Prozivka jedini park u Subotici

Subotica ima samo jedan pravi park i to "Prozivka". Prema rečima nadležnih on ima sve elemente koje treba da sadrži jedan park, a pored zelenila tu se podrazumeva komunalni mobilijar, sportski tereni…

Slika

U toku je izrada zelene regulative grada Subotice po kojoj bi se tačno znalo koliko zelenila ima u gradu. Subotički parkovi i trgovi nalaze se u lošem stanju. Često od strane huligana klupe bivaju polomljene, kante srušene, a cveće i drveće isčupano! Prema podacima u JKP "ČIstoći i zelenilu" u Subotici ima 52.000 stabala, a pod blokovskim zelenilom nalazi se 340.000 metara kvadratnih.

Danas se obeležava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope. Cilj je da se skrene pažnja na očuvanju zelenih površina. Izabran je 24. maja kao sećanje na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih ovog datuma 1909. godine. Evropski dan parkova prvi put je obeležen 1999.godine. Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrednostima su nacionalni i prirodni parkovi.

Slika

SlikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: