Pupovac: Saradnja manjina kao model matičnim državama

U Subotici su razgovarali najviši predstavnici srpske zajednice iz Hrvatske i hrvatske iz Srbije, a povod ovog sastanka je u stvari održavanje utakmice fudbalskih reprezentacija ovih manjinskih zajednica u selu Tavankut kod Subotice.

Kako je nakon razgovora u Hrvatskom nacionalnom vijeću istaknuto, srpska i hrvatska manjina mogu biti most i doprineti boljim odnosima dveju država. Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, istakao je da je jedan od ciljeva ovog sastanka pokazati svojim primerom jedne kontinuirane i uspešne saradnje kako se može popravljati komunikacija, i obnavljati i graditi poverenje.

“Ima prostora za to i ima potrebe za to. Cilj nam je isti – da Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji žive što bolje, ali takođe i obnoviti poverenje između dva naroda, koji su na različite načine povezani i upućeni jedni na druge”, rekao je Pupovac.

On je posebno istakao potrebu intenziviranja prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

“Ova saradnja je minimalno iskorišćena. Mislimo da bi i Hrvatska i Srbija trebale podržati ove naše napore u tome… A kada je reč o evropskim integracijama, smatram da su one zajednički interes i Hrvata koji žive u Srbiji i Srba koji žive u Hrvatskoj… Naša iskustva u međusobnoj saradnji naših manjinskih zajednica možemo prezentirati vladama Srbije i Hrvatske, a nije nerealno očekivati takvu podršku”, istakao je Pupovac.

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), u čijim je prostorijama održana konferencija za medije nakon razgovora, takođe je podsetio da komunikacija i saradnje srpske i hrvatske manjinske zajednice imaju višegodišnju tradiciju.

“Uprkos relativno dugom i velikom zastoju u odnosima dveju država, mi kao predstavnici dve manjinske zajednice uspeli smo da na najvišem nivou nastavimo razgovore o međusobnoj do sada veoma uspešnoj saradnji. I to u različitim oblastima – sportu, kulturi, obrazovanju, ali i i politici. Ona mora biti nastavljena, institucionalno uokvirena i sadržajno obogaćena u postojećim oblastima, ali i kroz prekogranične programe. Ne manje bitno je naše nastojanje da budemo konstruktivni i pozitivni činilac u srpsko-hrvatskim odnosima… Takođe, možemo razmišljati i o tome kako bismo mogli iskoristiti predsedavanje Hrvatske Evropskim većem prvoj polovini naredne godine”, rekao je Žigmanov.

Dogovorena je saradnja i već konkretni projekti i programi u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, kao i to da susreti predstavnika srpske i hrvatske manjine moraju ubuduće biti češći, saopšteno je na pres konferenciji.

A na pitanje Radija Slobodna Evropa kako ocenjuje odnos države Srbije prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, s obzirom na neretke nediplomatske ispade srpskog političkog vrha prema Hrvatskoj, Milorad Pupovac je odgovorio da kao gost jedne “osetljive i ranjive zajednice” ne može u potpunosti “udovoljiti radoznalosti i interesima novinara” koje se naziru u pitanju.

“Reći ću ipak jednu stvar – od vremena dr Vojislava Koštunice i dr Ive Sanadera započela je naša saradnja. Tako nekako je započela i podrška Republike Srbije srpskoj zajednici – najpre skromnije, a onda se to razvijalo. Mi želimo dve stvari – da se razvije institucionalna podrška srpskoj zajednici u Hrvatskoj od strane Srbije, i istovremeno da se ustali i stabilizuje saradnja između Hrvatske i Srbije. Nama je to dosta. A mi ćemo sa svoje strane kao ljudi koji drže do onoga što dobiju, vratiti što je moguće većom merom”, napomenuo je Pupovac.

Povodom pitanja da li bi preporučili građanima Srbije da letuju na hrvatskom primorju, sa obe strane dobijen je potvrdan odgovor.

“Predložio bih svakom građaninu Srbije da poseti more u Hrvatskoj. Neka sami iskuse da li pojedinačni incidenti koji dobijaju preveliku medijsku pažnju utiču na sigurnost tamošnjih turista. A mi, naravno, svaku vrstu nasilja eksplicite osuđujemo”, napomenuo je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV.

