Rad na definiciji

Momcima iz Bar-Maniaksa nisu potrebni posebni uslovi za trening i zdrav život. Oni svoje slobodno vreme provode vežbajući na otvorenom. Razgovarali smo sa Milanom Resanom, jednim od osnivača ove grupe. On poziva sve zainteresovane da im se pridruže i počnu sa definisanjem mišića.

 

Za početak, recite nam nešto o vašem sportu. To nije trening u teretani, već u prirodi. O čemu se tu radi?

 

Street workout je relativno novi način vežbanja koji se javlja otprilike 80-tih godina u Americi, da bi se kasnije preneo u Evropu i tu počinje njegova ekspanzija.

 

U principu to je kombinacija gimnastike i akrobatike na otvorenom, sa jednom dodatnom dozom razmišljanja same osobe koja nastupa, gde njegov nastup prerasta u jedan slobodan stil (free style) u kojem to postaje atraktivno i puno zabavnije nego klasična gimnastika.

 

Osim što je to sport, i jedan globalni pokret to je pre svega i show (šou). Ne radi se samo o nekom nizanju elemenata nego o zabavi za sve ljude koji to posmatraju. U ovom sportu može da učestvuje svako bez obzira na pol ili godište, samo je potrebna volja. A što najviše privlači ljude je to da je potpuno besplatan.

 

Koje su prednosti rada na otvorenom, a ne sa tegovima?

 

Prednost je to što se može trenirati bilo gde i bilo kada. Nebitno da li to bili parkovi ili samo neki stubovi, šipke ili nešto slično. U većini vežbi se koristi čitavo telo (full body workout), i svaki put rade više mišića, dok u teretani je to određeno po spravama za određene mišiće. Na otvorenom može svaka vežba da se uradi na bezbroj načina, sve zavisi od samog vežbača, dok u teretani je to određeno nekim pravilima.

 

Vaša grupa se zove Bar-Maniacs i osnovali ste je juna 2012. Ovih dana ste snimili i motivacioni video. Recite nam nešto o vašem projektu. Kako neko može da vam se pridruži?

 

Video smo snimili za naše maturske radove ali smo i odlučili da stavimo na YouTube kako bi svi videli šta mi u stvari radimo jer je to ovde relativno nov sport. A i da bi motivisali mlade ljude da se što više bave sportom jer je ovo najpristupačniji sport svim mladima.

 

Svako može da nam se pridruži. Samo neka se javi na profilima Milan Resan , Dejan Stipić ili neka piše na stranicu Bar-Maniacs. Od leta planiramo da imamo dva treninga dnevno da bi svi članovi (početnici i napredniji) imali odgovarajuće treninge za svoju trenutnu formu.

 

 

Da li neko mora da bude u formi da bi vam se pridružio ili može da dođe bez ikakvog prethodnog treninga?

 

Može svako da se pridruži i da trenira, u ovo se mogu upustiti apsolutno svi, bez obzira na fizičku pripremljenost. Sport je otvoren za sve, i to nas u suštini vodi do tri glavne karakteristike street workouta koje ga čine tako popularnim :

 

1. Street workout je potpuno besplatan.

2. Krasi ga izuzetna atraktivnost.

3. Vrlo je efikasan za čovekovu muskulaturu, zglobove i tetive.

 

 

Za kraj, uputite nekoliko reči našim čitaocima.

 

Želimo da pozovemo sve zainterosvane mlade/starije ljude da dođu i treniraju sa nama, ako stvarno imaju želju za uspehom. Svaki dan u 17h sati u Dudovoj šumi su treninzi, svi su dobro došli i rado ćemo pomoći svima.

 

Razgovor vodio Nikola Ilanković, maturant subotičke Gimnazije

www.petplus.rs

 

 KOMENTARI

 1. Rade kaže:

  Glasajte za Suboticu.
  http://www.45godinausrbiji.rs/ 

 2. disclosure kaže:

  Hocu i ja! 🙂

 3. Drug Lovorov kaže:

  Bravo momci! Svaka čast! Možda vam se i ja pridružim sa svojim pivskim stomakom! 😀

OSTAVITE KOMENTAR