Rad u inostranstvu ili…

Pre nekoliko godina jedna agencija locirana ispod tribina Malog stadiona, oglasila je ponudu da posreduje u zapošljavanju radnika u inostranstvu. Kada su zainteresovani uplatili određenu sumu novca, nestalo je i agencije i novca. Ovih dana je par metara dalje osvanuo oglas na drvetu, a povod je isti – rad u Slovačkoj. Ovaj skromni oglas ne znači da je u pitanju prevara, samo budi neprijatna sećanja na neke ranije situacije.

oglas

Zapošljavanje je jedan od omiljenih mamaca prevaranata. Ono što se najčešće ponavlja, to je da zainteresovani radnik u napred plaća neku sumu za posredovanje, iako bi posrednik mogao, recimo, da svoju uslugu naplati od prve plate koju klijent zaradi na obećanom poslu. Najčešće su to sume zbog kojih se prevarenima ne isplati da podižu privatnu tužbu.

Ivana Čikarić iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kaže da svaka agencija mora da radi na osnovu načela besplatnosti za nezaposlene.

“Agencija je dužna da sa inostranim poslodavcem, kada zaključuje ugovor, zaključi ugovor tako da svoj deo naplaćuje iz zarade radnika. Na taj način se sprečava da dođe do nekih zloupotreba”, objašnjava Čikarićeva.KOMENTARI

 1. Ha-ha-ha kaže:

  „Ono što se najčešće ponavlja, to je da zainteresovani radnik u napred plaća neku sumu za posredovanje, iako bi posrednik mogao, recimo, da svoju uslugu naplati od prve plate koju klijent zaradi na obećanom poslu“. Baš naivno. A ko garantuje posredniku da bi mu radnik kada dođe do posla od prve plate nadoknadio uslugu?

 2. Lajčo kaže:

  „A ko garantuje posredniku da bi mu radnik kada dođe do posla od prve plate nadoknadio uslugu?“ – reče prevarant i uze 100 evra

 3. Pametni kaže:

  @ hahaha
  To ne daje radnik vec poslodavac agenciji..

 4. Mister No kaže:

  Kao što je navedeno u tekstu, agencije uzimaju procenat od zarade . Ne dam pare unapred za posao ni najrođenijem jer tako počinju prevare.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: