Psi lutalice caruju ulicama

U Subotici više nije vest da je pas ujeo čoveka. Većina Subotičana je imala neprijatno iskustvo sa napuštenim psima i mačkama, a pojedini su morali i da potraže lekarsku pomoć zbog nanetih povreda i ugriza. Procenjuje se da na ulicama ima preko 8000 napuštenih pasa koji predstavljaju moguću opasnost i pretnju za građane.
U Čistoći kažu da mesečno imaju oko 200 poziva od strane građana koji se žale na pse lutalice i da su prošle nedelje uhvatili oko 20 ničijih ljubimaca.

Slika

Kritične tačke su oko Mlečne pijace i centar, naselje Aleksadrovo, kao i druga prigradska naselja. Zbog toga, nadležno preduzeće je proteklih dana sprovelo nekoliko akcija hvatanja pasa i mačaka lutalica uz asistenciju policije.
– Pojedini građani pri dolasku u kupovinu sa sobom dovode pse, bez ogrlice, zaštitne korpe i puštaju ih da slobodno trčkaraju dok oni pazare. Apelujemo na građane da ne hrane pse lutalice, jer se tako oni navikavaju da dolaze na ista mesta i onda umeju da postanu agresivni. Građani i deca se plaše, a mi sa vlasnicima tih pasa imamo problema – objašnjavaju u prihvatilištu.
U Prihvatilištu za napuštene pse i mačke kažu da je u poslednje vreme stanje alarmantno. Kada je vakcinacija pasa bila besplatna u Subotici je registrovano 18.000 pasa, a od kada se naplaćuje 10.000. Većina životinja koju uhvati njihova služba ima mikročip i vlasnik je poznat i obavešten da se njihov ljubimac nalazi u prihvatilištu.
Problem je i što Prihvalitilište nema dovoljno novca za funkcionisanje. Lokalna samouprava mesečno izdvaja 450.000 dinara za održavanje prihvatilišta, a realne potrebe iznose više od pola miliona dinara.
Grad pokušava u saradnji sa Čistoćom da izradi strategiju o smanjenju populacije pasa na ulicama, jer je pitanje alarmantno.KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Nevolje sa kerovima su svakodnevne.
  Pogledaj : U Subotici svakoga dana neko ujeden

 2. koko kaže:

  Grad kao da hoće izmisliti toplu vodu! Strategija je poznata i zove se STERILIZACIJA , i to pre svega vlasničkih životinja da bi ljudi prestali izbacivati na ulicu neželjene štence! Neke veterinarske stanice u gradu, iz privatnih donacija obavljaju to besplatno, tako da bi se i grad mogao ukjlučiti i uštedeti kako na troškovima prihvatilišta, tako i na plaćanju odšteta,a da moralnu stranu nemilosrdnog uništavanja tih ubogih stvorenja i ne spominjem.

 3. kiki kaže:

  nema tu neke bitne strategije, mogli bi da evtl. naprave idejno resenje, pa da se to stavi na tender i tako, kako to kod nas biva. kada se sve to uradi, dokument stavi u fioku i posao je obavljen.
  jedini nacin je sterilizacije, ne treba da se dobiju donacije za prihvatilista, vec za sterilizaciju. a mozda bi trebao da se uvede, ako vec ne postoji, kaznjavanje onih koji svoje kucne ljubimce, kada im dosade stave na ulice. isto tako bi mediji trebali malo vise da se posvete ovome. jedina vest je kada nastaje problem sa psima, mogle bi lokalne tv-stanice napraviti par programa na tu temu i da se probudi svest gradjana na ovu temu. mnogi bi mogli da prihvate po psa, umesto sto masovno gaje neke rasne, jer i avlianeri su isto tako dragi i te kako zahvalni kada se udome. meni ih je jako zao, jer oni zavise samo od nase dobre volje.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: