Zašto kasne računi za struju

Januarski računi za struju kasne desetak dana zbog ubacivanja nove stavke – takse za TV pretplatu.

EPS je obračune počeo da šalje juče, pa se očekuje da će ih za dan-dva dobiti svi potrošači. Zbog ove novine, koja je nastala primenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne servise, EPS je morao da izmeni obrazac, odnosno da uvede novu obavezu od 150 dinara, koja je definisana pod brojem 13.

racun-za-struju

Pretplata će se obračunavati po brojilu, a na račune RTS-a i RTV-a mesečno će se slivati oko 450 miliona dinara. Ko ne plati 150 dinara takse, EPS će mu to zaračunati kao dugovanje za struju. Za ovu uslugu, RTS i RTV će EPS-u plaćati tri odsto od uplaćenih sredstava na ime fakturisanja i naplate takse.

U EPS-u kažu da potrošači neće biti oštećeni zbog kašnjenja računa jer je rok za ostvarivanje popusta od pet odsto za redovne platiše pomeren na 29. februar.

S druge strane, predsednik UO RTS-a Zoran Popović ističe da je novac od TV pretplate medijskom servisu dovoljan tek da se preživi.

„To je više anestezija, a ne lek, jer ćemo na ime pretplate dobiti nešto manje novca nego što smo dobili iz budžeta. To će biti dovoljno da se preživi, ali samo uz racionalizaciju i štednju, a RTS je već krenuo u tom pravcu“, kaže Popović.

U EPS-u još dodaju da računi kasne zbog usklađivanja obračuna naknade za korišćenje obnovljivih izvora energije, koja iznosi 0,0093 dinara po utrošenom kilovat-satu, što je isti iznos kao i prošle godine.

 

Autor: Blic, KurirKOMENTARI

 1. Ja kaže:

  A šta ćemo sa onima koji nemaju i televizor??
  Ja ne gledam televiziju godinama, samim tim i tv sam poklonila. Ne pada mi na pamet da plaćam taksu za nešto što ne koristim.

 2. treća-sreća kaže:

  E baš ste telad vi lažljivci iz SNS-a… Lako može da se desi da puknete na izborima zbog je**nih 150 dinara.

  Iz mojih usta u Božije uši. Tako bi trebalo, jer ste na osnovu nekih lažnih obećanja na ovu istu temu i dobili prethodne izbore… sad će da vam se vrati k’o bumerang.

 3. JAPAJA kaže:

  Ljudi, ko na ovom sajtu spava. Kome nije interes gradjana na prvom mestu. U gradu je nekoliko dana recolucija oko računa Toplane za januar mesec a ovde niko ništa ne piše. Jel Vam neko zabranio, Jel vam neko preti. Reci te nam pa da se obračunamo sa tom bagrom od lopova i hoštaplera.

 4. treća-sreća kaže:

  Što se tiče toplane, izlišno je bilo šta komentarisati… Prošle, pretprošle i ko zna koliko godina unazad Toplana nas dere, opšinari sa gradonačelnikom preispituju ispravnost računa i dolaze do zaključka da je sve u redu. Toga nigde u svetu nema da korisnik neke usluge nema pravo stalnog uvida u merni uređaj na osnovu koga se fakturiše utrošena energija.

  Govnjive motke su jedino pravo rešenje za mnoge situacije i u Subotici, ali i u Srbiji.

  Bez žrtava revolucija nikada nije ni bila revolucija. Da se obračunamo sa parazitima iz vlasti, pa kom opanci, kom obojci. Legendarni 5. oktobar nije bio ni „R“ od revolucije i nekih promena, čim smo dozvolili istoj bagri da se ponovo dočepa vlasti. Noje bilo ni žrtava, ako ne računamo onog što je pao pijan pod bager ili se pijan strmeknuo sa terase Skupštine dok je krao neko umetničko delo. Ako imamo muda da im se silom suprostavimo, možda i bude nečega… ako budemo čekali da nam ispune lažna obećanja, popušili smo ga… Zato razmislite… prvo na izbore, da ih pokušamo skloniti, a potom da postavimo na vlast nešto KAKO TO NAROD ŽELI već konačno.

 5. Vesko kaže:

  Racuni za naplatu sve veci a zarade i penzije sve manje, ali ne brinite bice bolje, istina ne odmah, ali za jedno 50 godina sigurno, za one koji do tada prezive.

 6. Deki kaže:

  JAPAJA ajde objasni kako ćemo se obračunati sa bagrom? da vlast želi da kolje ljude na ulici „jer im se može“ niko se nebi ni štrecnuo…..takav smo narod. jeb…e te ko stigne i nikom ništa, svi ćute ili mrmljaju sebi u bradu, nema ovaj narod petlju da se složi i skupi da se nešto na pozitivno promeni.

 7. hvon kaže:

  FASISTICKA VLAST !

 8. JAPAJA kaže:

  @Deki

 9. JAPAJA kaže:

  @Deki
  Kažeš svi ćute i mrmljaju sebi u bradu. Pa kako beše ono lupanje u šerpe i duvanje u pištaljke. Uništi smo sve šerpe i kašike. Ko nas je onda organizovao. Oni isti koji su došli na vlast petog oktobra? Ja znam da smo mi subotičani nesposobni , da među nama ne možemo izabrati ni gradonačelnika jer „nemamo“ pameti pa smo morali „uvozimo“ srednjoškolsku pamet sa juga. Dokle više da sami sebe podcenjujemo i ponižavamo. Dokle da nam bagra nametati svoja pravila svoje ljude ako su uopšte ljudi. Dokle će da nas kradu i pravi budalama. Dokle će mo ćutati i dozvoljavati ovaj krvavi pir?

 10. Anonimni kaže:

  Koristim total,plaćam total ostalo me ne interesuje

 11. STeve kaže:

  Ja bi raspustio RTS, uveo po 3-4 meseca 400-500din „pretplate“ da im se plati otpremnina i ajd’ zdravo. Mislim da protiv toga ni narod ne bi imao nista protiv.
  Tesko mi je da poverujem da svaka TV stanica moze da se samoodrzava (kako-tako, u skladu sa uslovima u zemlji), a da bas oni ne mogu. Tu onda nesto nije u redu. Pa, posle neka naprave jednu takvu.
  Zaista ne vidim neki kvalitet u delovanju RTS unazad 20god sto bi opravdalo da ih poreski obveznici odrzavaju, naprotiv

 12. kaja kaže:

  A da vi primenite malo Zakon o tome da se terate svi u tri lepe??? Nije vas sramota? Još vam i sam zakon glupavo zvuči kao da mu je ime dalo dete od dve godine. A kamoli da plaćamo tv pretplatu… Za šta? Da nam dignete šećer, pritisak i podstaknete nervozu svakodnevnom pojavom političara u poltronskom dnevniku koji mnogima posluži jedino kao laksativ u slučaju zatvora….Ili da platimo gomilu komunističko, budjavo nasftalinskih serija koje verujem da svi znamo napamet. Ne znam za vas ali mene je sramota kako nam lepo ide. Još malo pa ce gosn premijer da ostane sam da vlada jer ćemo svi ostali da pocrkamo od gladi i boleština…Ali dobro…Imaćemo Srećne ljude da gledamo makar

 13. stormwatch kaže:

  @STeve

  Ako lopovski RTS do sada nije mogao da nakamchi gradjanskog novca za otpremnine radnika, onda ne treba ni sada da ih kamchi.

 14. Simke kaže:

  Nije problem u 150dinara,ali to je fora da se upecamo,a kasnije moze biti i 1500dinara.Direktor u Malom Crnicu nista nezna sem da mi pokazuje nekakve papire na zidu,kao da sam u osnovnoj skoli.Niko od ovih iz Eps snabdevanja da mi odgovori kakva je stavka za javni servis,jer nisam potpisao nikakav ugovor da mi Eps emituje tv program,vec isporucuje elektricnu energiju,i da sta potrosim to i platim.ovo sto rade je protivzakonito i nezelim to nikada da platim.Na internetu su mi ugasili nalog i nemogu vise da vidim stanje na racunu,vec danima menjaju cifre,sa 150dinara i bez njih.Nebi li uspeli da nas prevare i kao da to urade.Moj savet je da to niko ne placa.

 15. Ana kaže:

  Sram vas bilo…. Ovo je cista pljacka, iznuda ..zasto bi placali nesto sto ne zelim i ne koristim.. Neka budu konkurentni pa neka gradjani gledaju rts.. uzassssssssssss i po kom zakonu to moze fakurisati eps i konvertovatio ga kao dug za striji

 16. roki kaže:

  a na tih 150 dinara se placa porez pa je to onda 180 dinara. Ne pada mi na pamet da platim ni 5 dinara. Ajd bas da vidim kako ce da mi naplate tih 180 dinara. Jedva cekam da me tuze da im pokazem golo dupe na sudjenju pa nek kosta sta kosta.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: