Putujući gramofon – Mladi za mlade

I dok grad pod teretom sivila i čamotinje kašljuca u ove pozne jesenje dane, muzička legenda našeg grada (pa i šire), Gabor Lenđel, sprema se da vaskrsne neka srećnija vremena sa festivalom „Omladina“…  OMLADINA ustaje iz groba.

Festival je bio odlična i bezmalo jedina prilika da ondašnji mladi muzičari preko noći pokažu svoj talenat i postanu popularni…

 

U novije vreme TV Pink već nekoliko godina „gura“ svoje „Zvezde Granda“, a bivši TV Fox, sadašnja „Prva“, se odnedavno uključila u priču oko promocije mladih talenata sa svojim serijalom „Prvi glas Srbije“… ali ni oni nisu ni prvi, niti originalni…

 

Davnih ’70-ih godina (prošlog veka) diskografska kuća Diskos iz Aleksandrovca, prva se dosetila da otkrije i promoviše mlade muzičke talente koji bi kasnije postali njeni ekskluzivci.

 

U to vreme zagrebački Jugoton i RTV Beograd su bili neprikosnoveni u diskografskom izdavaštvu, a na korak iza njih su bili sarajevski Diskoton, Suzy iz Zagreba i RTV Ljubljana. Za ove velike kuće su snimali najbolji i najprodavaniji muzičari ex Jugoslavije, a aleksandrovački Diskos je tapkao na začelju…

 

Elem, da ne širimo priču, takmičenje u subotičkoj opštini otpočelo je u Bikovu (februara 1970), a završeno je dva meseca kasnije u Gornjem Tavankutu. Za dva meseca Putujući gramofon je obišao sva sela u subotičkoj opštini izuzev Čantavira koji je po svemu sudeći bojkotovao ovu priredbu. Manifestaciju je obeležio i jak „lokalpatriotizam“ jer je svako selo glasalo za svog kandidata, pa se počela dovoditi u pitanje i regularnost takmičenja…

Učesnici takmičenja su podeljeni u više kategorija (srednjoškolci, mladi radnici, zemljoradnici, članovi OKUD-a) – pevači i instrumentalisti.

 

Vokalni izvođači su bili: Franjo Vidaković (St.Žednik), Elizabeta Marušić (Bikovo), Mira Poljaković (Đurđin), Mile Radulović (Bajmok), Milan Zrnić (Bajmok), Marko Vidaković (Mala Bosna), Marjan Buljovčić (Tavankut), Nikola Stipić (Tavankut), Jožef Galfi (Tavankut) i Antun Mihaljević (G. Tavankut).
Instrumentalisti: Marinko Vuković (G.Tavankut), Mirko Lazić (Mala Bosna), Stipan Sineš (Bikovo), Stevan Galfi (Tavankut) i Drago Prčić (Đurđin).

 

Kuriozitet ovog takmičenja, sudeći po izjavama neposrednih učesnika, je da niko od njih nije gajio ambiciju da se profesionalno bavi muzikom, a prva nagrada je bila – snimanje ploče!

Sredinom juna su Diskoton i medijski pokrovitelj TV novosti, upriličili završnu priredbu baš u Subotici, na Stadionu malih sportova, čime je okončala ova putujuća manifestacija.

 

U kategoriji instrumentalista pobedio je srednjoškolac Drago Prčić (frula), a članica OKUD „Mladost“ Katarina Šarčević je zauzela četvrto mesto…

 

Putujući gramofon je „odsvirao“ svoje. Na redu je 50-to godišnja „Omladina“KOMENTARI

  1. Petar Pan kaže:

    Ja sam bio neposredni učesnik manifestacije „Putujući gramofon“ koju je organizovalo KUD „Mladost“ i legendarni Aleksandar Jančikin u saradnji sa Prvim programom Radio Beograda i u okviru čuvene emisije Poselo koju je tada vodio Jovan Aleksić. Tačna je informacija da su muzičari-instrumentalisti koji su pratili celu manifestaciju do finala  bili aktivni članovi narodnog orkestra KUD Mladost i to u sastavu: Pok. Dragan Glišić, harmonika, Popov Radovan, harmonika, Vidaković Franja, ritam gitarista, Racić Miroslav, bas gitara, Mirko MAtković Solo gitara i naravno Aleksandar Jančikin, violina. Navedeni podaci u novinama ne odgovaraju istini.

  2. Galfi Stevan kaže:

    Jako se radujem sto jos niste nas zaboravili püno püno pozdrava iz Berlina

OSTAVITE KOMENTAR

16 + = 24

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: