Prva generacija mladih forenzičara

Uviđaj na mestu zločina, veštačenja DNK i rukopisa, utvrđivanje starosti i porekla artefakata na arheološkim nalazištima, samo su deo onoga što u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici uči prva generacija srednjoškolaca koji se obrazuju da postanu forenzičari.

Oko 30 mladih iz cele Vojvodine koji su za životni poziv odabrali prikupljanje i analizu materijalnih dokaza sa mesta uviđaja, prva su generacija tehničara za operativnu forenziku koja stasava u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici, jedinoj u Vojvodini a jednoj od dve takve škole u Srbiji.

– Rad na terenu me je privlačio još dok sam bila mala pa sam bila jako srećna kada sam čula da baš naša generacija ima priliku da upiše ovaj smer. U budućnosti očekujem da svoje obrazovanje nastavim na Fakultetu za kriminalistiku u Zemunu i nadam se da će mi to poći za rukom – kaže za RTV Dunja Drobac, učenica prve generacije tehničara za operativnu forenziku u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici.

Ljubav ka fovom pozivu deli i Luka Popović iz Bačke Topole, koji pohađa isti razred.

– Ovaj smer sam upisao zato što me je oduvek zanimala forenzika sa kojom sam se upoznavao gledajući, meni omiljene, filmove i krimi-serije koje su mi veoma zanimljive i intrigantne. Nadam se da ću, posle završene srednje škole, uspeti da upišem fakultet, a kasnije i da se bavim forenzikom – kaže Luka.

Njihov cilj je da nauče da na mestu uviđaja prepoznaju tragove, obeleže ih, uzorkuju, konzerviraju, bezbedno transportuju do laboratorije, analiziraju i dokumentuju kako bi pribavili dokaze koji će omogućiti privođenje pravdi počinilaca nedela, ali im znanje iz forenzike otvara vrata i za drugačija istraživanja.

– Svima je poznato da forenzičari treba da prepoznaju i prikupe dokaze na mestu uviđaja, ali želim da istaknem da postoji i lepša strana forenzike. Recimo, to je rad na arheološkim nalazištima gde treba da označe i uzorkuju te artefakte. Takođe, mogu da rade na potvrđivanju autentičnosti različitih dokumenata ili restauracijama starih umetnina. To su, takođe, aspekti forenzike, ali su svi zanimljivi i predstavljaju izazov – objašnjava Nataša Nikolovski, profesorka hemije i razredni starešina učenika na smeru za tehničare operativne forenzike u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici.

Tokom obrazovanja u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici, mladi će se u okviru praktične nastave, upoznati i sa mestom forenzike u policiji, sudskoj medicini i drugim oblastima njene primene, a zatim sticanje znanja nastaviti na fakultetima da bi uspešno pribavili dokaze sa mesta zločina ili razotkrili tajne arheoloških nalazišta.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

72 + = 77

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: