Računi za struju bi mogli da budu niži za 125 dinara

Samo na ime „troškova javnog snabdevača”, što je jedna od stavki na računima za električnu energiju, EPS mesečno inkasira 437,5 miliona dinara (oko tri i po miliona evra). Ovaj trošak građane mesečno košta 125 dinara i plaćaju ga svi vlasnici tri i po miliona brojila koliko ih ima u Srbiji.

On mora da se plati bez obzira da li je ostvarena potrošnja električne energije ili ne, a na taj iznos se obračunava i PDV i zatezna kamata, u slučaju kada obaveze nisu izmirene.

Racun-za-struju

Šta je trošak javnog snabdevača i da li je naplata ove stavke   zakonita, pitanje je koje jedan stanovnik Novog Sada postavio Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

NOPS smatra da je ova stavka u računima za električnu energiju protivzakonita jer EPS na ovaj način građanima ispostavlja i račun za izradu, štampanje i dostavu mesečnog obračuna na kućnu adresu (kao i troškove praćenja računa, kol centra..), a tako nešto je prema Zakonu o zaštiti potrošača zabranjeno.

– Zakon o zaštiti potrošača u članu 12. predviđa da je trgovac dužan da za kupljenu robu ili uslugu potrošaču izda račun. Između ostalog stoji da je zabranjeno naplaćivanje izdavanja i slanja računa i opomena potrošaču radi naplate dospelih novčanih potraživanja – kažu u pravnom timu NOPS-a.

Goran Papović, predsednik ove organizacije, kaže da je „trošak javnog snabdevača“ u najmanju ruku netransparentan deo računa za struju i da je njihova organizacija više puta slala dopise EPS-u tražeći da se preispita. Račun za struju bi, tvrdi Papović, trebalo da bude umanjen za 125 dinara.

– Odgovor nismo dobili, niti smo saznali šta radi Komisija za rešavanje potrošačkih sporova i savetodavno telo koje sedi u EPS-u (koje čine predstavnici potrošačkih organizacija), kao i u drugim javnim preduzećima i služe upravo da bi radili u interesu potrošača – kaže Papović i dodaje da bi ovo bila idealna situacija da se pokrene postupak zaštite kolektivnog interesa potrošača (koji je predviđen zakonom), jer je u jednom slučaju povređeno pravo velikog broja građana. On je napomenuo da nije isključeno i da je takav zahtev već poslat Ministarstvu trgovine, jer su se ranije, kada su se tek pojavili novi računi za električnu energiju žalile i druge potrošačke organizacije.

U Sektoru za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da takav zahtev ipak nije stigao do njih.

– Nijedan zahtev za pokretanje postupka zaštite kolektivnog interesa potrošača od početka primene zakona (septembar 2014. godine) nije imao za predmet neku nepravilnost na računima koja su izdala elektroprivredna preduzeća, kažu u Sektoru za zaštitu potrošača za „Politiku”.

U EPS-u su nam rekli da je „trošak javnog snabdevača“ stavka koja postoji od avgusta 2013. godine i da je isto što i ranija „naknada za merno mesto“.

– To je jedinstvena tarifa za tarifni element „mesto isporuke”, koji je odobrila Agencija za energetiku i on je utvrđen „Metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje“ – rekli su u EPS-u i dodali da oni poštuju sve zakone i propise Republike Srbije i da „nema govora o kršenju zakona”.

Međutim, na pitanje koji su to tačno troškovi snabdevača i da li građani plaćaju i izradu i slanje računa, nismo dobili konkretan odgovor.

U Agenciji za energetiku su nam rekli da ne mogu da kažu o kojim je konkretno troškovima reč, „jer su u pitanju komercijalno poverljivi podaci o kojima može samo da govori vlasnik troškova (EPS)”.

Ipak na sajtu Agencije za energetiku koja je i odobrila ove troškove stoji da „trošak javnog snabdevača nije dodatni trošak koji se nameće kupcu, već su na ovaj tarifni element raspoređeni troškovi koje ima snabdevač.

Od tih sredstava snabdevač finansira troškove koji nastaju u poslovanju s kupcima (zaključivanje ugovora, izrade obračuna, štampanja i slanja računa, info centra itd.). Zbog toga se plaća i u mesecima kada nema potrošnje, navedeno je na sajtu Agencije za energetiku.

Goran Papović iz NOPS-a kaže da je upravo to dokaz da građani nezakonito plaćaju stavke koje bi trebalo da budu ukinute.

– Ako je zakon isti za sve onda ni EPS ne bi trebalo da naplaćuje troškove izdavanja računa za električnu energiju ili bi svi ostali trgovci i pružaoci usluga trebalo da troškove izdavanja računa prebace na leđa potrošača, dodaje predsednik NOPS-a.

Ne naplaćujemo izdavanje računa

U drugim preduzećima koja na kućnu adresu šalju obračune kažu za „Politiku” da ne naplaćuju njihovo izdavanje i dostavu. Kako su za „Politiku” rekli u „Beogasu“ ova stavka se ne iskazuje kroz račun.

– Već godinama imamo ugovor sa omladinskom zadrugom i angažujemo radnike koji očitavaju brojila i dele račune u Beogradu i Pećincima, gde poslujemo. Da potrošači ne snose te troškove, potvrdili su i u „Infostanu”.

U MTS-u objašnjavaju da ovakva naknada kod njih ne postoji i da se svi računi za građane štampaju unutar kompanije.

Kablovski operateri kažu da već godinama pokušavaju da omasove slanje računa mejlom, jer bi to, kažu smanjilo njihove troškove koje po zakonu snose. Međutim, građani, kako tvrde operateri, uglavnom insistiraju da im se računi šalju na kućnu adresu. Zbog toga pojedini operateri, da bi smanjili troškove, u jednoj koverti šalju tromesečno zaduženje, što su već osporavale potrošačke organizacije, pošto se to može smatrati dovođenjem u zabludu potrošača ili izdavanje računa za usluge koje još nisu isporučene.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Jozef kaže:

  Ljudi samo traze da se nesto bude jeftinije i da za dzabe koristimo zato smo i tu gde jesmo. Nikad necemo biti kao norveska ili svedska tamo se zna visoke cene visoki porezi i visoke dazbine i samo tako mogu biti vece plate i penzije. A ne kao ovde NIKO NE PLACA NISTA. to je nas mentalitet sta da se radi nikad necemo biti deo evrope kad smo ko stoka iskreno…

 2. Pravdoljub .. kaže:

  @Jožefe. Nikada nećemo biti deo Evrope. Kako da budemo deo Evrope kada smo konstatno pljačkani od:ZAjma za Srbiju,propalih štednji,neisplaćenih zarada,neisplaćenih otpremnina. Da li je ikada bilo ko stao u odbranu ovog naroda? Jeste mentalitet je u pitanju. Narod traži ono što mu i pripada, pa tek onda kada dobije svoje što mu je oteto,e tada će svako plaćati.

 3. treća-sreća kaže:

  Pljačka građana kroz račune budžetskih institucija je postojala oduvek i to je uvek bio način da se finansiraju bahanalije onih koji su na vlasti. Takav legalan način pljačke je posebno uzeo maha od 2000. godine, a izrazito očigledan i besraman je način na koji se to radi od kako je vlast preuzela SNS banda.

  Dakle, Izbori 2016. su pred nama… Želimo li teror koji upravo preživljavamo? Ako je odgovor DA, glasajmo masovno za aktuelnu bandu. U suprotnom birajmo bilo koga, samo NE one koji su nas zavili u crno… Zato jedno veliko NE!!! za SNS, SPS, DS, LDP i sve slične i srodne stranke, koje su se već „dokazivale“ na vlasti.

  Nažalost, izbor je nikakav i po ko zna koji put GLASAJMO PROTIV AKTUELNIH, a za bilo koga drugog. I zapamtimo, prazan listić ili neizlazak na birališta je uvek glas za aktuelne tirane.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: