Protestna šetnja “Subotica ne želi u NATO”

Povodom  protestnog  mitinga  koji  organizuje Subotička omladina koja deluje pri  građanskoj organizaciji “Studenti  za istinu” pod nazivom  “Subotica ne želi u NATO” pozivamo svoje članove Srpskih Ratnih Veterana Subotice koji su u mogućnosti da se priključe protestu koji će se održati 13.03 2016 godine u 13 časova u centru  grada kod spomenika Cara Jovana Nenada u vidu protestne šetnje.

Protest ne organizuje nijedna politička partija niti organizacija tako da ovaj događaj nije radi promovisanja nijedne političke organizacije ili bilo kakve interesne grupe nego je skup običnih građana Subotice koji jednostavno ne žele NATO u svom domu i zbog toga pozivaju sve da jave svojim prijateljima i rođacima ma koje vere, nacije ili političkog opredeljenja bili. Mi Srpski Ratni Veterani  Subotice smo nevladino i nestranačko udruženje  a pre svega građani Subotice svih vera i nacija te ovom prilikom želimo da podržimo ovaj skup izlaskom u što većem broju bez reklamiranja  našega  udruženja jer na kraju krajeva protiv te NATO  alijanse smo se borili u ratu pa sada možemo na miran i dostojanstven način i u miru.

Predsednik izvršnog odbora “Srpskih Ratnih Veterana” Subotice

Slavko  Dobrić

Ne-u-NATO-02KOMENTARI

 1. Megatron kaže:

  Subotica zeli u NATO !

 2. neko kaže:

  @megatron
  pasosu u ruke pa put granice, cim predjes rampu ulazis na teritoriju drzave koja je clanica nato-a. nadam se da ces tamo biti srecan i da ces se osecati bezbednije, jer ce ipak alijansa da te cuva.
  NIKAD u NATO.

 3. STeve kaže:

  „Srpski ratni veterani Subotice sviha nacija“

 4. Slavko Dobrić kaže:

  Da odgovorim Stevu, Udruženje Srpskih Ratnih Veterana Subotice je osnovano u aprilu 2013 godine. Udruženje je nevladino i cilj udruženja je pomoć ratnim veteranima,ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca. U glavnom odboru ima nas 9 među kojima ima i Mađara,Bunjevaca,Hrvata i Srba. Predstavnik Srpskih Ratnih Veterana u Tavankutu je Hrvat. To što se udruženje zove Srpski Ratni Veterani su svi naši članovi videli kad su se pridruživali udruženju i neznam kad njima ne smeta zašto to tebi bode oči? U udruženju su okupljeni borci ratova od 1990-1999 kojima je u vojnoj knjižici upisano učešće u ratu a iz Subotice ih ima puno i to svih NACIJA. I još za tvoju informaciju udruženje Srpskih Ratnih Veterana ima 90 gradskih plus mesne odbore širom Srbije u kojima takođe ima veterana svih nacija a u nekima su i predsednici odbora drugih nacija što možeš slobodno proveriti na sajtu Srpski Ratni Veterani.

 5. vokille kaže:

  Megaton, to je možda tvoje mišljenje. Ali šta dobijamo od toga što će se petina prihoda davati NATOu? Treba naši sugrađani da ginu za kolonijalne interese Zapada, dok im ovi donose tzv. demokratiju? Posledice tog njihovog mešanja u sve živo, zbog resursa i pohlepe, dobro osećamo već ovih godinu dana, sa svim izbeglicama koji prolaze kroz naš kraj. Kakav NATO, kakva Rusija, za nas je neutralnost!
  Uostalom, i NATO i EU su sad pred sveopštim rasulom.

 6. Borti90 kaže:

  Sećam se prve noći bombardovanja kada je na Prozivci nestala odjednom struja a onda su počele sirene, kao 9to godišnje dete toliko sam se uplašio da nisam prestajao da plačem dok smo zbog panike svi istrčali iz belih zgrada, i tako 3 meseca straha trči ispod stola, idi u sklonište u podrumu zgrade, stani između zidova, idi u zgrade koje imaju travu na krovu…SUBOTICA NIKADA U NATO!

 7. Su boy kaže:

  levicar sam, ali sam protiv nato-a. ziveo sam u sloveniji gde se jasno vidi koliko je to stetno. slovenija je morala da izgradi svoj pentagon od ministarstva gde radi vise od 1000 ljudi, dok susedna austrija koja nije u natou, ima svega 150 zaposlenih u ministarstvu. godisnje do 3% budzeta se mora izdvajati za kupovinu oruzja. naravno onda dolazi i korupcija. afera patrija sa kupovinom oklopnjaka nesto kao tenk. mislim da posle svega sto se desilo trebalo je da ostanemo u paktu za mir gde su i austrija, svedska, finska, irska, belorusija… nikolicevim potpisivanjem mi smo postali kandidat. i to su isti ti ljudi koji sad magnotrunu koji je za ulazak odmah kazu kupi kofere i idi u madjarsku. more vrati se juzno od save i dunava ili u krajinu, ovde postujemo razlike i slobodu misljenja.

 8. rax kaže:

  Uruzenje ratnih veterana subotice. pa ovde nisu ginuli od NATO, vec zato sto je srbija, na celu sa milosevicem slala nesrpsko stanovnistvo na ratiste protiv hrvata, slovenaca, kosovara, tamo su nastali veterani, a ne od nato bombardovanja. da je bilo stasno, bilo je.

 9. Safet kaže:

  Ma vi se nesto pitate. Ne pitate se vi nista. Kako odluci premijer tako ce biti. Konacno imi da budemo deo eu a ne samo da se merimo sa albancima!

 10. Pravdoljub .. kaže:

  To Dobriću! Jedino SRV neprima u članstvo onoga ko nije osetio „čari“ rata i „Milosrdnog Anđela“. To što predznak ispred ratnih veterana nekome smeta i bode oči ,neka mu bode i dalje. Mi znamo ko smo i znamo da se nismo libili uzeti pušku i stati u odbranu svoje zemlje. sada kada je sve Bogu hvala prošlo,raznorazni „borci“ žele da sebe pokažu što većim rodoljubima,ustvari su BOTOVI vladajuće garniture od koje dobijaju i šakom i kapom. I neka se zna da je Subotica jedini grad u Srbiji koji je Srpskim Ratnim Veteranima naplatio korištenje opštinske kancelarije. Dok su drugima dali besplatno na korištenje komplet opremljenu kancelariju i ti isti „borci“ sada izlaze na izbore pod izgovorom da nešto učine. Od grada nismo dobili nijednu paru,dok je drugima čak i novac davan sve pred kamerama i medijima. Nije mi krivo,ali neka narod zna ko je ko.

 11. kali kaže:

  Pitat ćemo se i mi koji želimo Suboticu u NATO-u.

 12. Belial kaže:

  Ovo je glupo do bola! Ko ste vi da u moje ime organizujete bilo sta? Ja sam gradjanin Subotice i ne delim vase misljenje stoga “Subotica ne želi u NATO” promenite u ime „Studenti za istinu ne žele u NATO“ pa pravite cirkus u svoje ime a ne moje!
  To vazi i za politicke parole tipa Subotica hoce ovo ili ono!?

 13. neko kaže:

  @su boy
  ja ti se necu obracati indirektno vec direktno.
  kad budem dosao u tvoj ćumez onda mi mozes reci da se vratim. a kao drugo, postujem i ja tudje misljenje kad je ono normalno, al nenormalno mi je da se bilo koji stanovnik ove drzave, koje god nacionalnostio bio, zalaze za ulazak u organizaciju koja je 78 dana gadjala bombama tebe, mene i sve ostale. a vi koji opravdavate bombardovanje toboze jer je milosevis bio zlocinac, recite mi sto onda nisu gadjali samo milosevica??? milosevic nije bio u zgradi rts-a, u vozu u grdelickoj klisuri, u bolnici dragisa misovic……pa na kraju krajeva ni u crvenom selu, a ni na palicu .

 14. Slavko Dobrić kaže:

  RAX. Kao što sam i napisao udruženje okuplja veterane od 1990-1999 što znači da tu spadaju i borci koji su bili na ratištu i po Hrvatskoj,Sloveniji i Bosni. A što se tiče da je slato samo nesrpsko stanovništvo moram da te ispravim pošto nije istina jer evo lično ja koji sam Srbin bio sam učesnik ratova i devedesetih i 99 godine kao i mnogi drugi srbi u šta možeš da se uveriš ako dođeš kod mene u kancelariju gde stoje pristupnice članova udruženja 1,632 osobe sa podacima kad i gde su bili na ratištu. A isto tako prilikom nato bombardovanja na Paliću u auto kampu je poginula baka Alavanja Jeka od gelera a žena je bila izbegla iz like. A ti Pravdoljube vidim da si dobro upoznat sa našom problematikom pa pretpostavljam da si član našega udruženja jedino što se ne predstavljaš pod pravim imenom jer sam evo baš pogledao i u udruženju za čudo ne postoji niko ko se zove Pravdoljub.

 15. rax kaže:

  jedan covek nikada ne moze da vodi rat, nazalost vecina srba je podrzavala milosevica, eno ih danas na njegovom grobu, ali jedan covek moze da manipulse ceo narod, a to je bio zadatak milosevica, koji je u tome uspeo. vecina srba i sada misli da je ispravno bilo to sto se dogadjalo 90-tih, nazalost! zato srbija ne moze da krene sa mrtve tacke vec 25 godina. mi, koji imamo dobro pamcenje, vrlo dobro znamo sta je dogadjalo u subotici i sa suboticanima tih godina.

 16. rax kaže:

  slavko dobrin, nigde nisam rekla, da su slati SAMO nesrbi, ali je bilo pozeljno.

 17. Jugosloven kaže:

  Ja vrlo dobro znam šta je bilo u Subotici i sa Subotičanima tih godina Rax. Bilo je daleko bolje nego biti Srbin u Splitu, Zadru, Gospiću, Zagrebu…
  Možda atmosfera (ozračje) nije bilo baš najbolje ali se živelo i kretalo slobodno, nisi morao da potpisuješ izjave lojalnosti, nisu izlazili spiskovi u lokalnim novinama ko je šta (sa adresom i telefonom), otkupljivali su se stanovi, školovali smo se, lečili i tako dalje, svi bez razlike, u istom loncu. Na vlasti su bili u gradu i Kasa (Mađari) i Hrvati (DSHV) i SPS i Savez građana.
  Bio je rat, delili su se pozivi za vojsku – neko se odazvao, neko nije (amnestirani odavno), neko je zaključao stan i otišao u Segedin dok ne prođe frka pa se ondak lepo vratio u svoj privatni ili društveni stan , na svoje imanje i tako dalje.
  Izmišljotine o nekim velikim nepravdama ne mogu se prodavati Subotičanima nego nekom možda ko nije bio tu tada.
  Tu je bio Milošević, tamo Tuđman…Ova priča nema ni kraja ni smisla…

 18. Pravdoljub .. kaže:

  Dobriću Slavko. A ko se ovde predstavlja pod punim imenom? @RAX. Poštovana gospođo/ice, Vi i ja smo se ako se sećate uvek dobro slagali u komentarima. Složimo se i sada,ako ste voljni? Boga i vojnika se svi sete kada je rat, kada prođe vojnika svi zaborave. Mislim da niste nosili pušku i učestvovali u ratu,shodno tome nemojte suditi o nama koji smo svoje najlepše godine ostavili u rovovima,bez želje ili mogućnosti da igde bežimo. I Jedno Vas MOLIM, imajte toliko poštovanja u sebi i čoveka zovite imenom i pišite mu ime velikim početnim slovima,ne omalovažavajte nekoga ko je rođen ovde i ko je kao i masa drugih išlo u rat. Kosovo,Hrvatska,Bosna…Noć a nas voze kamionima da ni mi neznamo gde, istovare nas i odu. Čuvali smo samo svoje glave, ko je bežao pa bio uhvaćen taj je vraćan nazad u rat. Pročitajte knjigu Milorada Doderovića „borci plaču posle rata“,biće Vam puno toga jasnije,ukoliko budete imali „stomak“ da sve pročitate.

 19. spes kaže:

  Svako ko je učestvovao u ratovima u Hrvatskoj i BiH i na Kosovu je napravio lošu procenu jer se pokazalo da je to ratovanje bilo uzaludno,odnosno da ih je Srbija sve izgubila.A bilo je i onih koji su naparvili ispravnu procenu,tj.odmah su videli da je to uzaludno i da Milošević gura Srbiju u zločin i zbog toga se nisu odazvali pozivima u rat.Znam čoveka koji je rekao dostavljaču poziva da može s time obrisati guz….Prema tome šta hoće ovi veterani?Njih je istorija prevarila.Oni su nepotrebna žrtva jer za razliku n.pr.od hrvatskih boraca njihov angažman nije urodio nikakvim mplodom.

 20. bac vranje kaže:

  Jer to udruzenje ciji je vrhovni komandant i ostali komandujuci oficiri proglaseni za ratne zlocince pa sad svi koji mi smo nosili uniformu 99 da li kao redovni pripadnici ili rezervisti osecamo u istom kosu sa pripadnicima SS formacijama???

 21. rax kaže:

  a neke su, kao sinteri kerove, hvatali i slali ih u baranju da ubijaju u madjarskim selima. kako je bilo i splitu ne znam, znam da je milosevic zapoceo ovaj „bratoubilacki“ rat i da nam je time uzeta mladost i veliki deo zivota, a ako je vama dobro, nastavite dalje.Znam da je on svoju porodicu poslao na sigurno sa, predpostavljam velikim novcem, a da sam ja i moja porodica od onda na granici bede. Veterani bi trebali da traze svoje ostete od vucica i nikolica, koji su isto bili umesani u ove rabote. moja dva brata su morali ucestvovati u ovome, jedan kao rezervista u baranji, a drugi kao mlad vojnik na kosovu ili bosni.

 22. Jugosloven kaže:

  @spes
  još nam reci za tog što je rekao pozivaru da obriše dupe pozivom: da li je imao posledica zbog toga? Da li streljan ili zatvoren ili je morao da pije kiselinu iz akumulatora ?
  Vidiš, jednu stvar ne znaš. Postoji zakon o vojnoj obavezi i ratnom rasporedu. Kada bi svaki vojnik imao pravo da donosi procenu da li će taj rat doneti rezultat ili neće, onda bi se to zvao crtani film a ne realnost.
  Kakav god bio ishod rata, veterani se poštuju jer su ispunili svoju vojnu obavezu. Za dezertere se zna šta biva…

 23. Bubble_Bee kaže:

  @Jugosloven

  Koliko znam rata zvanicno nije ni bilo. I na pozivima je pisalo “ vojna vezba “ Ako mislite da je je ucesce u tim ratovima za vas bila cast, sto ste izgubili sve ratove onda slobodno paradirajte i glumite ratnike i dalje. A sto se tice protesta , glupost i sramota za Suboticu.

 24. rax kaže:

  pravdoljub, ja pisem sve malim slovima, mozda zastarelo internet „pisanje“, ali mi je mnogo lakase, ja vas molim da to prepustite meni!

 25. STeve kaže:

  Slavko Dobriću,

  Iz cega si izvukao da mi smeta nesto?
  Da pojasnim, masa sugradjana ne ume dovoljno dobro da se sluzi maternjim jezikom (izmedju njih i jedan od kantautora na ovom sajtu), samo sam naglasio da si na zalost ti jedan od njih.

 26. Su boy kaže:

  @neko, ne zanima me koliko si se mentalno oštećen doselio u suboticu, ali mi smo te prihvatili i naš si. mani se fašizma. postoje i naši sugrađani koji su za nato, seli druge ili sebe ako to ne mozes to da shvatis, imaju pravo na svoje misljenje bez da ih se negde izbacuje ili etiketira sa madjarima. tvoje misljenje ne znaci normalno, a tudje nenormalno. razliciti smo. pa da ne moram opet spominjati da sam zestoko protiv natoa. i da ovi sto ce se pojaviti na protestu ce samo kontraefekat izazvati sa slikama putina i zastavama rusije, ali eto zivi bili pa videli… neopredeljene ce gurnuti ka natou. jer srpski patriotizam ne nudi alternativu nego podanistvo drzavi koja je 7 puta manja od eu, autokratska, siromasna i zaostala.

 27. eee kaže:

  Gde su ti ratni veterani vodili taj rat pocetkom devedesetih? U Srbiji sigurno ne, samo se pucalo u Hrvatskoj i Bosni ni jedan metak nije ispaljen u Srbiji… Pustite te ratove vec jedom i patriotizam i uzivajte u zivotu bez mrznje i jeb*ne politike…

 28. Đuro kaže:

  Poznavajući naš mentalitet ovo je unapred osuđeno na propast…pa ne ide se nedeljom posle ručka mitingovati,već se vreme provodi sa porodicom.

 29. Gojko kaže:

  Prvo ja sam ratni veteran pa da vas obavestim Subotica ne ulazi u Nato ako neko udje u nato bice to vojska republike srbije. Nato je vojni savez a ne udruzenje gradjana pa da Subotica hoce ili nece. Drugo ako ste predstavnici svih veterana onda promenite ime u ratne veterane srbije a ne srpski veterani( ovo drugo podrazumeva samo srbe veterane.), Ja sam isto srbin tako da teorija da su samo ljudi koji nisu srpske nacije slani na front pada u vodu, uglavnom je nacionalna slika jedinica oslikavala i nacionalnu sliku grada. Dakle citave te domonstracije su beskorisno lele….nje. Bolje vi zasednite za nedeljnu trpezu da sosa nekuva bezveze!

 30. punisher kaže:

  koliko se ja secam na papiru Srbija nije bila u ratu ni sa kim za vreme rata u HR i BH, tako da ti veterani ni ne bi trebalo da postoje. Za vreme bombardovanja smo bili jer smo bili primorani. A sto se tice slanje nesrpskog stanovnista na prve linije bez obzira na godine i iskustvo je tacna, jer time je milosevic, a od tada i njegovi puleni koji su jos uvek na vlasti, hteo da promeni demografsku sliku Vojvodine: nesrbe slati na front a njihovo mesto treba da zauzmu srbi iz hrvatske i bosne. To je ta prica. I od tada nas prelepi grad je procvetao i postao glavni grad kulture. Sada mozemo samo da zalimo pale borce koji su morali da se bore za tamo neku glupu ideju. Nek im je večna slava!

 31. Stormwatch kaže:

  Srbiji je mesto u NATO-u i Evropi, a ne u ruskim gulazima i robovanju Putinu. Kome se to ne svidja, to je samp njegov problem, ali Srbija ulazi i u jednu i drugu zajednicu.

 32. mijo kaže:

  Ovo je neverovatna retrogradna svest…Jedina nacija u Evropi koja je u XX veku posle II svetskog rata mislila svoje nacionalno pitanje rešavati ratom – i dobila po tamburi.To je pravo objašnjenje zašto je bila NATO intervencija,ali se Srbija s time teško suočava.

 33. Mister No kaže:

  @ Safet Slazem se sa Tobom , bice tako kako bude odlucio gornji dom . Da li je to isti onaj Safet od pre , onaj koji je pocinjao recenicu malim slovom a vodio gerilski rat niskog intenziteta sa gramatikom ? Moram da pohvalim coveka ako se radi o istoj osobi sto se tice pravopisa . Ravnodusan sam po stavu ulaska Srbije u NATO ali mislim da smo mi vec jednom nogom u njemu . Oficiri srbijanske vojske se obucavaju u Americi a srbijanska vojska se prilagodava NATO standardima . Navescu nesto sto nije tema ovog teksta . Na srpskim ulicama sve manje se mogu videti ruska vozila . Rusofili voze uglavnom americka i evropska vozila .

 34. Jugosloven kaže:

  Zanimljiva diskusija. Vidim da se delimo na one koji su se u građanskom ratu u zemlji koja se zvala Jugoslavija, borili protiv separatista i one koji su bili oduševljeni idejom da se Jugoslavija raspadne a onda su sa razočaranjem shvatili da su ostali manjina jer je zajednička država nestala. Za ove druge građanski rat je bio velikosrpska, jugokomunistička, udbaška agresija na nedužne šahovničare koji su se goloruki branili samo molitvama i brojanicma.
  A ko je dobio po tamburi, to više nisam siguran. Kad uključim HRT 1 nema dana da se ne govori o Srbima, o Hrvatima koji su UDBAŠI i Jugosloveni (dakle izdajnici), o braniocima, dragovoljcima, stožerima…Atmosfera ista kao da je još 1991. Imam osećaj da se oni još osećaju kao da su pod okupacijom.
  Inače, slažem se sa Gojkom da bi pravo ime trebalo da bude Veterani Srbije.

 35. Gledač kaže:

  Niti mi hoćemo u Nato niti nas Nato zove. Zato su ovakvi skupovi zapravo deo prikrivene promocije pred izbore. Ko se upeca na ovu priču sam je kriv. Verovatno ekipa okićena Putinovim slikama i sl. Kad bi Srbija htela u Nato i kad bi oni razmatrali to, onda bi se ozbiljno moglo razgovarati o tome šta, kako i koliko a ovo je jedno veliko ništa. Suviše ozbiljna stvar da bi se na galamu po ulici odlučivalo i hvatalo na aklamaciju prisutnih kao stav celog grada. To pokazuje koliko su i organizatori ozbiljni.
  Da, pre nego što neko pita, imam upisano i učešće na „vojnoj vežbi“ i u ratu. Baš zato i neću da ćutim dok se previše ozbiljnim stvarima bave nedorasli za tako nešto koji sebe poistovećuju sa celim gradom bez da su ikog pitali. Skromnije kolege, biće bolje i korisnije.

 36. srbenda iz b.topole kaže:

  ..Ajd malo i ja da zasolim….. Rane su nam jos sveze i bolne.. pa sam vrlo ubedjen da Srbija nece, i ne treba da bude clan NATO-a.Po meni, ,nama treba Vojna neutralnost..( aliiiiiiii Dobroooooooo naoruzani .).recimo kao .kao ..kao Svajcarska.Deluje mozda malo smesno ( sa obzirom na nas i njihov standard i budzet)..ali jedino pozeljno .. jerbo su nam Rusi daleko od granica a mi smo opkoljeni neprijateljima.Drugi primer je Izrael.. najbolji model koji bi trebalo da se koliko toliko kopira.Svoji instituti .. svoje fabrike .. svoje naoruzanje i ako je moguce IKAKO .. nasi oficiri ( A NE STRANI) Nije vazno sto se skoluju na zapadu .. ima cak i svoje prednosti.. a sa RUSIMA bratski .. neka se nadju u nevolji.. a uvek su nam i pomagali , bar kolko su mogli ..I OBAVEZNO REFERNDUM.. pa kom opanci a kom obojci.. P A STA BUDE!!!

