Protest novinara Mađar soa i Het napa u Subotici

Pojedini novinari listova Mađar so i Het Nap održaće u četvrtak, 7. jula, građanski protest ispred sedišta Mađarskog nacionalnog saveta zbog, kako navode, političkih pritisaka koje Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sprovodi kroz taj savet, pokušavajući da u potpunosti preuzme kontrolu u tim mađarskim listovima.

„Ono što ni (Slobodan) Milošević nije uspeo, uradiće Mađarski nacionalni savet, oduzimajući višedecenijsko pravo od zaposlenih da se izjasne o izboru glavnih i odgovornih urednika tih listova“, navedeno je u saopštenju tih novinara Mađar soa i Het Hapa.

Početak protesta je zakazan za 15 sati.

madjarski

Novinari su naveli i da, osim tih poteza, SVM i savet otvoreno proganjaju i pokušavaju da otpuste sve novinare koji se ne slažu sa takvim pristupom, čak i po cenu kršenja zakona.

Novinarka lista Mađar so Margareta Tomo izjavila je krajem prošle nedelje agenciji Beta da je Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta odlučio da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova Mađar so i Het Nap uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija i ocenila da je u pitanju čisto politička odluka, kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM-u.

Novinar Mađar soa Peter Kokai, koji je ujedno i odbornik organizacije Mađarski pokret (MP) u Skupštini opštine Senta, prošle nedelje je otpušten iz tog lista zbog, kako je navedeno u obrazloženju, „obavljanja privatnih poslova“.

Na protestu u četvrtak građanima će se, osim novinara mađarskih listova, obratiti i druge kolege novinari.

 

BetaKOMENTARI

 1. Petar kaže:

  Meni nije nesto jasno u svemu ovom !! Kako novinar moze biti clan neke stranke ? Pa koliko je on onda objektivan ? Vidim da je ovaj doticni gospodin Kokai odnornik jedne politicke organizacije , onomad se takodje jedan novinar “ spektakularno “ isclanio iz jedne stranke da bi se nasao na listi kandidata odbornika druge stranke ( Tot Imre iz radio Subotice ) !! Gospodo da li Vi znate sad protiv cega strajkujete ???? Ako zaista zelite biti nezavisni onda se nemojte aktivno baviti politikom vec novinarstvom i bit ce sve ok !!! Ne moze se sedeti na dve stolice

 2. zorandjala kaže:

  Veliki pozdrav za gos.Petra. Svaka cast,

 3. Gledač kaže:

  Novinar može biti član stranke a čak i da cele novine-medij vuku na jednu stranu nije ni čudno ni neobično. Laganje je nešto drugo ali to ne bi trebalo da ima veze sa strankom. Novinari ne moraju da budu nepristrasni i nikad ni nisu bili. Ovo je neko moderno podmetanje koje pokušava da obesmisli novinarsko zanimanje i očekuje da oni budu samo prenosioci kratkih crtica u kojima osim šturih podataka od izvora neće biti ništa. To nije novinar. Od njega se očekuje neki stav pa čak i kad se sa njim ne slažemo on ima neku vrednost. Po novom novinar treba da bude neko ko samo potpiše tekst koji je zapravo preneto saopštenje? Teško i besmisleno. Tako se polako ubija i radio pa sad imamo samo stanice sa listama pesama iz računara a neku normalnu reč je sve teže čuti. Za ljubitelje neutralnog ne treba novinar već agencijski izveštaj samo i to neko piše a taj isto nije obavezan da je neutralan a kako i može biti.
  Nisam novinar niti radim tamo ali ovo Petrovo tumačenje tog posla je neverovatno i nemoguće, što se kroz istoriju raznih novina sa svih kontinenata i zna. Biramo medije koje pratimo baš zbog toga. Ako bi svi bili tako vodnjikovo neutralni mogli bi imati jedne novine tj. medij koji bi bio dovoljan za sve nas. Ili se to i želi?

 4. Ivan Kapistran kaže:

  Magyar Szó su dnevne novine čiji je izdavač Nacionalno veće mađarske nacionalne manjine (Magyar Nemzeti Tanács). Cilj i svrha postojanja ovih novina je informisanje Mađara na maternjem jeziku, a uređivačke politike se ogleda u zaštiti tog interesa …

  E onda se pojavljuje nekakvo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) za koje niko ne zna KO IH i ZAŠTO finansira (!?) i sada bi ta gospoda iz NDNV da budu veći Mađari od Nacionalno veće mađarske nacionalne manjine… a u celoj priči interesuje ih samo mesto urednika!!! Ne interesuju ih ni sopstvene plate, ni kako će se novine izdavati, ko će to finansirati, ništa ih ne interesuje osim uredničkog mesta!
  Jako je to providno i mnogo smrdi (büdös).

 5. Pajo kaže:

  Svi nePastor magyari trebaju dobiti odkaz i neka se sele gde im je bolje i nema Pasztora?

 6. Gledač kaže:

  Samo da dopunim.
  Ne treba mešati dostupnost informacija ili objavljivanje obe strane priče sa neutralnošću koja valjda jedino obezbeđuje objektivnost.
  Ljudi bez stava se ne bave novinarstvom jer je ono samo po sebi angažovano i bar bi trebalo da ima veze i sa nekom idejom šta se želi.
  Postoje i spikeri.

OSTAVITE KOMENTAR