Puštanje ptica grabljivica

Zaštita prirode i njenih retkosti je jedna od glavnih delatnosti Zoološkog vrta na Paliću. U prihvatilištu za divlje životinje, koje funkcioniše u okviru vrta, mogu se naći ugrožene vrste sa ovih prostora koje su bolesne, povređene, ranjene ili napuštene od roditelja. Sve ove životnje kao i životinje koje se zaplene na granici prilikom šverca, borave u prihvatilištu vrta samo dok je to potrebno. Najbrojnije su ptice grabljivice, potom mali sisari i gmizavci. O životinjama se brinu timaritelji i veterinari, leče se i othranjuju. Nakon oporavka ili nakon što su dovoljno narasle da se brinu o sebi, životinje se puštaju nazad u prirodu. Videti divlju životinju kako se vraća u svoje stanište je najveća nagrada za uloženi trud.
U saradnji sa J.P Palić-Ludoš, u subotu, 07.08.2010. na području zaštićenog prirodnog dobra Selevenjske pustare u prirodu su vraćene dve ptice grabljivice: orao mišar (Buteo buteo) i eja močvarica (Circus aeruginosus). Ptice su mlade, u dobroj kondiciji i nadamo se da će se nastaniti na ovom području.
Akciju puštanja su propratili i članovi NVO Lokalni aktivisti Vojvodine.KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Mislim da je ZOO vrt jedini koji se na pravi način bavi zaštitom prirode a ne samo pričom o zaštiti. Akcije zbrinjavanja bolesnih i povređenih vrsta svakako doprinosi zaštiti i donekle očuvanju od izumiranja retkih vrsta.

OSTAVITE KOMENTAR