Prošlost u malom muzeju Rotografike

U subotičkoj "Rotografici" 24 časa rade najmodernije mašine, ali ovde nisu zaboravili ni one najstarije koje su funkcionisale još dvadesetih godina 20. veka u Železničkoj štampariji, koja je radila u zgradi današnje Srednje tehničke škole.

U holu direkcije odvojen je značajan prostor, za mali muzej ogradjen staklom. Tu se nalaze stare grafičke mašine. Prvo se nailazi na drvena slova koja su se u štampi koristila pre olova naročito za plakate pozorišnih predstava i najave fudbalskih utakmica. Sledi niz mašina koje su za štampanje koristile ručno složene slogove, potom linotip i monotip. Tu je i štamparska mašina iz 1926. godine koja je štampala u 3 smene putničke karte za sve linije železnice u Jugoslaviji.

 SDC18576 SDC18581

Radio Subotica

 KOMENTARI

 1. DGY kaže:

  Stosedamdeset godina stamparstva u Subotici tj. razvoja grafičke industrije. Daleke 1844. godine otvorena je prva pra radionica – KARLO BITTERMANN je bio prvi stampar, kasnije to nastavlja njegova porodica na ovim prostorima. Imamo i dve zardjale masine koje se ne nalaze u posedu ROTOGRAFIKE. Sve sam uradio da ih sacuvamo, ali zato nema ni sluha a ni para. Drvena slova koja se spominju u tekstu ja sam nabavio kolegama. DGY  

 2. DGY kaže:

  Pogledajmo bolje slike, zardjale su masine, izricito nisu stamparske masine. To su sredstva dorade tj. za knjigoveznicu – rezanje lepenke, presa za topli zlatotisak, kao i presa za savijene tabake.

  Izlozen je i orman  – velika fijoka sa 117 pregrada za slova. Zasto to nismo uslikali – prikazali, nista se nije promenilo iz vremena GUTENBERGA. Iz vremena 1844- – kasnije ima  sačuvanih slova iz perioda Bittermanna – koja su i u upotrebi. ROTOGRAFIKA NE NASTAVLJA TRADICIJU prve stamparske radionice – bila je to bivsa GRADSKA STAMPARIJA kasnije GZ PANONIJA – koja nepostoji.

 3. Anonimni kaže:

  šaljem ti tekst

OSTAVITE KOMENTAR