Milorad Pupovac je istakao da se ne sme pokleknuti pred takvim neugodnim vestima.

“Nisu ugodne poruke i informacije koje čujete. Ali, pokleknuti pred njima ne bi bilo niti čojstveno niti hrabro. A ni fer prema ljudima u Hrvatskoj koji nisu samo Srbi i koji su se takvim događajima usprotivili. Nakon više takvih incidenata hrvatska javnost, uključujući i hrvatske institucije su osvestile potrebu efektivnog delovanja kako bi se takvi incidenti stavili pod kontrolu. Ne smemo pre takvim događajima posustajati, a siguran sam da ni građani Republike Srbije to neće dozvoliti. Mi tu napast moramo pobediti. Ko god dođe, sudelovaće s nama u suzbijanju te napasti”, poručio je Pupovac.

 

Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. Smaskro kaže:

  Iskreno se nadam da je Milorad i naučijo nešto od nas Vojvodjanskih Hrvata ,kako se poštuje Domovina U kojoj si rodjen i u kojoj živiš.

 2. Šumadinac kaže:

  Trilateralni susret manjina.Srbi iz Hrvatske ,Hrvati u Srbiji i domaćin.
  He he he.

 3. Joco kaže:

  Kud baš sad kad je baš juče saborski zastupnik Stevo Culej prijavio Pupovca za ubistvo dr Ivana Šretera 1991.godine.MUP-u su podastrti novi dokazi koji terete Pupovca.Ko zna kako će se to završiti,ali ima u Hrvatskoj i drugih predstavnika Srba,mogli su nekog drugog pozvati.

 4. Zorica kaže:

  Lepa slika nema sta uzimaci novaca iz srbije i hrvatske,,,,,vole nacionalne manjine za sve novce,,,

 5. Radnička klasa kaže:

  Lička etnička grupa koje ima u matičnoj Hrvackoj i u novoj domovini Srbiji treba da su nosioci pomirenja i širenju prijateljstva između dve države. Trebali su da se pojave na ovom događaju.Trebalo bi da u saradnji sa Hrvatima iz Vojvodine aktivnije uključe u
  rad na razvoju i očuvanju kulturnog identiteta s obe strane granice. Nikola Tesla treba da nam je zajednička ličnost preko čijeg dela će mo izgrađivati dobre odnose .Razna predavanja o njegovom radu i životu i poseta njegovoj ronoj kući može biti početak saradnje, Vojvođanskih Hrvata i Ličana. Da to nebudu samo kola i prela nego zajedničkakultura i istorija.

 6. Pravdoljub kaže:

  Od toga što nosim epitet nacionalne manjine nemam ama baš ništa , isto kao ni što nemaju Srbiu Hrvatskoj. Da imamo i jedni i drugi dobijali bi pomoć kako političari zovu matične države i to pomoć za razvoj sela, za samozapošljavanje. Kao što to rade Mađari preko prosperitija.ALI!!!! U svakom pogledu MOJA DRŽAVA JE SRBIJA..Svidelo se to neom ili ne, ja sam 10-o koleno koje je tu rođeno i moja država je ova gde su rođeni moji preci, gde su njihovi grobovi i nijedna druga država nije moja. pasoš imam Srpski i ako imam prava i na Hrvatski i na Mađarski meni ne treba.Jednom će i ovde neko upaliti svetlo.

 7. I.S. kaže:

  Kažete mogli su nekoga drugoga pozvati?
  A koga?
  Vi Srbe toliko mrzite, da u hrvatskoj nema ni jedan jedini koji bi vam bio po volji. Ama baš ni jedan.
  Najviše bi ste voleli da i Srba u hrvatskoj i Srba u Vojvodini nema. Da isparimo.
  I to malo Srba što je preostalo u vašoj matici vas žulja, smeta vam. Nema veze što vi živite ovde, smetaju vam Srbi tamo.
  Stvarno niste normalni.

 8. Mic po mic... kaže:

  @ Zorica :Nema toliko novaca ko tu njihovu ljubav može isplatiti.

 9. jaran kaže:

  Ako nam Tesla treba da bude uzor(što je svakako OK),onda kako može Pupovac(čija je uloga u Tesla banci nerazjašnjena) biti akter u toj priči.Čovek u Hrvatskoj slovi za jednog od nakorumpiranijih političara i profesionalnog Srbina koji odgovara tamošnjim također korumpiranim političkim strukturama.Možda je sve ovo pozadinski instalirano od vrhova politike ovde i tamo.

 10. Subot'čan kaže:

  @jarane
  najpre pišeš da je Pupavac ubica a sada i da je lopov. Ne znam koji je tebi kurac ali ne treba štiriti laži.
  Sećam se dobro tih devedesetih. Krajina se pobunila i otcepila od Hrvatske. Pupavac je jedini od srpskih političara ostao u Zagrebu i rekao da ne podržava pobunu, da je Hrvatska njegova domovina i da će se politički boriti za prava.
  Tada je sa ove strane bio najomraženiji Srbin. Zvali su ga Tuđmanov Srbin.
  Sada je omražen od nacionalista iz Hrvatske zato što se političkim sredstvima bori za prava Srba.
  Svako poređenje sa ovim našim Žigmanovim ide u korist Pupavca. Ovaj naš je neki opskurni lik, izgleda kao kandidat za upravnika logora. Pupavac govori kao svi u Zagrebu, a ovaj naš…

 11. Dejo kaže:

  Za koga li je navijao Ćira desničar?!

 12. jaran kaže:

  Subot’čan,ja ne širim laži nego se samo glasno pitam o stvarima o kojima se piše i priča s jednom jedinom željom – da se raščisti šta je istina a šta nije.Ako ti unapred ove dubioze proglašavaš lažima ok.onda valjda znaš više nego svi ostali pa je red da ih podeliš s javnošću.Svakako da bi bilo lepše da u svemu tome nema istine,ali onda bi morali odgovarati oni od kojih je krenulo.No,Tesla banka,koliko znam,kao ni mnogi drugi slučajevi lupeštva nikad nisu raščišćeni.

 13. Subot'čan kaže:

  @jaran
  čuo sam priču da si ti lopov, perverznjak i satanista. Ne tvrdim ja to nego sam samo čuo pa bi trebalo da se to raščisti, jesi li ili nisi.
  To je klasično Informer/Kurir podvaljivanje laži. Priča se da je Jaran pedofil a on to nije ni potvrdio ni demantovao.
  Sa takvim ciganskim forama su naprednjaci degradirali parlament na nivo čerge.

 14. Mic po mic... kaže:

  @ jaran : Ima Pupovac nalogodavaca ,ali on nije u Hrvatskoj ni u Srbiji već malo dalje odakle se vuku konci…A ima i zaštutu iz tog mesta.

 15. jaran kaže:

  Veliki broj uticajnih političara iz samog državnog vrha u Hrvatskoj su masoni.Možda to daje neki odgovor…Jer i Pupovac se vrti u tom društvu…

 16. croat kaže:

  Mada sam tek mali deo zivota proveo u titovoj Jugoslaviji mislim da se nemogu previse pozaliti na ta vremana ali mozda jesu bila greska, mozda je posle 2 svetskog rata, kada je to bilo lako izvodljivo, trebalo narod razvijati i napraviti ciste nacionalne prcije. Verovatno nebi bilo neke velike ljubavi medju tim drzavama kao i danas ali se verovatno nebi ni ratovalo. Plus, domacim politicarima nebi uvek bio kriv neko drugi.

 17. Subot'čan kaže:

  Da si razdvojio Srbe i Hrvate onda bi se klali međusobno. Za to još nije kasno. Hrvatsko društvo je kao i u Srbiji duboko podeljeno. Na one normalne i one ustaše/šešeljevce i sličan ljudski korov. Četrespete smo ih potamanili ali su vremenom izđikljali ponovo.

 18. amacak kaže:

  da je razdvajanje tako lako izvesti ne bi bilo onolikog klanja i etničkih čišćenja u drugom sv. ratu i devedesetih. osim toga, pobednici u građanskom ratu su imali od početka platformu očuvanja jugoslavije.

OSTAVITE KOMENTAR