Ulični psi sa narandžastom ušnom markicom – bezbedni po okolinu

Gradsko Prihvatilište za napuštene pse i mačke pokrenulo je inicijativu u okviru koje već nekoliko meseci sprovodi kontrolu vlasničkih pasa i CNR program zaštite pasa lutalica koja bi, dugoročno, trebalo da doprinese nultoj populaciji napuštenih životinja u Subotici.

Usled konstantne popunjenosti smeštajnih kapaciteta Prihvatilišta za napuštene pse i mačke i sve većeg broja pasa na ulicama, Služba „Zoohigijene“ počela je realizaciju CNR programa – „Uhvati, steriliši, pusti“. Ova mera podrazumeva da se psi lutalice pokupe sa određene lokacije i dovode u Prihvatilište, kako bi prošli trijažu i dobili obeležje u vidu narandžaste markice sa brojem. Nakon toga, životinje se ponovo vraćaju u blizinu mesta sa kog su uhvaćene, s tim što su sad bezbedni po okolinu, dok oni koji nisu u mogućnosti da budu vraćeni na teritoriju, zbog svoje veličine i agresivnosti, ostaju u Prihvatilištu gde se dalje radi na njihovoj socijalizaciji i pripremi za moguće udomljenje.

Ove mere imaju za cilj smanjenje populacije pasa na ulicama, koje dodaje naša sagovornica, neće biti moguće ukoliko sugrađani ne vode računa o svojim ljubimcima. Kako bi edukovali Subotičane o obavezi čipovanja i vakcinacije životinje, kao i o odgovornom vlasništvu, Prihvatilište je uporedo sa CNR programom, pokrenuli i kontrolu vlasničkih pasa, gde u saradnji sa Komunalnom policijom i Komunalnom inspekcijom obilazi domaćinstva po mesnim zajednicama.

Pored toga, iz Prihvatilišta apeluju na vlasnike da sterilišu svoje pse, ukoliko se ne bave njihovim uzgojem, čime će se u velikoj meri smanjiti neplansko razmnožavanje životinja i poboljšati njihov karakter.

Gradsko Prihvatilište za napuštene pse i mačke, jedino je u Srbiji koje sprovodi CNR program uporedo sa kontrolom vlasničkih pasa, čiji preliminarni rezultati će se moći videti u naredne dve godine, nakon čega će on biti preusmeren na rešavanje problema napuštenih mačaka. Ove privremene mere, kažu iz „Zoohigijene“, bi trebalo da dovedu do minimalnog broja lutalica u našem gradu.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. hugo grocijus kaže:

  nemoj ponovo da pustaš na ulicu, koja glupost

 2. Punisher kaže:

  Ovo i reklamni panoi su najveca glupost u ovoj godini

 3. betonas kaže:

  @Punisher – i jos nije kraj godine….

 4. Pas iz CNR a kaže:

  Punisher ,hugo grocijus, betonas pogledaj snimak šta žena priča https://www.youtube.com/watch?v=6Yc8fMaEl9E .Pametnjakovići da li vi puštate i izbacujete pse na ulicu da se pare,kote i da se istrče malo napolje ?Psi su na ulici jer ih puštaju i izbacuju nesavesni građani. Psi su agresivni u nekoliko slučajeva a to je kada su u polnom žaru ,ženke kada imaju potomstvo i štite ih .Program uhvati -steriliši -pusti znači uhvatiti psa na javnoj površini steriliši je ,obelež i očisti od parazita i vrati na lokaciju sa koje je i unešena .To znači za pametnjakoviće koji ne žele da se informišu a žele da pametuju. Neće se više tući psi oko ženke tj. biće smanjena mogućnost za ugriz , ženke nemaju nekontrolisane potomke pa neće napadati čuvajući i štiteći svoje štence. Svaki pas koji je čipovan i uhvaćen ima vlasnika vraće se svome vlasniku to je i cilj kontrole vlasničkih pas da se svi vlasnički psi čipuju i vakcinišu, da vlasnici počnu da vode računa o svojim psima, a ne neko drugi a oni koji su na ulici programom CNR uhvati steriliši pusti rešava neplansko razmnožavanje i prenošenje zaraza, smanjuje se mogućnost ugriza i mnogo još toga što donosi dobro i tim psima i građanima .PAMETNJAKOVIĆI BOLJE UDOMITE NEKO KUČE SA ULICE I POMOZITE I NJEMU I SEBI MOŽDA PROBUDE HUMANOST I I ČOVEČNOST U VAMA .

 5. Lesi se vraća krući kaže:

  Nisam siguran da je udomljavanje neka humanost. Zarobite životinju u stan ili dvorište, vodate ga vezanog, sterilišete ga i onda se osećate humano. Pošteniji je onaj koji kaže da mu pas čuva kuću ili ovce ili šta god. Ovako ubeđujete sebe i druge da se brinete za životinju koju ste zatočili i uštrojili da bude mirna i da vam bude igračka.

 6. Imama markicu kaže:

  http://www.tvsubotica.com/index.php?c=vest&vestid=7686&slider=off&lg
  SVAKA ČAST ZA OBJEDINJENI PROGRAM CNR I KONTROLU VLASNIČKIH PAS JEDINO OVAKO UZ STERILIZACIJU MOŽE SE UVESTI U RED. VLASNICI KOJI PUŠTAJU SVOJE PSE DEBELO KAZNITI PO DŽEPU.

 7. Punisher kaže:

  Pametnjakovic je onaj koji mislim da je ovo resenje za lutalice. Sad ce gradom ponovo da luta 3-400 pasa lutalica.
  Al vam je resenje u pm. Sta ce da jedu, sta cs da rade to nikog ne interesuje bitno je da neki uzimaju lovu i za ovo. S ovim nista nije reseno.

 8. Rešenje je? kaže:

  Punisher A tvoje rešenje je? I šta misliš gde su oni bili pre programa CNR . Ko ih je nakotio , izbacio , ostavio .Ili si ti jedan od onih koji bi po kratkom postupku sa psima samo da znaš da je to krivično delo .Sva sreća da u ovom gradu ima više onih koji vole životinje i vode brigu o njima nego takvih poput tebe koji bi po kratkom postupku.CNR je humana metoda kontrole populacije pasa .Pitaj ti ljude i udruženja koji pomažu psima dugi niz godina sa čim su se sretali i koje bi oni dali rešenje ,proveri kako su druge džave rešavale na human način ovaj problem i prestani da lupaš gluposti. A i džaba pričati i objašnjavati nekome ko je kratkovid .

 9. stormwatch kaže:

  @Rešenje je?

  Mene interesuje kako neko ko navodno toliko izgara od ljubavi prema psima mozhe da kazhe da su se psi nakotili…znaci ne znam….”ta vid tu kuchku, vech se 5 puta do sada okotla….dichus kerovima, koch to da ‘rani????!?!?”…….ako je to struchno prihvacen naziv i jezik takav chudan, zar ne bi ljubitelji pasa ipak trebali da pishu da se kuche rodilo…to jest…kuca je dobila kuche ili kuchad? Kaki vam je to jezik taki surov?!?!??

 10. Punisher kaže:

  Jos uvek niko nije objasnio zasto moraju psi lutalice da se vrate na ulicu. Isto bi bilo fer da se objavi koliko kera ce se vratiti na ulice.
  Ako sam dobro razumeo ovi ljudi garantuju da ti kerovi koju budu bili pusteni nisu agresivni.
  U tom slucaju da ujedu nekog, oni ce placati odstetu, jer to bi bio normalno. Nadam se da imaju pripremljen fond za to i da nece objaviti stecaj kad bude trebalo placati.
  Cipovanje i sterilisanje je u redu al ne mogu da progutam da ce ih pustiti. Sta ce biti sa decom koji se plase lutalica, em predstavljaju opasnost i za saobracaj ako istrce na put ili pojure bicikliste, itd itd.
  Po meni ovo je jako nestrucno

 11. Hvala lepo kaže:

  Punisher,

  verovatno nemaju dovoljno mesta u prihvatilistu. Ili nemaju dovoljan budzet da odrzavaju higijenu i hrane tolike pse.

  Ova problematika traje dosta dugo i nikako da se resi jer se pasa sve vise.

 12. Rax kaže:

  Upravo sam srela kuce sa cipom, koje je kost i koza. Pozdravila bih Aleksandru i zahvalila se na nnjenom trudu za resavanje ovog problema. Molim “gradsubotica”, da se ukljuci u ovaj hronican su-problem. Kod mene je u dvoriste dosao prije par godina jedan tako izgladneo, mrsav pas.posto sam ja covek, te ne mogu da ne pomognem takvim zivotinjama, komunalna ga je slikala i ja sam zbog toga isla kod sudije za prekrsalj i platila tada 5000 dinarakaznu. Moje pitanje za gradsku vlast: ako se kerovi cipuju, sterilisu, vakcinisu i posle toga ih opet pustaju na ulicu, bez da im se obezbede pojilice, koje se i pune hranom, gradjanima zakonski zabranjuje hranjenje ulicnih macaka i kerova, sta biva sa tim zivotinjama? Inace neki dan je nekog ugrizao pas na ulici, te ce grad da placa ostetu, koja je par desetine hiljada dinara. Zar ne bi gradu bilo jeftinije, a pogotovo humanije da postavi pojilice, cime bi se sigurno smanjila agresivnost pasa.. sta da radimo sa cipovanim psima? Ja sada brinem o 2 takva izbacena psa i o 3 macke. Nije samo hrana, tu su vet .troskovi, sredstva protiv krpelja, sredstva protiv parazita. Da li ce ovim nacinom cipovanja da se promeni zakon, kaznjavanje gradjana zbog hranjenja izbacenih zivotinja ili ce nas drzava dalje zakonski prisiljavati da budemo neljudi?

 13. pista kaže:

  A ja bi crvene usne markice onima koji su ta stvorenja izbacili… sto vise znam o fauni vise mrzim pojedine ljude.

 14. Punisher kaže:

  Pa da, to sam i mislio. Nemaju budzet za ovo a kerovi nek crknu od gladi. Samo to ne smeju da kazu javno, nego smisljaju tu neku pricu kako je ova metoda super i resice problem lutalica. S ovim nece resiti nista a pare je opet izdato za neku budalastinu. To je moj problem.
  U svakom slucaju hvala na odgovoru, nisam se iznenadio.

OSTAVITE KOMENTAR