Protest u Subotici: ‘Politiku treba vratiti građanima’

Sinoćni protest u Subotici organizovan je nakon mesec dana pauze – sa nešto drugačijom koncepcijom, ali i uz vidno manje prisustvo građana u odnosu na ranije skupove. Poruka poslata sa večerašnjeg okupljanja jeste da “politiku treba oduzeti od povlašćenih političkih i ekonomskih elita i vratiti je građanima”.

Tema poslednjeg protesta bio je građanski aktivizam, što je bila i svojevrsna najava nekih novih smernica u organizovanju budućih skupova. Govornici na subotičkom protestu bili su upravo predstavnici takvih udruženja iz Kule i Apatina, koja su već uspešno startovala i na lokalnoj političkoj sceni.

Dejan Bačić iz apatinskog udruženja građana “Bez straha” poručio je Subotičanima da moraju sami “uzeti stvar u svoje ruke”.

“Ne treba da čekamo Ameriku, Evropsku uniju, Rusiju, Beograd, ili ne znam koga… Moramo se sami organizovati i izvršiti promene koje su neophodne. Mi smo u Apatinu, koji nikada u svojoj istoriji nije imao proteste, organizovali deset veoma uspešnih protesta. Uspeli smo da probudimo ljude, njima je dosta više iste vlasti koja već trideset godina vlada ovom zemljom… A niko bolje od vas ne pozaje vaš grad i probleme koji vas muče. Udružite se, napravite dobru i jaku priču i sklonite ovu pošast sa vlasti”, rekao je Bačić.

Rade Obradović je govorio o iskustvu udruženja građana “Kritična masa” iz Kule, koje je za samo mesec dana prošlog oktobra uspelo da na lokalnim izborima osvoji deset odsto glasova građana.

“Suština su naravno lokalni problemi – nije to rezolucija 1244, ni Krim, ni Kosovo… Problem je lokalna infrastruktura, zagađenje jezera, problem su komunalije. Problem je za vas zagađenost Palića, isto kao i reke Krivaje u Bačkoj Topoli, i Veliki Bački kanal u Kuli koji je njazagađeniji vodotok u Evropi. A upravo građani koji se okupljaju na trgovima imaju energiju da te probleme rešavaju. Verujemo da su ljudi razočarani u opoziciju, u stranke generalno. No, ne trebamo se baviti time. Naš izbor je treći put – građanski aktivizam. Takvih građanskih organizacija ima širom Srbije, i mnoge uspešno rešavaju lokalne probleme, koje niko osim nas samih neće rešiti”, poručio je Rade Obradović.

 

Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. dzoni kaže:

  Čim niste postavili ni jednu sliku sa protesta sve je jasno…….

 2. Pet miliona od jednog kaže:

  Kako će to “politiku vratiti građanima”? Da li će je upakovati u celofan i staviti mašnicu, hoće ići od vrata do vrata da zvone i vraćaju, ili će postaviti štandove po ulicama i deliti ko naiđe? Šta uopšte koji qrac znači: “politiku vratiti građanima”? Kad su i šta (al` stvarno) građani odlučivali? Nikada! Nama ne treba vraćanje “politike građanima” nego baš elita, i to prava elita, sposobna da odlučuje, za razliku od građana koji će sutra, pošto, kažu, imaju tu “energiju”, pravo sa trga da krenu na Palić (Krivaju, Veliki Bački Kanal…) da uzmu “STVAR” (koju?!) u svoje ruke i reše zagađenja! Očas posla. Samo da se “ova pošast ukloni sa vlasti”, ma sve ima da bude picikato!

 3. laki kaže:

  @dzoni i @Pet miliona od jednog

  Likujte botovi vlasti… još neko vreme.

  Činjenica je da nema energije da se u ovom trenutku pokrene neka masovnija akcija. Nažalost u ovu prethodnu su se upetljali kompromitovani političari i tu je polako počela da nestaje podrška naroda.

  Međutim, to ne znači da je sve gotovo, da je narod zbog mešanja nepoželjnih odjedanput postao srećan i zadovoljan. Nezadovoljstvo se gomila, krčka se i kuva i jednog dana će sve to stravično da pukne, a onda će i Vučko sa saradnicima, a i bivši izlizani političari svi u kompletu da beru kožu na šiljak.

  Bilo je to već jedanput i niko od političarske STOKE nije izvukao nikakve pouke. Kad dođe, neminovno, do toga OPET u dogledno vreme trenutno tretiranje i testiranje svog naroda jako će da ih zaboli.

 4. Bunjevac kaže:

  Problem je puno dublji.Ako oterate političare ostaće ogoljena i uništena zemlja,a siromaštvo će se nastaviti.To se dogodilo i s Miloševićem i nakon njega.Dakle,nade nema,osim kaput pa naput.

 5. stormwatch kaže:

  @laki

  Kada sve to jednom prekuva jer je Srce Srbije otislo da placa poreze u druge drzave gde se ceni rad, red i pamet a ne nacionalizam, lazni patriJotizam, lizanje dupeta politicharima i senvicharenje – a to su stotine hiljada mladih i sposobnih otisli da rade u inostranstvo i nema vise ko da puni poreze nazadnjacima….nesto sam osecaja da postove dzonija, zorice, jace, pet miliona od jednog, mali shizoidni nazi multinik shovinista, punisher, lenin, japaja, dva u jedan, u inat svima i ostalih senvichara, botchina i poltronchina necemo vise nikad vidit na ovim a ni na drugim stranicama….jer ne zaboravite da su se upravo svi oni pojavili POSLE 2012…..pre 2012 nisu ni znali sta je to internet a ni kompjuter….racunarske i IT tehnike su divna stvar, ali u rukama neobrazovanih, primitivnih nikogovica postaju sistemi destrukcije. Mislite o tome.

 6. Istina... kaže:

  Laki je malo nervozan i prepun bahatosti, prostakluka, mrznje i zla. Tipican, bezlican, agent Ciohazara. Zalim one koji sa njim imaju ista.

 7. ffilozoff kaže:

  Protesti su poceli propadati zbog glumca i Obradovica !!! Masa postoji,ALI nema vodju ko nekad DJINDJICA…. a car prepiso sistem i postao vizionar…a satanizovao Djindjica toliko kao radikal da su ubili coveka….To je Srbija-nazalost !

 8. stormwatch kaže:

  @Mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Sve to o lakiju reche antisemitista, nacionalshovinista, osoba koja bi ubijala sve neistomisljenike redom, bolesna dijabola koja tvrdi da se Holokaust nije desio i da je sve sto ste ti i tvoji radili samo izmisljotina……ti nisi nista drugo nego bolesna spodoba puna dogecoina i parking tiketa za parkinge….

 9. Istina... kaže:

  ffilozoff pametuje, pojma nema. Ili obmanjuje po zadatku. Je*es drustvo u kome je takvima dozvoljeno da se oglasavaju. Secam se normalnosti do pre desetak godina, a onda su strani zlotvori sve pretvorili u djubre.

OSTAVITE KOMENTAR