Pruga će biti zatvorena da ne mogu prići ni ljudi, ni mašine, ni životinje

Imre Kern: između Subotice i Novog Sada ćemo zatvoriti prugu za vreme radova, razmontiraćemo staru prugu i izgradićemo potpuno novu – izjavio je Imre Kern, državni sekretar, za Magyar szo

Kad se mogu očekivati radovi izgradnje treće donice između Novog Sada i Subotice?

-Dogovor je da ovu deonicu izgrađuju Kinezi, međutim ugovor još nije potpisan. Potrebno je da Vlada donese odluku o prihvatanju teksta ugovora. Očekivano vreme je 15.maj.

Doneli smo odluku da se kompletna pruga zameni za novu, jer je značajna ušteda. Za vreme radova će pruga biti zatvorena. Izgradnja će trajati 33 meseca od Novog Sada do granice, što takođe obuhvata obnovu devet železničkih stanica, izgradnju još tri, 49 nadvožnjaka i izgradnju vijadukta kod Vrbasa dužine 1600 metara. Pruga će kod Vrbasa prolaziti iznad grada, gde će biti i stanica. Radovi će koštati 943 miliona evera, tj. 8,7 miliona evra po kilometru. Ako uporedimo sa prugom Minhen-Berlin,koja je koštala 16,5 miliona evra, deluje povoljno.

Stojimo pred kompleksnom izgradnjom pružnog i drumskog saobraćaja…

-Treba da završimo plan oko prisvajanja oblasti, što se očekuje do jeseni. U Suboticu će brzi voz stizati novom trasom, da bi se obezbedila mogućnost brže vožnje. U potpunosti će se preurediti železničke stanice, putnici će moći da prilaze pruzi isključivo preko nadvožnjaka i podvožnjaka, cela pruga će biti zatvorena da ne mogu prići ni ljudi, ni radne mašine, ni divlje životinje.

Nove stanice će se izgraditi u Lovćencu, a kod senćanskog i bečejskog puta će se izgraditi podvožnjak. Dok traju radovi, teretni saobraćaj će se odvijati na saobraćajnici Subotica-Sombor-Novi Sad. Na ovoj trasi će se obnoviti stanice u Karavukovu i Futogu da bi teretni vozovi mogli saobraćati brzinom od 80 km na sat. Putnici će imati kombinovani prevoz autobusom, a međunarodni vozovi će saobraćati obilaznim putem. Sledeće godine će se izvršavati radovi na pruzi Subotica-Senta, dok se sada radi deonica Pančevo-Novi Sad.

U kojoj fazi je projekat pruge Segedin-Subotica-Baja?

-Planska dokumentacija za deonicu Subotica-Segedin je gotova, za deonicu Baja-Subotica je u toku. Čim se reši finansiranje može se početi sa radovima. Dogovorili smo se sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske da će Mađarska pokrenuti inicijativu za izgradnju pruge na Tisi zbog značaja za uključenje u sistem evropskog koridora.

 

Magyar szoKOMENTARI

 1. croat kaže:

  Toliko puta su nas lagali da vise neznam ni sta da komentarise. Meni bi licno ta pruga izuzetno olaksala zivot i ostaje mi samo da se nadam da cu je jednom i koristiti!

 2. Bradati Anonimus kaže:

  Priče, priče…Ta pruga je već trebala da je gotova 2017. Po priči. A od svega popravlja se pruga Novi Sad – Pazova.

 3. pandrk kaže:

  ne vjeruj poLtičaru koji lažže

 4. subotički putnik kaže:

  Jedina šansa da ovo doživimo jeste da daju kinezima da sve rade i da se ni slučajno ne mešaju.

  A ovo znači da ta 33 meseca nema železničkog saobraćaja od Subotice ka NS i obrnuto?

 5. Megille kaže:

  Ma goni ovog propalog Kasinog političara koji se dobro ‘nagumao’ svega i svačega kako je utekao iz Zorke u Subotičku opštinu-Kada je bio u subotičkoj opštini palamudio da će se ponovo uvesti tramvaj u Subotici do Palića kao i infrastruktura po Subotici.Umesto toga on je sa bratom Kern Čabom privatizovao Bačkaprodukt i tamo je smestio svoju ortačku firmu Cimgas. Interesantno da ovaj čova nikada ni u kojoj političkoj opciji nije u sukobu interesa.Idi bre već u penziju i ostavi sposobnima da se bave kapitalnim ulaganjima…koji nisu vični korupciji i lopovluku.

 6. Rax kaže:

  700000 eura pro km skuplje nego u nemackoj ako je informacija tacna koju sam procitala

 7. gordana kaže:

  943 miliona evra!!!!!!!!!!!!!!Pa cela drzava ne vredi toliko.

 8. avet kaže:

  Javite se vi kada svi ugovori budu potpisani i radovi i vizuelno i stvarno započeti.
  A i onda će završetak radova biti daleko.
  Ovako, ovo nije ništa, i ja dogodine idem na Mars da letujem, samo još da vidim koji mesec mi je tamo najpovoljniji, da slučajno ne uhvatim neko loše vreme za kupanje.

 9. u inat svima kaže:

  ..ccccc .. Nasim Subocanima .. nikad NISTA ne valja !! Ni kada treba da se gradi .. ni kada se gradi .. ni kada se ne gradi … ne valja nam nikada nista !!!! Eeee za inat svima pruga ce biti GO – TO – VA!!Kad??? Ni to nije vazno .. jer ce onda biti vazno, …sto je gotova i takva kakva je, … i zasto je gotova ??Suboticka posla i zla volja tzv gradjana!!

 10. ludak kaže:

  A ovaj je inace strucnjak za zeljeznicki saobracaj ko mara u onu stvar

 11. radijalac kaže:

  ostavite staru prugu jer ako je uklonite ostacemo i bez nje… u ovom slucaju bolje nista nego nista…

 12. Pajo kaže:

  Ovaj mi dodje oko 6000 eura! Vec se zbog njega 17 godina sudim!

 13. Kurai Ilona kaže:

  Dali ce izmedu dve pruge kuce biti srusene?

 14. Kurai Ilona kaže:

  Dali ce kuce izmedu dve pruge biti srusene?

 15. Max kaže:

  Ovaj ima 70 godina pa idi u penziju kako ti nije dosta još . Da nisi postao stručnjak sada i za gradnju pruga pod stare dane

 16. Burdus kaže:

  U inat svima
  Ti nisi normalan-a. Bio sam kad je ovaj kern dosao u vlast… sad sam vec mator… a on i dalje tu samo laze i obmanjuje javnost koja mu-im sve ove godine veruje. Narod je dokazano glup pa im sve ove godine dozvoljava postojanje u politici i vlasti.

 17. bac Vranje kaže:

  kako te nije sramota..sto godina imas a ovoliko lazes!!1Gde ce ti dusa!! Pa jer predsednik pre 5 godina zavrtao srafofe i hvalili ste se da su ugovori potpisani!!!

 18. u inat svima kaže:

  ..@ burdus .. Vrlo Vrlo moguce da nism normalan .. ali sva sreca da Kern nije taj od koga zavisi pruga … pa ce u inaaaaat svima IPAK pruga biti zavresna ….. iiiiiiiiiiii Tacka!!

 19. Posmatrač kaže:

  Ja i dalje ne vidim datum kada počinju radovi… spominje se samo da još ugovori nisu potpisani, a zemlja da nije eksproprirana… pametnom dosta.

  U inat svima

  O da, nama Subotičanima ništa ne valja, ne valja nam što je ova pruga po najavama već trebala biti završena, a evo još uvek se ne zna kad kreću. Pa kome normalnom to može da valja. To je isto kao da kažeš da će nam prosečna plata sledeće godine biti 1000 evra, a nama Subotičanima eto ne valja… smešan si… nismo mi krivi što ne verujemo, već ovaj sa slike i njemu sličnima…

 20. Megille kaže:

  Njemu je već mozak ‘ograđen i zatvoren’ -idi bre u penziju ,u svim strankama si bio-la ‘cura’ za šminkeraj-od Saveza komunista jugoslavije pa do Srpske radikalne- napredne stranke…

 21. Rax kaže:

  Svasta od vas, pa zar kern odlucuje ili kernsamo prenosi sta mu se kaze.

OSTAVITE KOMENTAR