Putari na nekorišćenom putu nakon 27 godina

Teška mehanizacija ponovo je na trasi „ipsilon kraka”, obilaznice oko grada koja granični prelaz Kelebija treba da spoji sa auto-putem Subotica–Beograd.

Nakon što je 23. marta puštena u saobraćaj petlja „jug”, i prvi funkcionalni kilometar trase duge 23 kilometra koja se gradi još od 1990. godine, putari sada nastavljaju rad na deonici dugoj 4,6 kilometara smeštenoj između dveju kružnih raskrsnica i odvajanja za Bačku Topolu i Sombor – piše POLITIKA.

Y-krak-Zednicki-put-2

Trenutno se na početku deonice, na tački koja počinje od 12,8 kilometara od granice, priprema osnova za proširenje puta i buduće odmorište. Zadatak putara je da urade samo pripremu terena. Odavde se 17,6 kilometara puta presvlači asfaltom i nanose dva sloja, noseći i habajući, oba debljine šest centimetara. Osim toga, zadatak im je i da poprave uočene nedostatke na terenu.

Ono što za sada predstavlja nepoznanicu i očekuje rešenje projektanata je nezavršeni nadvožnjak na putu za Pačir koji ide iznad ove deonice, i čiji su horizontalni elementi nebezbedni. Razmatra se mogućnost da oni budu uklonjeni, ali konačna odluka još nije doneta.

Svakoga dana radovi se odvijaju nesmetanim tempom, a putari kažu da im naruku ide i dobro vreme. Velikih nepoznanica za njih ovde nema, jer se kompanija „Vojput” na neki način „vratila” na deonicu koju je izgradila 1990. godine, a koja, zbog toga što radovi nisu nastavljeni, nikada nije mogla da bude puštena u saobraćaj. Iako nekorišćen, nakon 27 godina put je ipak trpeo oštećenja izazvana pre svega atmosferskim prilikama.

Kada ova trasa bude završena, ona će značiti skraćenje puta u pravcu prema Somboru za teretni saobraćaj iz Industrijske zone „Mali Bajmok”, koja je u neposrednoj blizini, i u kojoj je i Slobodna zona.

Deonica koja se trenutno radi smatra se levom trakom budućeg punog profila auto-puta, ali za sada je neizvesno kada će on biti urađen. Subotičani bi se radovali ukoliko bar leva traka bude u potpunosti završena. Imre Kern, državni sekretar u ministarstvu, prilikom otvaranja petlje „jug” najavio je da bi „ipsilon krak” trebalo da bude završen do kraja 2019. godine. Ipak, do sada su, u ove dve etape, putari „išli” trasom koja je već ranije urađena, ali su bile neophodne popravke i dopune da bi bila i funkcionalna. Potrebno je da se izgradi još oko 10 nedostajućih kilometara obilaznice, kao i da se saobraćajnom regulacijom poveže za kelebijskim graničnim prelazom.

 

Politika



KOMENTARI

 1. Raspop Teodosije kaže:

  Znači izbori na vidiku.

 2. Sima sektaš kaže:

  Morao je prvi bata da kupi vojput da bi se pronasli novci za zavrsetak radova.

 3. croat kaže:

  I sve to za dve godine, a ? Ostaricu a da se necu provozati tim famoznim ipsilon krakom!

 4. weng chun kaže:

  ajde da se to vec zavrsi

 5. Zorica kaže:

  Bravoo mada ovo smeta nekima javice se vec kakav bato lupetanja tako je najlakse

 6. stormwatch kaže:

  Ljudi, ocekujte nove parlamentarne izbore za koju nedelju, evo Zorica vec objavila.

 7. S&S kaže:

  Kažu stručnjaci – horizontalni elementi nebezbedni. Pa valjda znaju kad su ih oni gradili.

 8. punisher kaže:

  objavite vest da je zavrsen, svaka druga vest je suvisna. sad ce, samo sto nisu, slikali su se, predali su, poceli su, itd. nas ne interesuje vise, hocemo rezultate!! zaostali smo 100 godina iza sveta a ovi jos uvek zabusavaju. Pa dokle vise???

OSTAVITE KOMENTAR