 37. Gojko kaže:

  @ Punisher
  I ti mozes cak i danas da postanes veteran. Odes u neku ratom zahvacenu drzavu izaberes stranu, javis se kao dobrovoljac i ako prezivis rat postajes ratni veteran. Taj status nema veze da li ti je drzava bila u ratu ili nije. Zar ne mislis da je slanje u rat ne efikasan nacin da se izvrsi ciscenje regiona od pojedine nacije? U rat se salje najcesce samo jedan clan porodice i to muski, i velika verovatnoca je da ce preziveti. Jedna mala statistika na malom uzorku( siguran sam da i na velikom uzorku rezultati ne bi mnogo varirali) Od mojih tadasnjih bliskih poznanika 14 njih je pobeglo iz Subotice(neki upravo zbog straha od rata, neki zbog dobre procene a neki zbog straha od raznih psihoza i zastrasivanja manje ili vise realnih i tipicnih za ono vreme) a samo jedan je poginuo u ratu. Krv zaludno izginulih ide na dusu onih koji su tadasnje politicare birali, rat je rezultat lose politike.
  @ srbenda iz b.topole
  Di sveze rane? ja sam tada bio u dvadesetima a danas sam dobrano u cetrdesetima, 50 mi se iza ugla smesi. vojnu vrhusku i drzavnu administraciju izmedju ostalog placamo da razmisljaju o mogucim koalicijama ili neutranosti. I bilo bi dobro da su ljudi malo vise slusali u skoli nastavu iz istorije pa bi znali da su Rusi prema Srbiji razvijali politiku shodno svojim interesima, cak su u jednom trenutku poklonili vecu srpsku teritoriju nego sto je Kosovo, Bugarskoj. Mozda bi bilo dobro da i Srbija lagano pocne da gleda svoje interese a ne da tezi nekom da viri iz gu…e

 38. kuki kaže:

  Srbiji pored ovih nema spasa!

 39. ROSA kaže:

  Ovi veterani bolje da se pokriju ušima!
  Znamo mi dobro ko su bili i kakav im je ratni plen koji su prodavali po Subotici.
  Inače sasvim je u pravu komentator, koji je rekao da je mnogo više Subotičana stradalo od lude Miloševićeve politike nego od NATO. Da nije bilo NATA možda bi se i dalje jurili i ubijali po balkanskim gudurama.

 40. kuki kaže:

  Neki su prodavali,a neki zvali komšije i hvalili se ratnim plenom što je karakteristika teškog varvarstva zbog kojeg bi trebali završiti na dugotrajnoj robiji.NATO intervencija je,na žalost,bila jedino rešenje da se taj varvarski sistem uništi,a nastao je kad su varvari hrlili na Miloševićeve mitinge.Ti mitinzi su doveli NATO bombe nad naše glave.

 41. zorandjala kaže:

  Kuki, Roso Prikrivanje krivicnog dela je krivicno delo. Pitanje. Ako ste to sve znali i videli zasto ste cutali?.

 42. srbenda iz b.topole kaže:

  ..@..Gojko i slicni njemu…Kazes Rusi razvijali politiku prema Srbiji shodno svom interesu.. Hajde ti nama strucnjak za geopoliticke odnose Rusije prema ostalima konkretno prema Srbiji.. OBJASNI, sta je trebalo Rusima i iz kojih interesa da udju u rat sa AustroUgarima i Nemcima, i u tom ratu da izgube vise od 3.500.000 vojnika..Sta je trebalo Czaru rusije da uceni saveznike i da im kaze da ce se povuci sa fronta ako ne otvore novi front ..(solunski ako ne znas)Sta je trebalo Rusima da ginu po JUGOSLAVIJI i u ciju korist .. Zar nisu mogli jednostavno da PREPISAJU Madjarsku ..i…. pravac Berlin..Znas sta je pravi razlogGOJCHI???..Samo ljubav Rusa prema SRBIMA I PravoslavljuZATO mozes da nam samo Pljunes pod prozor..TI i tebi slicni..!!

 43. Pravdoljub .. kaže:

  Kao i svaki čovek,najviše bih voleo da do rata nije ni došlo-ali je nažalost došlo. Nekoga je zatekao rat na odsluženju JNA i kasnije VJ, nekoga su pozvali. 95-e rat mi je bio nadomak nosa, dok su me 99-e tokom NATO bombardovanja pozvali u rezervu. NISAM UOPŠTE POMISLIO DA BEŽIM. Od svog ratnog plena doneo sam kući živu glavu i narušeno zdravlje. One dnevnice koje se spominju,meni nisu potrebne meni je potreban odmor od svega i ne samo meni nego svakom borcu koji je ispoštovao svoju zakletvu. Svim onima koji su pobegli čestitam na hrabrosti da imaju obraza da nas sada prozivaju,isto kao i oni koji su sedeli ili u svojim kućama ili po skloništima, dok su mnogi bili daleko od Subotice isto kao i ja i mnogi od nas koji smo bili daleko pravdajući zakletvu koju smo dali državi u kojoj živimo. Materijalno stanje velikog procenta veterana je ispod svakog merila. Po povratku iz rezerve mnogi su ostali i bez posla,hvala i za to. I hvala svima onima koji nas stavljaju u koš sa ubicama, hvala sugrađanima koji misle drugačije. Svi oni koji su predavali dokumentaciju za dnevnice kod bolnice u bivšoj menjačnici,svi su potpisali da ih u Strazburu zastupa advokat Aleksić i tada toga momenta stavljanjem svoga potpisa na papir svako je postao Srpski ratni veteran,nemože niko ko je tamo potpisivao reći da nije jer u zaglavlju toga formulara jasno je stajalo Srpski ratni veterani. Kao i u ratu i tamo je bila oslikana nacionalna struktura Subotice.

 44. Aleksa kaže:

  Gospodo moja, Srbija zeli u EU,pregovori su vec poceli. Da li znate da ni jedna zemlja nije primljena u EU a da pre toga nije postala clanica NATO?

 45. De la Croix kaže:

  Npr. Austrija, Kipar, Irska

 46. Mister No kaže:

  @ srbenda iz b.topole Rusi su ginuli u Jugoslaviji iz ljubavi prema Srbima i Pravoslavlju . Da li su silovali i pljackali iz istog razloga ?

 47. zorandjala kaže:

  J//ala vas Europa Ja ocu Leba necu u europu ko Madjari.

 48. Mister No kaže:

  @ Borti 90 Secam se pocetka bombardovanja . Imao si tada 9 god. I ne verujem da se secas pocetka devedesetih . 1990 .godine sam u jednom subotickom kaficu umirao od smeha sa ekipom procitavsi u novinama jednu od legendarnih izjava Slobodana Milosevica . Rekao je da ce Srbija ratovati i sa Amerikom ako treba .Pala mi je na pamet cuvena izjava kad su se prvi put oglasile sirene 1999.godine .Trazili smo , dobili smo .

 49. Mister No kaže:

  @ rax Naveli Ste da mnogo Srba podrzava Milosevica ali neko ga jos vise voli . Hrvatski desnicari bi Milosevica preneli na hrvatsko groblje velikana u znak zahvalnosti jer je naoruzao Srbe u Hrvatskoj , da to nije uradio ne bi imali povod da ociste Hrvatsku od Srba .

 50. kuki kaže:

  Iz perspektive slobodne Kanade Milošević izgleda neverovatni idiot ,kao onaj car Bokasa u Africi,a ljudi koji su se poveli za njim kao zadnji mentalni degenerici.Eto gde smo danas nakon što je Milošević posejao otrov u zemlju.

 51. Gojko kaže:

  @ srbenda iz b.topole
  San Stefanski mir Rusi stvaraju veliku Bugarsku oduzimajuci teritoriju i od Srbije od Nisa preko Pirota, Leskovaca, Vranje, Prizrena i Pristine. Austrijanci naravno uz uslove Srbiji i rukovodeci se svojim interesima vracaju teritoriju od Nisa do Vranja ili ti 11100km2 Srbiji, Srpsko – Bugarski rat. Srbi se bas nisu nesto sjano pokazali u tom ratu i Austrija trazi mirovne pregovore sa opravdanjem da oni nece dozvoliti da se Srbija nadje u teskom polozaju. na pregovorima u bukurestu, Bugari traze odstetu od Srbije a Rusi taj zahtev podrzavaju, Austrija tvrdi da Srbi nemaju odakle tu odstetu da plate uz nju staju i Britanci i mlada Nemacka pa Bugari povlace taj zahtev. Bombardovanje 1999 3 Juna Rusija pocinje otvoreno da podrzava zapad trazeci da se Srbi povuku sa Kosova, Toliko o Ruskoj pomoci protiv zapada. Znacajnija pomoc
  Rusa je 1. svetstki rat i sto nisu priznali Kosovo. Sve ostalo je djene – djene. I da zavrsim sa odgovorom Petersburga na srpski protest povodom oduzimanja teritorije 1878. „Najpre idu interesi ruski, pa onda bugarski, pa tek posle njih dolaze srpski, a ima prilika u kojima bugarski interesi stoje na ravnoj nozi sa ruskim.“ Sto smo mogli da iskusimo u novije vreme i sa „Juznim Tokom“ Naravno ja sam sve ovo sazeo a za detalje, udzbenik u ruke i zagrevanje stolice moja srbendo jer jednom kada prodas zemlju moze posle da te zaboli glava. Izvinjavam se ostalima zbog skretanja sa teme.

 52. Mister No kaže:

  @spes , @Jugosloven i Bubble Bee su u pravu , svaki o njih na svoj nacin . Dezerteri se streljaju u ratu . Srbija ne priznaje ucesce u ratovima protiv Hrvatske i BiH znaci rata bije ni bilo . Ne moze biti dezerter drzavljanin zemlje koja nije u ratu . Ja sam pocetkom devedesetih prihvatio poziv za ‘ vojnu vezbu ‘ . Tokom vremena provedenog u rezervnom sastavu JNA shvatio sam da je u pozadini svega dobro smisljena prevara . Moja jedinica nije dobila smenu u propisanom roku . Zahvalili smo otadzbini na saradnji i dosli kuci . Sa danasnje tacke gledista mislim da smo napravili dobru procenu rata . Dezertiranje je bilo masovno ali to se nerado priznaje zbog ocuvanja junackih mitova tipa rado ide Srbin u vojnike . Mi smo barem prihvatili poziv za razliku od onih koji nisu ali i danas ratuju po kafanama .Puno uspeha u daljem radu svakom ko je procitao moju procenu rata .

 53. srbenda iz b.topole kaže:

  ..@.Mister no.. Pokusacu al kratko..sto se tice silovanja…Omikor fos fo al ..oku zes megal!!Znam da ces reagovati na text .. mislim na pravopis ,…al jbg.. ne znam da pisem Madjarski …Mada ga sasvim solidno govorim!!..@..gojko/goychi.. Malo bolje pogledaj dokle je isla santefanska Bugarska.. i sta je bila namera RUSIJE SA Velikom bugarskom u tom momentu!Koliko je prostorno ostalo do juznog mora.. tj do izlaza na Jadran pa ces mozda shavtiti sta je bila podrska Bugarima.. obicna igra ,u kojj smo i mi ucesnici..Jbg.. nema kajgane bez slupanih jaja!!

 54. vokille kaže:

  Na kraju se i spominje i lojalnost mađara i sve, dokle se došlo od antinato protesta.
  Stvar je u tome, da je zapad uvek činio nepravdu ne samo vama, već i mađarskom narodu. Kad god je trebalo da se gine, nas su slali na prve redove, i to smo platili najpre Trijanonom, potom i daljim gubitkom mađarskih istorijskih teritorija, isto zbog zapada, ne treba biti lud i primetiti da NATO ne misli ništa dobro, da gleda sopstveni interes. Pa skoro su i nas demonizovali u medijima, prikazivali nas kao fašistima, zbog azilantske krize, onda su krenula i pljuvanja po Orbanu i nama…A bombardovanje skoro, nije ni bilo potrebe, da su hteli da skinu Milosevica, bio je dovoljan jedan snajper. A najvise bombi je padalo ubedljivo po Kosovu, Novom Sadu, stambenim blokovima u Nisu, Novom Pazaru, dok su u Beogradu osim generalstaba pogodili jednu toplanu, i onaj ginekoloski centar. Stvar se mogla lako zavrsiti jednom preciznom bombom na Dedinju.
  Dovoljno je da se kaze da Austirja nije clanica NATO pakta, i sta je ona u odnosu na Madjarsku, a narocito u odnosu na ovakvu naprednu Srbiju!? Bio sam skoro u Gracu, i tamo nikome ne pada na pamet nikakvo prikljucivanje paktu, odnosno savezu koji sluzi za ispunjavanje kolonijalnih interesa SAD, time sto ce slati naivne madjare, srbe, hrvate, albance na prve redove, da ginu za njih (odnosno normalne ljude). Austrija je neutralna, EU je pred sveopstim rasulom (cim je dosla prva kriza sa azilantima, odmah je pukao sengen), a zivot je jedan. Vrlo je izvesno da cu nastaviti studije u Gracu, mozda i ostati tamo na dalje, ali ko zna, voleo bih da se moji sugradjani klone bilo kakvih bajki o NATO, Rusiji, da se rese onih SVM/SNS/DSH politickih parazita. Ako bih video da postoji i najmanja sansa za to, ostao bih rado da gradim porodicu u Subotici. U suprotnom, i vi za NATO, i vi protiv shvatite da je gradu sudjeno da prvo postane gerontoloski centar, a posle toga i grobnica.

 55. srbenda iz b.topole kaže:

  ..@..vokille … Tacnoooooo …. u sridu..!!!! Pozdrav od Srbende koji ne mrzi Madjare!!!!!

 56. Mister No kaže:

  @ srbenda iz b.topole Razumem sta si napisao i necu da Te repliciram sto se tice pravopisa . Necu da prevodim bukvalno ( szo szerint ) sto si napisao na madarskom jer je bezobrazno ali pokusacu da pojednostavim . Srpski receno relativiziras silovanja koja su Rusi vrsili jer kad s……a udari u glavu mozak zakaze . Silovanje ne bih opravdao kad bi ga nedaj Boze moj brat odradio . Mozda nekima nije jasno oko cega se raspravljamo pa cu razjasniti . Otac mi je pricao da je su Rusi dolazeci iz pravca kelebijske sume probili prvu liniju koja je bila na mestu gde je danas fabrika motora ,, Sever „. Ruski vojnici su pljackali i silovali pa su njihovi oficiri otvarali vatru na njih jer nisu mogli da ih zaustave . Slicna prica je pratila Ruse gde god su oslobadali . U prvoj sceni domaceg filma ,,Granica “ je obraden taj period .Nacisti su posebna prica ali njih nisu pratile price o silovanjima i pljacci. Napatili bi se Srbi pod Rusima vise nego pod Nemcima da su Rusi ostali ovde . Svaka cast Rusima ali ta srpskorusko bratska fama je plod Miloseviceve propagande na koju su mnogi naseli .Srbija je mala siromasna zemlja koja nije interesantna ni ruskoj mafiji , smesni smo naspram sile kakva je Rusija . Braco rusofili svaka vam cast ali slabo vidam ruska vozila po nasim putevima s obzirom na ruskosrpsko bratstvo . Rusofili u Srbiji voze uglavnom americka i evropska kola . Novi model ruske Lade je jako dobar i ne mora da se stidi Opela ili Wolcwagenovog Golfa .Puno uspeha u daljem radu i prijatan dan zeli vam Dzeri Drejk ili Mister No .:)

 57. Anonimni kaže:

  Tako je dedin unikatni stakleni stoni sat otiš’o via Rusija.

 58. zorandjala kaže:

  G Mister No. Posto vidim da dobro baratate istorijom,molio bih vas da mi pojasnite,naime kada su Lajos Kosut i Petefi Sandor {ucestvovala i Suboticka vlastela}!849 god. Iz pravca Segedina preko Tisa Sigeta usle{njihove jedinice} u Djalu .Dali znate sta se dogodilo i sta su oni uradili?. To pitam samo zato da bi i vi shvatili onu narodnu #Sila boga nemoli.No mada ovo nema veze sa Nato trupama i ja sam misljenja da nam one nisu potrbne ,I bez njih ima previse nasilnika na ulicama.Kojima organi drzave nesmeju nista.Zelim vam prikatno nedeljno popodne.

 59. Mister No kaže:

  @ zorandjala Sta se dogodilo u Djali ?

 60. zorandjala kaže:

  Sem seoske crkve nijedna zgrada nije ostala u selu. Aod stanovnistva ko nije uspeo da pobegne bio je zaklan a selo spaljeno.

 61. Mister No kaže:

  @ kuki Ljudi koji su se poveli za Milosevicem su posebna prica . Ne znam da li je Slobo bio idiot . Ja bih ga definisao kao inteligentnog, bezobzirnog i surovog prevaranta . Znao je vesto da manipulise naivnoscu ljudi i da udari tamo gde treba . Prva njegova ozbiljnija prevara je bio cuveni ,, Zajam za Srbiju „.Bio sam guster u JNA kad je raspisan zajam . Pomislih da je sramota da drzava prosi od ljudi i da niko nece biti naivan i dati pare , prevario sam se . Usledile su poznate pljacke izmedu ostalih pljacka devizne stednje ,ali to je posebna prica . Secam se da je Milosevic utesio roditelje dece koja su ginula za Srbiju rekavsi im da treba da su ponosni jer su im deca umrla za Srbiju . Dok je sirotinja ginula za Srbiju njegov sin Marko je mlatio milione vukuci gajbe prazne i pune . Milos je bio vanserijski prevarant i manipulator . Mozemo samo da zavidimo baba Juli i Marku dok trose u inostranstvu pare koje su izvukli iz Srbije .

 62. Mister No kaže:

  @ Su boy Vojna neutralnost je odlicna stvar koja mislim da je u slucaju Srbije iskljucena iz jednostavnog razloga .Vojna i ekonomska neutralnost tj samostalnost su usko povezane . Bilo bi lepo da smo u grupi zemalja koje si nabrojao ali smo nazalost u grupi prosjackih zemalja tj u k……u smo. Srbija je uvek bila zemlja prirepak zavisna od velikih sila . Svedska , Svajcarska itd su ekonomski jake zemlje i kao takve mogu sebi dozvoliti vojnu neutralnost . Srbija je izmedu Rusije i NATO pakta izabrala okrilje ujka Sema jer se oseca finansijski sigurnija sa njim . Jednog dana kad Srbija bude bila poznata po sljivi kao Svajcarska po cokoladi, bicemo svoji na svom i neutralni u svim pogledima . U meduvremenu smo svoji na m.m i zavisimo od drugih.:)

 63. Bolder kaže:

  Podjednako ste mi smesni vi koji se zalazete za ulazak i vi koji ste protiv ulaska u NATO. Strukture i kadrovi vodjstva NATO-a su se promenili u zadnjih 25 godina, isti je slucaj i sa Srbijom. To vise nije taj NATO i mi nismo vise ta Srbija. Ono sto se desilo je deo istorije i ako zelimo napredak moramo da uzmemo i iskoristimo sve sto nam se nadje na dohvat ruke. Ako ce nam NATO doneti dobrobit i korist ja glasam za ulazak. Ako od uclanjenja u NATO dobijamo vise obaveza i stete nego koristi onda sam protiv uclanjenja.

  Biti protiv ulaska u NATO zvog ’99 je suludo. Kao sto vec rekoh, NATO je otpoceo operaciju bombardovanja srbije zbog iznimnog posredstva induvidua kao sto su Ricard Holbruk, Bil Klinton i drugi. Da je Milosevic potpisao mirovni sporazum na vreme, Srbija ne bi bila bombardovana i Kosovo bi i danas bilo deo Srbije. Ti ljudi vise ne postoje.

  Srbija treba da proceni sta je najbolje za nju i njene gradjanje, a ne da se odluke donose na osnovu sujeverja i mrznje prema Klintonu koji je danas nebitan.

 64. Mister No kaže:

  @ zorandjala Ne znam zasto si naveo taj podatak i kakve veze ima s onim sto sam ja napisao ali odgovoricu Ti . Opisao Si zlocin najgore vrste sto se mene tice . Zna se sta su zlodela bez obzira ko ih je cinio .

 65. zorandjala kaže:

  Mister No .Napisao sam ovo zbog toga sto se necija zlodela minimizuju a necija uvecavaju ,po dnevnim potrebama ili potrebama na nacionalnoj osnovi. Zlocin je zlocin bez obzira ko i kada ga je pocinio.Samo zelim da se zna da su ih cinili svi koji imaju bilo kakve veze sa okupacijama{atak na drugu zemlju ili narod}borba za teritoriju je uvek donosila zlocin.Zato ono sila boga nemoli.Zlocine su cinili jedni pa su im drugi vracali jos gnusnije pravdanjem da su bili izazvani .Medjutim nemazlocinackih naroda nego samo pojedinih umova.uostalom kao i u svemu pojedinac je taj koga treba izolovati da bi drustvo bilo bolje.

 66. Mister No kaže:

  @ zorandjala U pravu si .

 67. Lenin kaže:

  @zorandjala Petefi Sandor=Petrović Aleksandar
  Tik uz selo Đale se odvijala jedna poveća bitka (26 mart 1849).A ni Šanjika,a ni Ferika nisu učestvovali u toj bici.
  Gle bre šta se dešavalo onda.Svugde na ovom regionu.Očito su akcije izazvali reakcije.Kao što se to obično zbiva kada se sukobe dva naroda.
  https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_1848%E2%80%941849.
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Revolucija_u_Ma%C4%91arskoj_1848.

 68. zorandjala kaže:

  Lenin izvinjavam se ali jesuLajos Kosut i Jovan Damjanic.

 69. Palavestra J. Darko kaže:

  Upitao bih gospodina Slavka Dobrica da li je sluzbovao kao porucnik (Ili kapetan) PVO na aerodromu u Zemuniku kod Zadra ??….Sluzio sam tamo kao redov u njegovoj bateriji 1980. I 1981. godine…..

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: