Protivzakonita pisma mađarske vlade prekograničnim glasačima

Vlada u kampanji nije smela da koristi bazu podataka do koje je došla kao vršilac javne vlasti

kuria

Kampanjska pisma poslata u ime vlade krše pravo na izbornu jednakost, kao i osnovne principe koji se odnose na dobronamernu i svrsishodnu pravnu praksu – odlučio je juče Vrhovni sud Mađarske (Kuria) i zabranio vladi dalje kršenje zakona.

Vrhovni sud je time poništio odluku Nacionalne izborne komisije od prošlog petka. Izbornoj komisiji se obratilo jedno fizičko lice sa primedbom da je vlada protivzakonito uputila pismo osobama sa biračkim pravom koje nemaju adresu u Mađarskoj. Izborna komisija je većinom glasova odlučila da je vladin postupak zakonit. Nakon toga je upućena žalba Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud je doneo odluku da zakon ne dozvoljava korišćenje podataka građana u svrhu političke kampanje.
Oni koji vode političku kampanju sa osobama iz baze podataka mogu da stupe u kontakt samo posredno, preko registratora, koji onda pita građanina o tome da li je voljan da svoje podatke (adresu, ime) učini dostupnim onom ko ih traži.

Inicijator referenduma kao i stranke sa poslaničkom grupom u parlamentu mogu da zatraže imena i adrese građana sa pravom glasa od izborne komisije, ali samo iz baze koja ne sadrži podatke mađarskih državljana koji žive u inostranstvu. Pošto je inicijator referenduma u ovom slučaju vlada, na nju se odnose ista pravila kao i na ostale učesnike u procesu, dakle nije smela da koristi bazu podataka koja nije dostupna ostalim učesnicima. Vlada u kampanji ne može da koristi bazu podataka do koje je došla kao vršilac javne vlasti – naglašava Vrhovni sud u pravosnažnoj odluci.

Vladin ventar za informisanje je, reagujući na odluku Vrhovnog suda, saopštio da je vlada postupala u skladu sa zakonima koji se na nju odnose, ali da poštuje odluku Vrhovnog suda.

Vlada smatra da su i partije mogle da šalju pisma Mađarima u inostranstvu, ali da to nisu učinile, pa tako pravo na jednakost nije povređeno.

Referendum u Mađarskoj se održava 2. oktobra. Osobe s maúarskim državljanstvom koje ne žive u Mađarskoj mogu glasati u pismu ako pismo do 1. oktobra u 24h stigne u Nacionalnu izbornu komisiju, ali i predati pismo na dan referenduma na biračkim mestima u Mađarskoj.

 

Vajma.infoKOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Na osnovu zalbe samo jedne osobe. Fantasticno uredjenje.
  A kod nas samo demagogija.

 2. pajo kaže:

  E zato neglasam!

 3. antifašista kaže:

  Šta ima protivzakonito u tome, da me matica kontaktira ! Ja sam njihov državljanin ! Ma koje su to gluposti i bakrači !

 4. Lajki kaže:

  Šta je protivzakonito ? Ono što nije po zakonu.
  Ti nisi razumeo šta tu piše.
  Vrhovni sud MAĐARSKE je doneo odluku da zakon ne dozvoljava korišćenje podataka građana u svrhu političke kampanje.

 5. Megille kaže:

  Mađarski državljani imaju pravo i da glasuju za ujedinjenje sa maticom Mađarskom.

 6. Lajki kaže:

  Ti možeš da se odmah ujediniš. Ko ti brani.

 7. Mister No kaže:

  Metoda kojom se poslużila mađarska vlast može se definisati uticanjem na izbornu ( glasačku ) volju birača ( glasača ). Ne znam da li je postupak nezakonit ,nisam pravnik. Neke naše stranke koriste isti metod pred izbore ali telefonski. Zivkaju ljude sa svojih spiskova i ubeđuju ih da glasaju za njih.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 5 =