Protest radnika firme „Agroseme“

Radnici subotičkog preduzeća „Agroseme – Panonija“ započeli su mirne proteste ispred fabrike i traže četiri zaostale zarade i da im se uplate doprinosi.

674252_protest-radnika-agroseme-panonija011015rasfoto-biljana-vuckovic-002_f

Među njima je bilo i radnika „Agrolaba“, sestrinske firme, koji nisu dobili plate od aprila, dok im doprinosi nisu plaćeni od 2008. godine.
Ana Pavluković, predsednica sindikata u „Agrosemenu“, kaže da plate nisu isplaćene od juna i da su nezadovoljni zbog teške povrede i nepoštovanja ugovorenih obaveza i neplaćenih doprinosa za 2011, 2012, 2014. i ovu godinu, a i zdravstveno osiguranje im ističe za par dana.

674253_protest-radnika-agroseme-panonija011015rasfoto-biljana-vuckovic-001_f

– Nedavno smo imali sastanak sa gradonačelnikom, ombudsmanom i drugim nadležnima i obećano nam je da ćemo do 1. oktobra dobiti sve zarade. Pošto se to nije dogodilo, odlučili smo se za mirni protest i ovde ćemo biti do ispunjenja svih naših zahteva – kaže Pavlukovićeva.
Jedan od zahteva radnika je i da ih primi Aleksandar Vučić, premijer, koji je tražio da se pri kupovini zadrže sva radna mesta, ali to nije ispoštovano i u austrijsku firmu „Advance seed“ prešlo je svega 18 ljudi.

674254_protest-radnika-agroseme-panonija011015rasfoto-biljana-vuckovic-003_f

– Preduzeće je u teškoj situaciji zbog kredita i hipoteke, zbog čega je veći deo imovine prodat. Krajnji rezultat će najverovatnije biti stečaj ili likvidacija. Deo radnika je prešao u preduzeće koje je kupilo deo imovine, a ostali će morati na biro ako firma ode u stečaj – kaže Milan Popović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 23 = 33

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: