Putari zauzeli drum zbog gladi i laži

Radnici novosadskog putarskog preduzeća „Vojvodinaput–Bačkaput” izvezli su juče ujutro iz kruga firme desetak teških mašina od po 40 tona i parkirali ih uz sam rub autoputa na izlazu iz grada prema Subotici, gde su planirali da ostanu do četvrtka, do kada su očekivali isplatu zaostalih zarada. Međutim, kako je za  list Dnevnik izjavio predsednik Sindikata Đuro Trivunović, stvar se otela kontroli, radnici su otkazali poslušnost i Sindikatu, i menadžmentu i u 12.45 sati izvezli bagere na autoput i blokirali saobraćaj u oba smera sve do 13.45, kada je, na nagovor policije, za saobraćaj otvorena jedna traka, a vozila su propuštana naizmenično.

U trenutku pristajanja na delimično propuštanje saobraćaja niko od nadležnih u „Bačkaputu” nije mogao da kaže dalji scenario koji će uslediti tokom dana. Rekli su nam da su otvorene sve mogućnosti, od vraćanja potpune blokade, do mogućnosti delimičnog propuštanja saobraćaja. Predstavnici i sindikata i menadžmenta su jedinstveni u oceni da je to akt očajnika, koji više ne veruju nikome i smatraju da je četvrtak samo prazno obećanje, kao mnoga do sada.

 

A situacija na autoputu je bila više nego haotična: u dugoj koloni vozila vozači su uključili sirene, ne shvatajući šta se dešava, a ispred preduzeća i na jednoj traci autoputa uz ogromne mašine stoje ogorčeni radnici koji već pet meseci preživljavaju bez plate, dok je policija raspoređena s obe strane autoputa. Prolazak kamiona s natpisom „Borovica” propraćen je glasnim zviždanjem jer se radnici žale na to da je i to preduzeće doprinelo njihovim nevoljama. Sindikat je odlučio da se do daljeg obustave svi poslovi, kako na održavanju vojvođanskih saobraćajnica, tako i drugi radovi po ugovorima s investitorima, a Trivunović kaže da im je pukao film prvenstveno zato što su dobili odgovor od MUP-a da im je u četvrtak zabranjen prijavljeni štrajk na autoputu.

 

Oko 15 časova na barikade su stigle i specijalne jedinice MUP-a Srbije s naredbom da potpuno uklone mehanizaciju sa saobraćajnice i deblokiraju Koridor 10.
Da bi izbegli fizički obračun s policijom, radnici su oko 15.30 časova sklonili mašine i odblokirali obe kolovozne trake autoputa. Međutim, kako su rekli za „Dnevnik”, ukoliko plata ne bude stigla, protesti i blokade će uskoro biti nastavljeni.

 

Izvor: DnevnikKOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Za one koji ne putuju često za Novi Sad ili Beograd, autoput je kompletiran od granice da petrlje kod Srbobrana. Ostala je da se uradi deonica kod petlje Vrbas gde se najviše radi na mostu.

  2. pazi mina kaže:

    Onaj ko krece na beogradski aerodnom neka krene dan ranije jer nikad se ne zna zbog cega ce „autoput“ do „prestolnice“ biti zatvoren… Mogucnost kampovanja uz put uvek postoji.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 57 = 58

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: