​​ Propada nemačka donacija?

Jedino subotičko gradsko preduzeće, kojem nije odobren program poslovanja za tekuću godinu je JP „Palić-Ludaš“, a kao razlog navedeno je nepropisno kažnjavanje osoba koje seku trsku u okolini jezera i nenamensko trošenje 12 miliona dinara namenjenih poljočuvarskoj službi. Kako nema plan poslovanja, preduzeće ne može sredinom marta da počne selektivan lov ribe pod nadzorom nemačkih stručnjaka i napravi plan detaljne regulacije jezera, čime je dovedena u pitanje donacija od 6,5 miliona evra nemačke KFV banke.

trska palic

Naime, povod vladajućoj koaliciji, predvođenoj SVM, da odbije program, bio je kombajn za sečenje trske, koje je preduzeće nedavno zaplenilo od fizičkog lica.

– U zakonu stoji da preduzeće treba da brine o zaštićenom delu rezervata, ali nigde nije rečeno da ima pravo da kažnjava one koji seku trsku i da petina trske ide njemu – obrazloženo je odbijanje programa. – Nigde u planu preduzeća nije prikazana namena sredstava od kazni i posečene trske. U programu stoje sredstva za poljočuvarsku službu koja još nije formirana.

Direktor preduzeća Ferenc Marton tvrdi da JP „Palić-Ludaš“ ima pravo da propiše ugovornu kaznu, a da je novac namenjen poljočuvarskoj službi potrošen za nabavku opreme.

– Nema govora o nekim malverzacijama, novac je utrošen za nabavku opreme koja treba da stigne a deset ljudi biće angažovano na privremeno-povremenim poslovima – tvrdi Marton. – Kazna za košenje trske propisana je statutom.

Posledice ove odluke gradskih vlasti, međutim, mogu biti višemilionske. Ukoliko se izmenjen program ne usvoji vrlo brzo, biće doveden u pitanje sporazum koje je preduzeće sklopilo sa nemačkom investicionom bankom o donaciji od 6,5 miliona evra. Preduzeće je potpisalo ugovor u cilju poboljšanja kvaliteta Palićkog i Ludoškog jezera, i ugovorne obaveze treba da se ispunjavaju već od sredine marta. Bez programa, neće se moći pokrenuti izrada plana detaljne regulacije za uređenje jezera, niti raspisati javna nabavka za potrebne radove.

 

KOLATERALNA ŠTETA

Iako su razlozi za dobijanje programa jasno navedeni, u javnosti se može čuti da je „Palić-Ludaš“ kolateralna šteta sukoba na relaciji SVM-Mađarski pokret.

– Preduzeće je žrtva političke igre i nadam se samo da nećemo svi trpeti posledice ove odluke – rekao je gradonačelnik Jene Maglai.

 

Novosti

 KOMENTARI

 1. Pravdoljub kaže:

  I sve u svemu……Lehelov kombajn zaplenjen.

 2. Marija Ana kaže:

  reč je o postupanju koje je ozbiljno u suprotnosti sa Ustavom. Čak ni policija nema pravo da oduzima kombajn bez pismenog naloga suda, pogotovu ulazeći na nečiji privatni posed. Dokle ova budalaština može da ide. Banana još nismo.

 3. NC kaže:

  Kao obično, pišete komentare a ništa ne proveravate prvo:

  iz ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE („Sl. glasnik RS“, br. 36/2009, 88/2010, 91/2010 – ispr. i 14/2016)

  XI ČUVANJE ZAŠTIĆENIH PODRUČJA

  Prava i dužnosti čuvara
  Član 110

  Kada čuvar utvrdi ili osnovano pretpostavi da je posetilac, odnosno korisnik zaštićenog područja učinio radnju suprotno pravilima unutrašnjeg reda ili merama zaštite prirode propisanim u skladu sa zakonom, ovlašćen je da:
  1) legitimiše lice zatečeno u vršenju nedozvoljenih radnji, a lice zatečeno bez ličnih isprava privede nadležnom organu unutrašnjih poslova;
  2) izvrši pregled svih vrsta vozila, plovnih objekata i tovara;
  3) privremeno oduzme predmete i sredstva kojima je izvršen prekršaj ili krivično delo i predmete koji su nastali ili pribavljeni izvršenjem takvog dela, kao i da ove predmete, bez odlaganja, preda upravljaču zaštićenog područja radi čuvanja;
  4) zatraži uspostavljanje prethodnog stanja, odnosno naredi mere za sprečavanje i uklanjanje štetnih posledica;
  5) izvrši svaki pregled, osim stanova i drugih prostorija, za čiji je pregled potreban sudski nalog.

  Čuvar ima status službenog lica.

 4. Pravdoljub kaže:

  Žao mi je Lehela. Čovek je dao sve od sebe išao je i na razgovor kod direktora „Palić-Ludaš“-a. Da bi na kraju ostao bez sredstva za rad. Na kraju će se ipak pokazati na čijoj je strani pravda.

 5. Steve kaže:

  Nije u pitanju SVM nego SNS. Doticni gospodin je sef SNS-a na teritoriji Supljaka. Blokiranje rada je odmazda jer je ta osoba sprecena u ileganoj radnji. Suska se da je tuzilastvo u Senti, po sluzbenoj duznosti, podiglo nekoliko krivicnih prijava protiv L.H. Eto novinari, proverite navode.
  Izgleda da je Maravic dzaba vrsio pritisak, kriminalac ce dolijati!! Pravda je spora ali dostizna. Podrska Feriki!!

 6. Megille kaže:

  Nemačka donacija ? Ha ,ha ,ha Znaju nemci sa skim imaju posla ,pa ih kontroliraju. E sada ste u nemačkim rukama, vratilisu se nemci iako ste ih nakon WW2 oterali i opljačkali. Sve je u njihovim rukama ,drže vas kapitalom. Ima da odradite za siću sve što ste od njih oteli…

 7. skove kaže:

  JKP „Palic-Ludoš“,je postao teren,za „igru bez granica“a koju niko nemože,neće da kontroliše,gdje se amputiraju djelovi parka po potrebi,nahodjenju,gdje se ulazi motornim sredstvima,slobodno,gde komunalna policija ne zalazi,jer nemaju pravo ili nesmiju,policija ,saobraćajna ne ulazi jer je park,i itd.
  Narod dolazi do informacije,da se neda „Paliću“razviti,jer se mnogo investiralo od ovdašnjih u „Moroholom“te im nikako ne treba konkurencija,i još mnogo toga,PA ČAK I KAD NJEMCI DAJU BEZPOVRATNI KREDIT ALI SA NAMJENSKI TROŠENJEM,nemože da se potroši za napredak „Palića i ludoša“jer se igra pokerica na račun sviju stanovnika Subotice i svih eventualnih posjetioca.
  PA DOKLE BRE NARODE SUBOTIČKI,DOKLE,VEĆ I SUBOTICA JE KAO AVETINJSKI GRAD,SVE PROPALO I PROPADA,KAD ĆE TE REĆI NE,JOK NAJN,NJET,BILO ŠTA ,SAMO NE DA.
  IMAMO IZBORE,TOPLANA,GAS,PALIĆ,LUDOŠ,I SVE OSTALO,NAS JE ZAVJETOVALO,KOME DA KAŽEMO NE A KOME DA I DA SPASIMO I SUBOTICU I PALIĆ-LUDOŠ

 8. sole kaže:

  sramota sta reci

 9. stomina kaže:

  mala kasarna na halaškom putu je puna oduzetih vozila , koja su oduzeta usred carinskih i drugih prekršaja i biće tamo sve do konačne presude nadležnih organa , isto je i sa Lehelovim kombajnom …..to što on priča da se tako ugrožava egzistencija njegovih zaposlenih ..to nije izgovor za protivzakonite radnje , to nigde u svetu nepije vodu, Ferenc se bavi zaštitom prirode više decenija i redak je slučaj u politici da je pravi čovek na pravom mestu !

 10. Ptičar kaže:

  Podrška Ferencu. Čovek je stvarno stručnjak, nije megatrend expert. Od malih nogu se aktivno bavim zaštitom prirode. Gde su sada te silne civilne organizacije, zeleni i sl., zašto ne stanu u odbranu ovog poštenog čoveka? Molim novinare da isprate situaciju u vezi krivičnih prijava protiv one (ex-SVM) SNS kabadahije!!!

OSTAVITE KOMENTAR

42 + = 50

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: