Radijalcu, Prozivci i centru trebaju vrtići

Izgradnja novih stambenih objekata u subotičkim naseljima Radijalac i Prozivka, u kojima živi veliki broj mladih parova sa decom, uticala je na to da sadašnji kapaciteti predškolskih objekata nisu dovoljni, odnosno da je potrebna izgradnja novih objekata.

Kako je Tanjugu izjavila Snežana Flego, pomoćnica direktora Predškolske ustanove “Naša Radost” u Subotici, u vrtiće će od 1. septembra krenuti oko 4.150 najmlađih Subotičana, što je na istom nivou kao i prošle godine, a oni će biti smešteni u 54 objekta ove ustanove.

 

Od ukupnog broja dece, prema njenim rečima, najveća koncentracija je u gradskim naseljima Prozivka i Radijalac, kao i objektima u ulicama Ivana Gorana Kovačića i Matije Gupca u širem centru grada.

 

“To su vrtići koji naprosto nisu mogli da ispoštuju normativ, nego smo iznad normativa morali da primimo decu jer je bio ogroman pritisak roditelja. Bili smo prinuđeni da većini njih izađemo u susret i maksimalno popunimo kapacitete”, rekla je Flego.

 

Ona potvrđuje da je Subotici potrebno otvaranje novih predškolskih objekata i napominje da bi bilo “prekrasno” ukoliko bi bio sagrađen jedan namenski vrtić koji bi zadovoljio potrebe centra grada i naselja Prozivka.

 

Ovo naselje je u poslednjih nekoliko godina dobilo na atraktivnosti kroz uređenje i izgradnju novih višespratnica, što je za posledicu imalo doseljenje velikog broja mladih parova sa decom.

“Sigurna sam da je na Prozivci izuzetno velika gužva, kao i objektu na Radijalcu. U ta dva dela grada se najviše gradi, ima jako puno mladih porodica koje, naprosto, nemaju gde da smeste svoju decu”, smatra Flego.

 

Prema njenim rečima, ove godine se planira proširenje dva vrtića sa dva nova prostora – jedan u Aleksandrovu, a drugi u Malom Bajmoku, gde se zbog prisustva industrijske zone javila potreba i za otvaranjem jaslenog uzrasta.

“Planiramo i iskreno se nadamo da će nam grad izaći u susret, da otvorimo još jednu grupu od 27-oro dece mešovitog uzrasta”, rekla je Flego.

 

Po pitanju predškolskog pripremnog programa, od 1.600 mališana koliko bi se po podacima Gradske uprave trebalo upisati ove godine, do sada je upisano oko 1.150.

Ona posebno napominje da se procenat pohađanja u prethodnim godinama kreće između 90 i 95 procenata.

 

“Iskreno se nadam da će za ovih mesec dana velika većina predviđene dece biti upisana. Izuzetno smo zadovoljni koliko se dece upiše i koliko dece prođe kroz taj pripremni program”, rekao je Flego Tanjugu.

 

Ona podseća da je Subotica bila jedan od prvih gradova u Srbiji koja je i pre donošenja zakona uvela obavezno pohađanje predškolskog programa.KOMENTARI

 1. Nena kaže:

  A i diplomiranim vaspitacima treba posao….

 2. Orlok Subutai kaže:

  Diplomiranih vaspitača u Subotici ima u proseku po jedan na svako dete, tako da bi morali da uvozimo decu da ih sve zaposlimo u struci.

 3. Ivan kaže:

  “pritisak roditelja” je bio ogroman.
  cccc, u sta se ova drzava pretvorila…

   

OSTAVITE KOMENTAR