Putuj pametnije, živi kvalitetnije

"Putuj pametnije, živi kvalitetnije" slogan je pod kojim je obeležen "Evropski dan bez automobila". Subotica je jedan od prvih gradova u našoj zemlji koja se priključila ovoj akciji, kao odgovoru na sve veće saobraćajne gužve, zbog problema globalnog zagrevanja i povećanja nivoa zagađenja vazduha.
Pre 12 godina 22. septembra u 40 gradova Italije i Francuske održana je akcija i proglašen je "Evropski dan bez automobila".Toga dana ljudi u mnogim gradovima svoj automobil ostavljaju kod kuće i na posao odlaze gradskim prevozom, biciklom, ili pešice. Cilj akcije je da se makar na simboličan način ukaže na štetnost emislije izduvnih gasova i potrebu promene svakodnevne životne prakse.
Jedan automobil u proseku koristi petoro građana Srbije. Da li zbog komfornijeg dolaska do posla, škole ili omiljenog kafića, razlozi za njihovu upotrebu su brojni, pa tako u vožnji automobilom Subotičani dnevno provedu od 45 minuta do jednog sata.
Evropski dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. septembra delovi grada zatvore za automobile i meri nivo buke i kvalitet vazduha u tom delu. Akcija promoviše razvoj biciklizma i pokušaj da se smanji korišćenje automobila na gradskim ulicama i time doprinese razvoju ekoloških uslova života, rekla je članica Gradskog veća za ekologiju i komunalije, Suzana Dulić.

Slika

Pošto je bicikl tradicionalno vojvođansko prevozno sredstvo, Evropski dan bez automobila 40 učenika je obeležilo vožnjom dvotočkaša, od centra grada do osnovne škole na Paliću. Na ovaj način su promovisali biciklo kao najbrži, najzdraviji, najjeftiniji i ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo.
Računa se da su automobili uzročnici 40% zagađenja atmosfere i stvararanja efekta staklene bašte i pojavu kiselih kiša. Prvo spontano organizovanje "Dana bez automobila" počelo je za vreme naftne krize 1970. Iako ukupan broj četvorotočkaša kod nas nije dostigao prosek evropskih zemalja, u Srbiji trenutno ima više od 2 miliona registrovanih vozila, što predstavlja dovoljan razlog da se i naši gradovi priključe onim evropskim sa istim ciljem – manje korišćenje automobila.
Najmađi Subotičani su svoj doprinos akciji dali tako što su crtali motive iz okoline na gradskom trgu u centru grada.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

36 + = 42

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: