Pšenici se smeši bolja cena nego lane

Cene žitarica rastu, dobrim delom i zbog situacije u Ukrajini, a ako bude po onoj da se po jutru dan poznaje, ratari će ove godine od pšenice imati više vajde nego lane. Na to, naime, ukazuju i svetske prilike i trgovina hlebnim žitom „na zeleno“.

Psenica

Naravno, još je rano za preciznije procene, ali na novosadskoj Produktnoj berzi kažu da se u aprilu ipak mogu naslutiti obrisi cene pšenice u žetvi.

 

– Hlebnim žitom se „na zeleno“ u minulim nedeljama trgovalo po 16 dinara, bez poreza. Kada se na to doda cena angažovanog kapitala i očekivana zarada trgovaca, izvodi se očekivana cena u vreme žetve. Formirati julsku cenu od ovih 16 dinara bilo bi u domenu licitacije, ali ipak su to neki nagoveštaji – kaže za naš list direktor Produktne berze Žarko Galetin podsećajući na to da je prošle godine u vreme žetve pšenica startovala sa 16,5 dinara.

 

Pšenica je izašla iz zime i sada pokazuje u kakvoj je vegetatitvnoj kondiciji, te oni koji prate tržište mogu da ulaze u rizik kupovine „na zeleno“, odnosno da formiraju svoju tržišnu strategiju za ovu žitaricu, dodaje on.

 

– Za sada, na osnovu onog što vidimo na njivama, moglo bi se reći da je dobra situacija. Nemamo izmrzavnja, dobro je izgurala zimu, ali koliko je primenjena agrotehnika, videćemo kada pšenice počne da vlata. Pitanje je, ipak, da li ćemo imati 4,8 tona po hektaru kao lane, kada smo imali najbolji hektarski prinos, što bi takođe moglo uticati na blagi cenovni sok. Na tragu sadašnjeg stanja stvari, tržišnih očekivanja i vegetacione kondicije ove biljke, moglo bi se reći da će cena pšenice biti nešto malo bolja u žetvi nego prošle godine – kaže Galetin dodajući da je lane „na zeleno“ hlebno žito krenulo sa 15,5 pa odmah otišlo na 16 dinara, ali je prošle godine skidanje prvih useva u Vojvodini, kada je bilo i pet, pa i 5,5 tona po hektaru, uticalo na obaranje cene.

 

Podsetimo, u žetvi 2013. pšenica je koštala 12,5 do 13 dinara po kilogramu, a na kraju godine je bila 15. Maksimalna cena hlebnog žita prošlogodišnjeg roda na berzi je upravo sada – 22 dinara bez PDV-a. Pre tačno godinu dana bila je 23 dinara, a najviša cena u 2013. godini bila je u januaru – 27,5 dinara.

 

Rast cene kukuruza u nedelji za nama je iznosio 1,30 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a postignuta je prosečna cena trgovanja od 19,56 din/kg, odnosno 17,78 bez PDV-a. Inače, protekle nedelje tražnja je bila veoma pasivna i to je osnovni razlog što je ukupni promet na berzi od 677,72 tone robe čak dvaput manji u protekloj u odnosu na prethodnu nedelju.

 

Sve oči uprte u Ukrajinu

 

Osvrćući se na krizu u Ukrajini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika žitarice, Žarko Galetin napominje da je ona prouzrokovala povećanje cena žitarica ali se trenutno svetsko tržište u tom pogledu smiruje i prati se razvoj tamošnje situacije. Ukrajina je u proteklom periodu zaključila mnogo terminskih ugovora o isporuci žitarica velikim uvoznicima poput Kine, koje mora da ispoštuje, pa produbljavanje krize i u tom pogledu moglo da poveća nesigurnost i nervozu na svetskom tržištu. Galetin kaže da bi na sigurnost tržišta mogla da utiče i nepovoljna agrometeorološka situacija u SAD.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR