Protest mađarskih novinara u Subotici podržali i građani

Oko 150 građana, članova sindikalnih organizacija, predstavnika udruženja i novinara podržalo je protest zaposlenih u „Mađar Sou“ i „Het Napu“.

Porukama kojima traže slobodu medija grupa novinara redakcija na mađarskom jeziku organizovala je okupljanje ispred Nacionalnog saveta Mađara u vreme održavanja sednice na kojoj treba da bude izglasana izmena statuta „MS“ i „HN“.

protest (1)

Foto: Blic

– Protestom iskazujemo neslaganje sa NSM i SVM i ukazujemo na njihovo mešanje u uređivačku politiku novina. Dobio sam otkaz sa mesta šefa marketinga u „MS“ jer sam prisustvovao konferenciji za štampu „Mađarskog pokreta“ u Budimpešti. Radio sam 25 godina u toj redakciji, bio i glavni urednik, ali sada hoće svima da oduzmu prava da daju mišljenje o izboru urednika – rekao je Peter Kokai.

Većina učesnika protesta nosila je na majicama parolu „I ja sam Kokai“, a prema rečima novinara Kornela Bajtajia „sporna je odluka NSM da izmeni statut i oduzme višedecenijsko pravo novinara na mišljenje o izboru urednika“.

– I u vreme Miloševića smo imali to pravo. Iza te odluke se verovatno krije namera da postave urednika koji će biti podoban isključivo SVM – kaže Bajtai.

protest (2)

Apelu NSM i SVM pridružio se i Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

– Sa sigurnošću možemo potvrditi da je situacija u medijima gora nego ikada. Ovo što se sada dešava je strašan pritisak na medije i novinare, ali i građane i ljudska prava. Građani su shvatili da ovo nije samo pitanje novinara već i njihovo pitanje – poručio je Nedim Sejdinović.

On je podsetio da je na istom mestu pre pet godina organizovan protest zbog smene urednika „Mađar Soa“ Čabe Presburgera i rekao da je prisustvo građana na ovom protestu od velikog značaja, jer su u pitanju i njihova prava.

protest (3)

Natalija Jakovljević, novinarka sajta „Magločistač“ poručila je da su na protest došli novinari koji ne pristaju na ucene, zastrašivanja, cenzuru, šikaniranja i pretnje otkazima.

– SVM sa NSM javno sprovodi čistku i uvodi diktaturu. Ova stranka uvodi cenzuru i deli otkaze nepodobnim novinarima i ne krije nameru da počisti sve one koji im smetaju. Možete sve novinare da smenite ali će uvek biti onih koji na to ne pristaju i ne žele da ćute – kaže Jakovljevićeva.

Poslaće saopštenje

„Blic“ je želeo da čuje i komentare iz NSM, ali je rečeno da će „Jene Hajnal, predsednik Saveta, nakon završetka sednice poslati saopštenje“. Pojedinim novinarima je rečeno da NSM i SVM neće komentarisati trivijalne stvari.

 

BLICKOMENTARI

 1. Nata Lija kaže:

  Zar je ulica mesto da rešavate nesporazum sa Nacionalnim savetom koji je OSNIVAČ tih listova?!?
  Ispolitizovana neradnička bagra, kvazi sindikati i par zalutalih ovčica… zamislite, njih ne interesuje što je NOVINAR postalo najbednije zanimanje, slabo plaćeno, srozanog ugleda… njih interesuje samo uredničko mesto!!!
  Viđali smo majmunarije sa udaranjem u šerpe i „protestne šetnje“, a videli smo i gde nas je to dovelo. Ej, pazi, ovaj detalj. Natalija Jakovljević našla nešto da palamudi o šikaniranjima i ucenama. Pa ona je kao novinar jedino dobra za ono… sramota me da napišem. Ovo što vi radite na ulici radite isključivo zbog novca i to je tipična ucena. Sram da vas bude!!!!
  Marš sa ulice i problem rešavajte dijalogom sa OSNIVAČEM tj. Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine, a ako mislite da Nacionalni savet ne radi dobro ili radi protiv interesa Mađara, eto vam Orbana pa od njega tražite zaštitu mađarskih interesa. Mo’š mislit. Natalija Jakovljević veći zaštitnik Mađara od Orbana.
  Lezilebovići, kvazi sindikati i nekakva priučena piskarala bi da nam malo uvale patku (žutu). E, uvalim ja vama mačora (isto žutog).
  Neće vam proći, dame i gospodo, gubitnici izbora.

 2. Pajo kaže:

  Nato@
  Veoma si Bolesna! Verovatno virus ! SnjSa!

 3. Revizor protiv EU kaže:

  Gde su novinari redakcija na mađarskom jeziku bili nedavno kada je prilikom susreta Vučića i Orbana u Subotici na konferenciju za štampu koju je držao Orban bio zabranjen pristup novinarima medija na srpskom jeziku??? Zašto se onda nisu pobunili, sram ih bilo, zajedno sa tzv. „premijerom“, a sada treba da ih podržavamo!? Gde je bila Natalija Jakovljević da to objavi kao diskriminaciju srpskih medija usred Srbije, pazi bogati, sada su to novinari koji ne pristaju na ucene, šikaniranje, zastrašivanje itd! Ne bi to ni za živu glavu objavila, jer sve što je srpsko to joj je mrsko.

 4. srbenda iz b.topole kaže:

  ..MA ..j….. ..Se o svom trosku!!

 5. JAPAJA kaže:

  Koliko sam ja shvatio vrlo interesantna situacija. Oni bi da budu slobodni , da postavljaju svoje ljude, da pisu sta hoce a drugi da ih finansira dakle da zive o tudjem trosku.

 6. Pajo kaže:

  Japaja@
  Slazem se veoma stobom! Sta ima da pisu a takvim stvarima koje neodgovaraju realnostima osnivaca! Sta ima da pisu o onima koji neodgovaraju osnivacu pozitivno samo negativno! Zasto da pisu o manifestacijama koje dovode u pitanje opstanak uskog kluba osnivaca! Pa kada budu oni dosli u ulogu osnivaca neka menjaju nacin rada a dokle neka se muce!

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 33

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: