Prošla godina upamćena po ubistvima

Prošla godina biće upamćena po nizu svirepih ubistava u Subotici! Jedno od najbrutalnijih, za čijim se počiniteljem i dan danas traga je ubistvo maloletne Milice Barašin! Devojčica je svirepo ubijena sedmog oktobra prošle godine i zločinac još uvek nije otkriven. Subotička policija je saopštila da „intenzivno traga za ubicom i da su obavljeni informativni razgovori sa velikim brojem osoba” u nekoliko navrata. Njen otac, kao i poslodavac njene majke angažovali su privatne detektive, pored svih inspektora koji rade na predmetu, ali za sada svi ćute i ne oglašavaju! Istraga "tapka u mestu".

Ubijena maloletnica
Policija steže obruč oko ubice

Slika

U Višem sudu u Subotici kažu da je povećan značajno broj ubistava u odnosu na ranije godine. Bilo ih je 11!
– Prošle godine sud imao je u radu ukupno 3019 predmeta. Započeto je sa 519 predmeta nasleđenih od Okružnog suda u Subotici. Rešeno je 2218 predmeta, među kojima je bilo i 118 starih. Opšti kvalitet rada suda se ogleda u oko 78% potvrđenih, 7% preinačenih, 13% ukinutih, kao i 1% delimično preinačenih i ukinutih odluka. Bilo je 155 istražnih predmeta, kojima je bilo obuhvaćeno 281 lice. Kada se posmatra struktura krivičnih dela pod istragom uočava se da je i nadalje trend porasta krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, – ovo krivično delo bilo predmet istrage u 36 postupaka. Frekventno je bilo prisustvo krivičnog dela razbojništva – u 15 predmeta. Zabrinjavajuće je veliki broj procesuiranih dela protiv života i tela, posebno ubistvo i teško ubistvo – ukupno je bilo 11 istraga, a javlja se relativno veliki broj krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja – u 21 predmetu. Pored toga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija – u 14 predmeta, a nasilničko ponašanje na sporstkoj priredbi u 11 predmeta.Posebno je intenzivan rast krivičnih dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, 10 istražnih predmeta. To su ona krivična dela, gde je nastupila teška telesna povreda, imovinska šteta velikih razmeta ili smrt nekog lica. Nažalost, beleži se i relevantno prisustvo krivičnih dela protiv polnih sloboda – obljuba nad detetom u 5 predmeta i silovanja u 7 predmeta. – ističe Jelena Bogović Zelić, portparolka Višeg suda u Subotici.

Prodavali marihuanu
Šverc cigareta

Slika

U prvostepenom krivičnom postupku se sudilo u 161 predmetu, a pod presuđenjem su bila 103 lica, s tim što se postupalo u 44 pritvorska predmeta. Struktura krivičnih dela je slična kao i u istražnim predmetima. Sudije ovoga suda su donele 87 osuđujućih presuda, 7 oslobađajućih presuda, 4 odbijajuće presude i zaključeno je i prihvaćeno 2 sporazuma o priznanju krivice. Primenjena kaznena politika se ogleda u sledećem: u 23 predmeta je izrečena kazna zatvora ispod jedne godine trajanja, u 48 predmeta je izrečena kazna zatvora u trajanju od 1-5 godina, u 10 predmeta je izrečena kazna zatvora preko 5 godina, u 3 predmeta je izrečena kazna zatvora preko 10 godina, a u 1 predmetu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 godina. Nadalje, u 16 predmeta su izrečene uslovne osude, a u 1 novčana kazna kao glavna kazna – kaže za GradSuboticu potparolka Višeg suda u Subotici, Jelena Bogovac ZelićKOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Što je zemlja siromašnija to je korupcija izraženija a kriminal veći. Ovo povećanje kriminala i korupcije u odnosu na 2009. godinu jasno ukazuje u kom pravcu država i društvo idu. Mada, to se da primetiti i bez ove konstatacije…

  2. kuma kaže:

    Dokel god ima para za policiju a nema za profesore koji edukuju i vaspitaju decu, dotle će nam ovako ići. Bolje sprečiti nego lečiti ali to izgleda nije jasno Dačiću i Obradoviću.

  3. kakav kaže:

    E moj Sasa!

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: