Prvi maj na zaštićenim prirodnim dobrima

Sunčano vreme, uz slab vetar, miris roštilja i kotlića i mir – slike su sa zaštićenih prirodnih dobara. Manji broj posetilaca u odnosu na prošle godine, izuzetno korektno ponašanje i pridržavanje režima zaštite, mogli bi da opišu ovogodišnji praznik. Dogodila su se četiri manja požara na području Predela izuzetnih odlika „Subotička peščara“, koja su brzo lokalizovana u saradnji vatrogasne službe, policije, predstavnika „Vojvodinašuma“ i čuvarske službe JP „Palić – Ludaš“. U Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero“ je zabeležen veći broj izletnika, na predviđenim mestima. Čuvarska služba je bila aktivnija na području rečice Kireš u okviru rezervata, gde su ribolovci u više navrata pokušavali da borave, ali su vrlo brzo, uz sugestije čuvara, napustili nedozvoljenu lokaciju.

Slika
Detalj iz Jasenovačke šume

Kako navodi direkotr JP Palic Ludaš, Srđan Zekić, u Specijanom rezervatu prirode „Selevenjske pustare“ je bilo mirno – u delovima rezervata gde su prirodne retkosti nije bilo posetilaca, a i oni malobrojni su poštovali režime zaštite. Na području Parka prirode „Palić“ u delovima koji su van turističkog sektora je zabeležen manji broj izletnika.

"Zahvaljujemo svim posetiocima na poštovanju režima zaštite i korektnoj saradnji sa čuvarskom i stručnom službom preduzeća" ističe Zekić.

Slika
gorocvetKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  U retkim slučajevima tokom godine, čovek, čije je prirodno stanište beton, odluči da ode prirodu kako bi se podsetio, kako je nekada i on bio deo nje.

  Dok hodaš, trečiš, ložiš vatru… obrati pažnju možda nekome smetaš !

  Slika

  Slika
  livadska sasa u Subotičkoj peščari

  Slika

  Slika
  salep – vrsta orhideje u Selevenjskim pustarama i Subotičkoj peščari

  Slika
  šumska žaba

  Slika
  leptir u Subotičkoj peščari

  Slika
  leptir u Selevenjskim pustarama

  Slika
  medeni kaćunak u Selevenjskim pustarama

  Slika
  žalfija u Selevenjskim pustarama

  Slika
  Sibirska perunika u Selevenjskim pustarama

OSTAVITE KOMENTAR