Protivgradni strelci neće da rade za 2.400 dinara

U Subotici od 23 protivgradne stanice samo 12 radi.

Država strelce plaća mesečno svega 2.400 dinara, pa se ovog posla prihvaćaju jedino meštani naselja u kojima su im sugrađani obećali dodatni prihod kako bi zaštitili svoje useve ili voćnjake, dok u Bikovu, Stipićevu, Paliću, Novom i Starom Žedniku, Đurđinu i Mišićevu niko ne želi da radi ovaj posao. Strelci ugovore o radu potpisuju sa Centrom za protigradnu zaštitu u Bajši, ali se za pomoć uglavnom obraćaju lokalnoj samoupravi koja nema ingerencije po pitanju zarada.

protivgradne-rakete
– Prvo je bio problem nabaviti rakete, ali smo uspeli i sada svaka stanica ima po tri protivgradne rakete. Naknada za strelce je toliko mizerna, čak tri puta manja nego što je bila lani, pa ljudi ne žele da prihvate odgovornost. Posle ovi tropskih vrućina logično je očekivati nevreme i grad, što nas plaši – kaže Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu.
Ferenc Mora je protivgradni strelac u Bačkim Vinogradima, kaže da je posao prihvatio samo zato što mu je obećano da će uz honorar od države i njegovi sugrađani izdvojiti dodatni novac.

– Radim 15 godina kao strelac i nikada do sada plata nije bila mizernija. Moja obaveza nije samo da ispaljujem rakete, već moram stalno da obilazim stanicu koja je van naselja. Potrošim više novca za benzin nego što zaradim. Prošle nedelje smo dobili tri poslednje zarade, znači da na isplatu ne mogu da računam svakog meseca – nezadovoljan je Mora.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

50 + = 60

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: