Protiv Afričke kuge nema leka

Afrička kuga svinja došla je do susednih zemalja. Pojava izuzetno smrtonosne bolesti svinja od koje nema leka niti vakcine registrovana je u Rumuniji, a nadležni organi Srbije preduzeli su sve mere kako bi sprečili njeno prenošenje i u Srbiju.
Od pre deset godina afrička kuga svinja prisutna je i u Evropi, nakon čega se proširili po istoku Evrope i ove godine stigla i u susednu Rumuniju, gde je registrovana kod domaćih svinja.

vojvodina-vojvodjansko-selo
Vakcine protiv ove bolesti nema, nema ni leka, nije opasna za ljude, ali zato kod domaćih i divljih svinja pravi ogromne štete jer je stopa smrtnosti izuzetno visoka.

“To je veoma zarazno oboljenje, brzo se širi i za evropski kontinent je karakteristično da je stopa mortaliteta devedeset do sto odsto. Znači, praktično nam ugine svaka obolela jedinka i nanosi ogromne ekonomske štete u svinjarstkoj proizvodnji generalno”, kaže naučni saradnik Instituta za veterinarstvo Novi Sad dr Jasna Prodanov Radulović.
Jedini lek je preventiva. Stoga je Uprava za veterinu odmah po pojavi bolesti u Rumuniji krajem avgusta već u septembru preduzela mere koje imaju za cilj sprečavanje pojave bolesti i u Srbiji.
Među ostalim, štampane su brošure na različitim jezicima kako bi se na granicama sprečilo unošenje mesa koje je potencijalno zaraženo, a veliku ulogu imaju i lovci jer i divlje svinje mogu da obole i prenesu bolest.
“Uprava za veterinu je zaista preduzela sve preventivne mere u ovoj fazi, kada mi virusa na našoj teritoriji nemamo, kada je to na kraj krajeva i daleko od naših granica i nadamo se da će tako i da ostane”, ističe šef odseka za epizootiologiju Uprave za veterinu Boban Đurić.
Ukoliko tako ne bude, ovdašnji proizvođači svinja će biti u dodatnom problemu, nakon što već zbog vakcinacije svinja protiv obične kuge takvo meso ne mogu da izvoze na tržišta pojedinih zemalja.
“Ukoliko nemate kvalitetno stočarstvo, koje zadovoljava kriterijume Evropske unije, tada nećemo biti u mogućnosti da napravimo ekonomske rezultate koji su potrebni u poljoprivredi i našoj ekonomiji”, smatra agroekonomista Ivan Vojnić Tunić.
Na stočni fond posledice je ostavila ili će tek ostaviti – suša. Tokom tri vrela letnja meseca fond je smanjen, a stočari će se sada, zbog smanjenog prinosa i očekivano viših cena kukuruza, suočiti i sa višim cenama stočne hrane.

 

RTVKOMENTARI

 1. Cummiball kaže:

  I ovu bolest su najverovatnije doneli migranti sa sobom.
  Migracije doprinose širenju raznih bolesti, virusa, bacila, buba štetočina, vaški, nekih epidemija kojih smo se mi već odavno oslobodili redovnom vakcinacijom dece.
  I viruse životinjskih bolesti migranti nose sa sobom, ni ne znajući šire sve iz svog kraja.
  Ali nema veze, svakako ćemo u budućnosti da jedemo SAMO ovčije i pileće meso i slično, barem tako kažu ovi Islamisti.

 2. Dva u jedan kaže:

  @Cummiball, prvo, nisam baš nešto čuo da su migranti naročito špartali Rumunijom a zatim, kako onda objašnjavaš da bolest nisu doneli kod nas? Da je nisu otresli usput? Drugo, Rumunija je u EU, pa se čudim kako do takve pojave može doći u jednoj tako uređenoj državi kao što je Rumunija – što sigurno jeste, čim se nalazi u EU?! (ahahahahahaha!)

 3. Jeftino meso kaže:

  @ Cummiball,

  Sada da li su bas migranti doneli zarazu tesko je reci jer je danas mobilitet stanovnika planete enormno povecan. Sa ljudima po svetu putuju i virusi, bakterije, bacili, i sve one ostale Sodome i Gomore kojima je savremeni svet izlozen. Tamo odakle dolazi glavni smer migracije su svinje uglavnom retke i egzoticne zivotinje i nema ih bas mnogo da bi mogle siriti neku spomena vrednu zarazu. Pre ce biti da je masovno drzanje i proizvodnja mesa posledica masovnih zaraza uopste. Narod (potrosac) hoce mesa i hoce da bude jeftino i da ga bude mnogo. To ne moze bez posledica. Nekada se jelo meso samo nedeljom i kakvim praznikom a danas tri puta na dan. To ne moze biti bez vraga. Danas recimo u Nemackoj kilo svinjetine u diskontu kosta manje od kutije cigareta. Jedan takav odnos izmedju luksuznih artikala (duvan) i mesa (hrane) nije jos zabelezen u istoriji covecanstva.

 4. Dva u jedan kaže:

  Pa da, naše svinje su otpornije od tuđih svinja, mi uvek imamo veće svinje nego drugi, naše svinje su daleko pametnije od nečijih drugih svinja i kad naša svinja nešto utuvi u tu svoju svinjsku pamet može atomska bomba da padne ona će opet po svome…zato i svinjska kuga beži odavde glavom bez obzira…non pasaran!

 5. Cummiball kaže:

  @Dva u jedan
  Ja nisam rekao to da su migranti bolest doneli u Rumuniju, ali sam mislio na to da migranti nose razne bolesti sa sobom, razne bakterije, klice, viruse, nespecifične za naše krajeve, a poreklom iz njihovih krajeva.
  Moguće je i to da su doneli i ovaj virus sa sobom iz Afrike ovamo prema Evropi. A i ne mora da je tako.
  Verovatno ga već ima i u Turskoj, sad koliko tamo svinja ima to je pod znakom pitanja, ali ih sigurno ima.
  Sad se pojavila bolest i u Rumuniji, a ako ne nađu neku vakcinu protiv ovog virusa ili se ne desi neko čudo poput nepovoljnih vremenskih prilika, velike hladnoće ili bilo šta što ne pogoduje razvoju tog virusa, može da se pojavi i kod nas u Srbiji.
  Velike migracije naroda nose ovakve rizike, i sve se to puno brže izdešava, puno brže se šire bolesti sada kada ljudi za nekoliko dana ili sedmica mogu da proputuju pola zemaljske kugle, ukoliko to žele.
  U nekim državama poput Novog Zelanda te skoro bukvalno sterilišu pre nego što te puste u državu, da bi smanjili mogućnost unošenja bilo kakvih životinjica, vaški, buba, nespecifičnih za njihovo podneblje.
  A i onda im ponekad nešto promakne.
  Nemoj misliti da se na velikim brodovima gde se trgovačka roba prevozi sa dalekog istoka ne može pronaći po koja egzotična životinja iz tih krajeva, razni pauci, bube, posle se čudimo odakle sad pa to kod nas.
  A za Rumuniju, vidim da ih ne voliš baš previše, samo moje mišljenje, da se nalaze u EU ne zato što su baš “toliko uređena” država, naprotiv, već zato što su ispunili neke minimalne kriterijume za prijem u članstvo EU.
  A mi nismo u stanju ni te minimalne uslove da ispunimo.
  Inače smo mi bili dosta ispred njih po standardu i uređenju, ali, oni su MALO napredovali, kažem stvarno samo malo, a mi smo nažalost PUNO nazadovali u poslednjih dvadesetak i nešto godina.
  Hej, čoveče, 1991 su počeli ratovi na prostorima u našem okruženju, 26 godina mi kontinuirano tonemo sve dublje i dublje u blato iz kojeg se ne vidi skori izlazak.

 6. Goran kaže:

  @ Dva u jedan
  znaci imamo NAPREDNE svinje u odnosu na ostale??

OSTAVITE KOMENTAR