Prvo kanalizacija, pa izmuljivanje

Hidrolog, Mišel Roman iz Nemačke od početka godine boravi  u Subotici. Zaposlen je kao savetnik za sanaciju i remedijaciju jezera Palić u preduzeću d.o.o. “Park Palić”. Roman za GradSuboticu kaže da je proteklih šest meseci sakupljao podatke o stanju jezera i da je izradio plan sanacije Palića. Smatra da pre izmuljivanja jezera treba da se izgradi kanalizacija na Paliću.

 

-Bitno je pronaći pravi uzrok zbog kojeg je voda lošeg kvaliteta i zbog čega se stvara velika količina mulja. Najskuplji deo sanacije jezera je urađen, a to je izgradnja Prečistača za otpadne vode, ali sada treba da se naselje pokrije kanalizacijom i tek onda izmulji. Mnoge kuće nemaju kanalizaciju već  septičke jame i to je dodatno opterećenje za jezero.Treba uraditi i zaštitini pojas oko jezera – rekao je hidrolog, Mišel Roman.

 

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ je pri kraju izrade idejnog projekta i studije opravdanosti za sanaciju jezera koja će javnosti biti predstavljena krajem jula.

 
KOMENTARI

 1. boki kaže:

  svaka čast čoveku, ali pola subotičana je moglo to da izjavi što je gore navedeno. S tom razlikom da svi znaju odakle dolazi najveći mulj. Ili su ga naši gradski oci lagali da naš prečistač (čitaj prebacivač kanalizacije iz kolektora u jezero) radi besprekorno, naravno svi se sećamo kako su u skupštini grada vodili bitku za kredit i davali garancije a posle vodovod nama ispostavio više račune pod izgovorom  da je to zbog kredita.
  treba da se radi i gradi ali kad bi samo ove naše lopove uspeli makar malo da stavimo pod kontrolu ovaj grad bi procvetao.
  da su imali pameti uzimali bi po malo i trajali bi još dugo, sreća da nisu imali pameti, ali su nam uzeli puno. 😥

 2. boki kaže:

  djomla:

  Ide kanalima u Slano jezero… Plan je bio da se Palic poveze sa Suboticom i da kompletna kanalizacija ide na centralni gradski precistac. Koliko sam upoznat taj vod je bio u sastavu kada se radio precistac (od istih sredstava). Medjutim nikada nije izgradjen, ali ce mozda jednog dana biti.

  DA LI TREBA DA POGAĐAMO GDE SU OTIŠLE TE PARE. 😛

 3. djomla kaže:

  To što priča gospodin Roman nije nikakva nauka, znaju se izvori zagađivanja i na ovom portalu su više puta navođenji:

  1. Prečistač
  2. Septičke jame u okolini a prvenstveno tu dominira Vikend naselje
  3. Veštačko đubrivo na njivama u okolini jezera

  Takođe tačno se zna i načini kako sve to sanirati i koji su koraci u čitavoj toj priči, samo što nama uvek mora da dođe neki Nemac da nam kaže šta treba da uradimo i šta je za nas najbolje. Mi nismo u stanju sami da donesemo zaključke.

 4. Miroslav kaže:

  Samo nek se vec precisti taj Palic, kol’ko kosta nek’ kosta, isplatice se jednog dana!

 5. Sanda kaže:

  magistar ekologije Suzana Dulić (lokalni ministar ekologije), magistar ekologije Gordana Gavrilović (gradska uprava sektor zaštite životne sredine, ekologije i održivog razvoja), magistar ekologije Aleksandra Kurteš (šefica prečistača), magistar (još nepoznato čega) Darko Plenk (gradska uprava sektor zaštite životne sredine, ekologije i održivog razvoja) i pored tolike silne pameti u gradu treba neko sa strane da dođe da mu se plati da nam kaže šta je problem i šta nam je činiti bilo da je to dotični nemac bilo angažovanje instituta Jaroslav Černi kojemu je dato toliko para do sada da se jezero moglo očistiti pa se onda pitam zašto plaćamo ove lokalne pametnjakoviće i jeli njihovo znanje samo papirološko a u stvarnoti nemaju pojma ni o čemu ?!

 6. ixilyn kaže:

  Ma znaju oni samo nisu dobili instrukcije od „mocnika“ pa nisu znali sta smeju da kazu! A doba hrabrosti u Srbiji je davno prosla stvar!!! Pa svi gledaju kako im se struka obezvrednjava, skoro do besmisla!!!!

 7. Milo kaže:

  A ti „šefice“ Sanda, mora da si jako veliki stručnjak, kada imaš moć da procenjuješ nečije znanje ili neznanje. Blago nama sa tobom i sličnima, koji nemaju druga posla nego da komentarišu druge i lupetaju…. Daj da i tebe angažuju negde, pa da ne budeš više iskompleksirana…..:-P

OSTAVITE KOMENTAR

+ 21 = 31

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: