Psi razvlače kosti pokojnika

Становници Горњег Таванкута на депонији иза локалног гробља пронашли су разбацане остатке ковчега мештана сахрањених још у прошлом веку. Поједини сељани су и крај својих прагова проналазили људске лобање које су вероватно пси развлачили по околини. Мештани сумњају да иза свега стоје лопови који краду са покојника све – од накита до бакарних украса на ковчезима, па чак и препродају гробна места и гробнице. Мештани су посебно узнемирени случајем породичне гробнице Паја и Блашка Вуковића, оца и сина, некада познатих и богатих трговаца који су остали без наследника.

Foto: Pravda

 

Осtaци плоча са именима које су нађене на депонији указали су да се ради о посмртним остацима чланова породице Вуковић. С обзиром на то да немају наследнике, њихову гробницу нико није обилазио дуже време. Управо ту чињеницу је, по мишљењу локалног становништва, неко искористио.

 

– Вуковићи су били веома богати, али сав новац је отишао с њима у гроб јер није било наследника у њиховој фамилији. Имали су две гробнице. У једној је био сахрањен газда с породицом, а друга је била намењена слугама и послузи тада имућног трговца – прича нам Геза Лебовић, један од мештана из куће у близини гробља. Он прича да се његова породица недељама бори са инсектима који излазе са трулих сандука и шетају по дворишту кућа, трпезаријском столу, а улазе и у куће.

 

– Налазили смо делове људских костију и крај кућа, а пси су развукли остатке лешева из сандука. Толико јавашлука је нехумано, скрнављење гроба и покојника и овако ужасан призор гледамо месецима – каже Геза Лебовић. Он додаје да су се мештани сами окупили и испитали читав случај.

 

– Разбацани ковчези су извађени из једне од гробница Вуковића која је испражњена и очишћена 22. јула. Већ два дана касније у исту гробницу Звонко Гуриновић је сахранио мајку Цилу, а венци и цвеће и даље красе њен гроб. Имао је уредну књижицу о гробљанском месту, па је највећа дилема како је до ње дошао – пита се Геза.

 

И Бранислав Хорват је шокиран јавашлуком на гробљу и бацањем сандука.

 

– Оваквим опхођењем према мртвима вређају се и наши покојници. Мени читава породица лежи на том гробљу. Како да знам да сутра неће и неко од мојих завршити на депонији – каже огорчени Хорват.

 

Весна Прћић, директорка ЈКП „Погребно“, каже да црквени део гробља није у њиховој надлежности, али да продаја није могућа без њиховог знања.

 

– Звао нас је узнемирени грађанин Таванкута, имамо сазнања да је излазила и санитарна инспекција, али очигледно није ништа решено. Призор заиста узнемирава, али ми једноставно нисмо надлежни. Ми одржавамо део који је у градском власништву, а за спорни део надлежна је Жупа католичке цркве „Срце Исусово“ – тврди Прћићева, која нема сазнања да је било ко трговао гробницама на гробљу.

 

– Ако су мештани то међусобно радили, купац гробнице је у заблуди да је њен власник. Нову власничку књижицу гробнице може дати само „Погребно“, јер ако нема наследника, власник те гробнице је држава. Никаква лицитација гробница није спроведена, али јесте упућен јавни позив да се сви наследници гробница пријаве. Процедура се понекад, нажалост, врши наопако, али закон је јасан – закључује Весна Прћић.

 

 

N. Harminc

Pravda
KOMENTARI

 1. Hm kaže:

  Ovakve morbidnosti da se dešavaju! Užas! To ne nemoguće, ne humano…ne, nemam reči. ODVRATNO!

 2. Svetlana kaže:

  Da li će Grad preduzeti nesto ili to nije ničiji resor niti odgovornost. Pljačkaju se kuće, stanovi, firme, prolaznici, bicikli pa sad i grobovi.  Nije vrednost 15000din i puj pike ne važi, nikom ništa, pojeo vuk magarca, a magarci smo izgleda mi! Šta je sledeće? Gde mi živimo majko mila!

 3. Anonimni kaže:

  Ovo sve o Subotici govori! Da li uopste i treba nesto komentarisati ? Ali nema veze bitno da je sve u Engelsovoj ulici lepo !

 4. Sting kaže:

  Je*** im mater, samo toliko mogu da im kažem… da se pravim fin? Ne pada mi na pamet. Žao mi je što smo jajarska država i puštamo svakojako ljudski šljam i otpad da radi šta oće. Mrš

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: