PROZIVKA

Kako se svi vodotokovi na kojima leži Subotica, slivaju u jednom pravcu, prema malom Paliću, tako je u nizini između starog naselja Bajnat i Beogradskog puta voda znala da se izliva iz korita do te mere da stariji pamte prizore kako se plovilo čamcima s jednog na drugi kraj. Na obodima Mlake živelo je život naselje skromnih kuća od naboja, stalno ugroženo vodom i vlagom. Još pre rata je usvojen plan da se taj nezdravi prostor kultiviše i privede nameni . Od Kumičićeve pa sve do Šandorske bare, osmišljen je veliki Narodni park.
Slika

Slika
Rat i posleratna oskudica, odložile su izgradnju do početka sedamdesetih . Kičmu novog naselja takođe je trebala da čini velika zelena aleja. Izgradnja je krenula od Bajnatske ulice frontalno prema centru grada s namerom da jednom izbije na ulicu Maksima Gorkog.

 

I posle rata, prostor buduće Prozivke se zvao Poljana Narodnog parka : Šezdesetih

Sedamdesete
Slika
Bilo je to vreme inicijative „krov nad glavom za svakog“. Kako je to bio prioritet, zgrade su nicale bukvalno u blatu, okružene tek raskrčenim terenom, šutom, korovom… Prateći sadržaji su ostavljeni za kasnije.
Slika

Slika

Slika
Tako je kod novih stanara, oduševljenje modernim stanovima vremenom pokvareno činjenicom da nema ni jednog igrališta, ni jedne kafane, bioskopa… Samo stambeni blokovi do kojih se stiže preko šuta i parloga.KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Slika

  Slika
  Guralo se napred. Godine 1977.stiglo se do četvrtine i na trasi buduće aleje podignut je spomenik jasne socijalističke simbolike jedinstva i sloge. Ovo delo poznatog vajara Ota Loga, radnog naziva „Prozivka“ („Slobodom prozvani i mrtvi žive“), ubrzo se nametnulo kao jedini prepoznatljivi toponim na goloj ledini. Tako je celo naselje dobilo ime.
  Slika

  Slika
  Hercegovačka ulica koja je išla dijagonalno od Beogradskog puta prema Braće Radić, nakon rušenja starih kuća prestala je da postoji.

  Iz stare Hercegovačke
  Slika

  Slika
  za Budimpeštu u šreg preko Prozivke
  Slika

  Slika
  Deceniju i po posle početka gradnje, Prozivka se "umorila" i zastala kod ulice Blaška Rajića.I dalje lišena radnji, pijace, zabave, ispresecana zemljanim stazama, postala je apsurdna betonska spavaonica.
  Posle izbora predstavnika za pesmu Evrovizije 1983. dve nove zgrade krštene su imenima dva najveća takmaca na tom festivalu: Lepa Brena i Danijel.Stanari tepaju svojim kulama, uređuju neposrednu okolinu a konačno naselje dobija školu i zabavište, igrališta i garaže. Niču nekakve zanatske radnje ali vrlo male. Do supermarketa nas deli još dve decenije.Sve to nije dovoljno da Prozivka početkom devedesetih ne dobije status geta.

  Ostaci Hercegovačke ulice koja je dijagonalno presecala prostor današnje Prozivke.
  Slika

 2. Lansky kaže:

  Početkom devedesetih mašine su stale. Gradnja je potpuno zaustavljena. Između novog naselja i centra grada ostali su čitavi blokovi starih kuća, u blatnjavim mračnim ulicama, zamrznuti u vremenu jer su već davno najavljeni za rušenje.
  Slika
  Brojna samoubistva skokom sa visine, ne tumače se time da je to najčešći način tamo gde se živi u soliterima, već se pojavljuju kojekakvi rašljari i magovi koji zarađuju hleb tvrdeći da vodene struje podstiču suicidno ponašanje,bla,bla,truć.
  Slika
  Ulaskom u 21.vek sviće zora i nad Prozivkom. Cene stanova izlaze iz "bunara" i dobijaju svoju realnu vrednost, počinje ulaganje i sređivanje. Konačno to naselje dobija obrise onoga što su njegovi tvorci zamišljali pre četiri decenije. Moderan grad sa stanovima punim vazduha i svetlosti, okruženi zelenilom i igralištima.
  Nove zgrade oko centra koje se danas grade i iz kojih se izlazi pravo na put ili prepun parking,skreću pažnju na blagodeti Prozivke, koja sa novom promenadom izgleda kao rajski vrt.
  Slika

 3. djomla kaže:
  Nove zgrade oko centra koje se danas grade i iz kojih se izlazi pravo na put ili prepun parking,skreću pažnju na blagodeti Prozivke,koja sa novom promenadom izgleda kao rajski vrt.

  Samo da napomenem, detaljni urbanistički plan za Prozivku predviđa jedan broj objekata koji će definitivno uticati na Prozivku i "širinu" koja trenutno postoji u ovom naselju. Janićev poslovno-sportski objekat u Nade Dimića je samo jedna od grešaka koju su urbanisti napravili na Prozivci, a nije jedini, već je samo drugi. Prvi je objekat "Tempa" koji je nikao na dečjem igralištu.

  Drugo, Prozivka je izgubila idealnu priliku da sa izgradnjom Narodnog parka postane pored najurbanizovanijeg naselja i naselje sa nejvećim brojem zelenila i parkova. Na žalost taj epitet je prepustila Radijalcu jer se na njega oslanja Dudova šuma.

 4. oliver kaže:

  kad ste spomenuli hercegovacku ulicu da je nema tu je bila i opatijska ulica nalazila se kod bunara na beogrdskom putu je koji jos i dan danas u funkciji a preko put j e bila neka sodara ako se dobro secam

 5. Miroslav kaže:

  Postavite nam jos slika stare Prozivke(granicu izmedju Bajnata i Kera)

 6. SUBOTICANKA kaže:

  SECAM SE.ISLI SMO TAMO DA HVATAMO ZELENE VELIKE ZABE ZA BIOLOGIJU BILA JE MOCVARA.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 72 = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: