Putni pravac Subotica-Sombor od državnog značaja?

Agencija za prostorno planiranje usvojila je primedbu Subotičanina Miloša Kurteša koju je podneo u toku Javnog uvida u Prostorni plan Srbije. Ideja je da se put Subotica-Sombor-Bezdan proglasi prioritetnim putem prvog reda i da se izmesti saobraćaj van naselja. Izmeštanjem saobraćaja i izgradnjom bržeg putnog pravca višeg ranga poboljšao bi se kvalitet života stanovnika, a i smanjilo bi se zagađenje vazduha.
– Formiranjem saobraćajnice prvog reda koja bi spojila dva autoputa Koridor Xb i Koridor Vc trasom od obilaznice oko Subotice Y krakom prema Somboru do Bezdana smanjio bi se intezitet saobraćaja. Tim pravcem bi se iz naseljenih mesta izmestio saobraćaj i u mnogome poboljšao kvalitet života stanovnika u njima, ubrzao ekonomski razvoj, a i kraće bi se putovalo iz Srbije prema zemljama EU- objašnjava Miloš Kurteš, predlagač.
Subotica i Sombor su dva pogranična grada i to bi trebalo iskoristiti, kaže licencirani prostorni planer, Marija Maksimičić koji podržava ideju Subotičana o izgradnji putnog pravca Subotica-Sombor-Bezdan. Ulaganja uvek kreću od izgradnje saobraćajnica i to će biti dobar put za poboljšanje privrednog razvoja.
– Podržavam ideju i drago mi je da je ušao u Prostorni plan Srbije. Moram da kažem da na taj način će se poboljšati privreda, ekologija, jer sa strane Srbije, Hrvatske i Mađarske nalazi se zaštićeno dobro Kopački rit. Zatim, otvara se mogućnost za Koridor 7 i poboljašnje turizma na ovim prostorima – objašnjava Marija Maksimičić.
Da bi putni pravac bio izgrađen trebalo bi da se izradi idejni projekat. Novac može da se obezbedi preko programa Evropske unije za infrastrukturu u paketu predpristupnih fondova.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: