Pune tribine i sportski plakati

U vreme kada je za sportske prenose na televiziji postojao jedan ili dva termina vikendom, i eventualno „sportska sreda“, tribine sportskih arena su bile kudikamo punije. A ako odemo dalje, u „pretelevizijsko vreme“, naći ćemo prepuna gledališta na takmičenjima svih sportskih sekcija.

To obilje talentovanih sportista svih disciplina, tada je Subotici donelo epitet „grad sportova“ i puno dobrih utakmica.

Glavni oglašivač priredbi bio je – plakat. Grafičari oblikuju velike plakate, krupnih slova, često sa ilustracijama.

U godinama posle rata, pored fudbala, najpopularniji je boks. Mečevi se održavaju svuda. Na letnjoj pozornici na Paliću, u Nepkeru, u bašti JNA…

Boks mečevi na prostoru današnjeg hotela Patrija

Na letnjoj pozornici Sokolskog doma

Moto trke na današnjem hipodromu

Vaterpolo na Paliću

Gradski stadion

Na Somborskoj kapijiKOMENTARI

  1. Gyula Dietrich kaže:

    Možda ću biti nametljiv kada želim da objasnim kako su tehnički – slagački nastali ovi plakati. Pre svega su rađeni u GZP – jer ipak ovo nije mesto reklame. Pristupilo se slaganju imena EKIPE, gledalo se da budu ista slova i po veličini, kao i po optičkom izgledu. Trebalo je istaći koji je to sport i to sa slikom kako to mi nazivamo klišeem. Bokser je ličio na TAMAŠIA, fudbaler je više ličio na TOMAŠEVIĆA a imali smo i sa – 7 – to je već bio BATA OGNJANOV. kasnije već imamo i pod ton i na ovo će se štampati crnom bojom ono što će se događati u nedelju.

    Interesantni su bili plakati za SPARTAK gde je i plavi kao i beo papir rezan dijagonalno pa je lepljen po sredini, tako smo dobili kombinaciju PLAVO-BELO boje našeg tima. Od prikazanih meni je najlepši za fudbalsku utakmicu između nas i suseda MAĐARSKE, kod boks plakata mnogo je reklame, jer su ova preduzeća bili sponzori ovog susreta. Bilo je i blanko plakata PRAZNIH gde su kasnije sa tušem upisivali ekipe kojeće imati utakmicu. Nemojte mi zameriti ipak ću istaći kreatore slagače koji su bili specijalisti za plakate ABRAHAM Jožef i Mirko RUKAVINA, kasnije već javljaju se neki mlađi mešteri, i počinje se sa izradom tehni kom SITO ŠTAMPE – to je već neka druga priča negde do 1980. godina.

  2. Zdravko kaže:

    Subotica je bila grad sporta-Fudbal,košarka,boks i ostali borilački sportovi,hokej,stoni tenis,tenis…

    Malo koji grad u ex YU se mogao porediti sa Suboticom.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: