Provera znanja jezika – na samom šalteru

Kako je od prvog januara počelo primanje molbi za mađarsko državljanstvo, besposleni konzulat Mađarske u Subotici je ponovo živnuo. Građani uglavnom površno komentarišu novu situaciju ali ima i emocija. Da se podsetimo, vojvođanski Mađari, posle referenduma 2004. godine, ostali su duboko uvređeni odnosom „Anyaorszag“ prema svojim sunarodnicima. Tadašnja Đurčanjijeva vlada brzo je to skinula s dnevnog reda ali se ta tema vratila povratkom FIDESa na vlast i ovaj put bez referenduma, skupštinskom većinom, Mađarska je ponudila svakome čoveku, koji je imao nekog svog pretka koji je starosedelac, sticanje mađarskog državljanstva, bez odricanja sadašnjeg državljanstva, bez useljavanja u Mađarsku. Većina na ovim prostorima, i što se tiče Vojvodine i što se tiče Erdelja, Slovačke i ostalih delova Karpatskog bazena, dobijaju mogućnost da steknu mađarsko državljanstvo, ukoliko znaju mađarski jezik jer po zakonima EU, nije dozvoljeno davati ili oduzimati prava gradjanima po nacionalnom ključu. Provera znanja jezika je na samom šalteru prilkom podnošenja aplikacije. S druge strane, neki u Subotici smatraju da bi time bio okrnjen suverenitet Srbije. Zanimljivo, pripadnici srpske konzervativne struje u najvećem broju i sami imaju dvostruko državljanstvo. Srpsko i ono iz starog kraja – Hrvatsko. I među Mađarima postoje oni koji sanjaju „sent Ištvansku“ Mađarsku od Rijeke do Ukrajine ali i jedni i drugi gube iz vida da je i Srba i Mađara sve manje i da se njihovi nacionalni korpusi dramatično tope. U Subotici se u prvi razred upisuje četvrtina dece manje nego osamdesetih. Bilo je i onih u Mađarskoj koji su se zalagali za to da se negativni priraštaj nadomesti Mađarima iz okruženja (bolje nego Arapima i crncima) , međutim otkada je ekonomska kriza, o tome nema govora.
Dakle, koja god državljanstva imali, sve nas je manje i Srba i Mađara . Još su Turci prorekli „Drumovi će poželeti Turaka ali Turaka nigde biti neće“.

Kerem szepen drzsavlyansztvo !
Slika
Srbija ima sličan zakon, te zbog toga nema nikakav komentar. Naš zakon o državljanstvu, koji je nedavno donet, omogućuje Srbima, i ne samo Srbima, nego onima koji imaju veze sa današnjom teritorijom Srbije, da bez naseljavanja dobiju državljanstvo i bez dugog čekanja.
Jedine mane vezane za dvojno državljanstvo su poslovi u nekim oružanim službama u Srbiji, pošto kod nekih oružanih službi dvojni državljani ne mogu biti primljeni. U vojsku, policiju i BIA.KOMENTARI

  1. bata granata kaže:

    bas mi se ide u policiju ili vojsku ili BIA… meni se ide NAPOLJE!!!

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: