Prvog dana bez kiše – traktori u njivama

Subotički poljoprivrednici su prvi sunčani dan bez padavina iskoristili za prskanje, odnosno zaštitu pšenice od korova i štetočina, a početkom naredne nedelje može se očekivati intenziviranje prolećne setve koja zbog aktuelnih vremenskih prilika dobrano kasni.
Na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Subotica danas je obavljena zaštita pšenice od bolesti, korova, ali je obavljeno i “prskanje” regulatorima rasta.

foto: Agropress

 

Direktor ove službe Damir Varga kaže da je to bilo neophodno zbog velike gustine useva, odnosno zbog bojazni da će doći do izduživanja biljaka, što može da stvori probleme kada biljka izbaci klas, pa u slučaju jačih vetrova može doći do poleganja.

 

Varga je, u izjavi Tanjugu, dodao da, osim prevelike gustine useva, pšenica dobro izgleda i da se nada “koliko-toliko nadprosečnim prinosima”, a po njegovom mišljenju, u ovakvim klimatskim uslovima ne mogu se očekivati rekordni prinosi.

 

Sa stabilizacijom vremenskih prilika može se očekivati inteziviranje prolećne setve, koja je planirana na oko 50.000 hektara.

 

Kako je Tanjugu izjavio šef gradske službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac, najveći deo tih površina zauzeće kukuruz – oko 37.000 hektara, sledi desetak hiljada hektara suncokreta, oko 1.500 hektara šećerne repe, dok će pod sojom, krmnim i povrtnim biljem biti po oko 1.000 hektara.

 

Što se tiče dinamike setve, Ostrogonac ocenjuje da nju određuju klimatski uslovi.

 

“Početkom druge dekade aprila došlo je do blage stabilizacije vremenskih prilika i ja se nadam da će ta tendencija biti više izražena. Na osnovu toga, početkom naredne nedelje možemo očekivati početak setvenih radova koji kasne neuobičajeno mnogo, pogotovo ako se imaju u vidu kulture koje zahtevaju martovsku setvu, u prvom redu šećerna repa”, objasnio je on.

 

Ostrogonac je izrazio nadu da se kašnjenje može nadoknaditi kroz radove, a što se tiče dalje vegetacije, po njegovim rečima, najveća opasnost preti šećernoj repi, i to od štetočina koje će biti teško suzbiti.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR