Radio Subotica u zgradi zatvora

Bliži se dan kada će Radio Subotica nakon 36 godina rada na toj  adresi, napustiti zgradu u Jovana Mikića 12. Još pre pet godina Opštinski sud u Subotici je doneo presudu po tužbi Nacionalne službe za zapošljavanje – filijale u Subotici, po kojoj radio stanica mora da se iseli iz ove zgrade.

Radio Subotica je počela sa radom 1968. godine u Gradskoj kući odakle je iseljena 1977. godine u objekat tadašnjeg SIZ-a za zapošljavanje, gde je i danas.

 

Prostorije u objektu su namenski uređene za proizvodnju i emitovanje programa i one su i sada očuvane i u dobrom stanju.

Na žalost, subotička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje „hoće svoj deo“, odnosno zgradu u Jovana Mikića 12 koja je u njihovom vlasništvu, što je dokazano i na sudu ali je izvršenje presude odlagano. Neko kompromisno rešenje može biti da je izostalo i zbog, do nedavno najavljivane privatizacije ovog medija i njegove neizvesne budućnosti.

 

Trenutno se pripremaju prostorije u zgradi starog SUPa , gde bi pedesetak zaposlenih trebalo da nastavi rad i emitovanje programa Radio Subotice.KOMENTARI

 1. Gledač kaže:

  Nacionalnoj službi za zapošljavanje malo mesta tamo gde je sad?
  Pošto im je sve promocija i snimanje reklama, najviše o samoj sebi, moguće da uskoro bace oko na Ikea studije za slikanje http://www.psfk.com/2012/08/ikea-photostudio.html
  Kakvo bi to zapošljavanje bilo! Fancy

 2. Andrija kaže:

  Nemoj ljudi da oduzimate taj dragoceni zatvorski prostor!!!
  Toliko je jos na ulicama potencijalnih “stanara” , koji bi kada tada, ukoliko bude pravde, trebalo da se usele u tu zgradu!

 3. Miki kaže:

  Sad cemo imati svakodnevni izvjestaj iz zatvora….

 4. ZORAN kaže:

  ANDRIJA, ZAR MISLIŠ DA TI NIKAD NEĆEŠ DOBITI PREMEŠTAJ, U TU ZGRADU ( ZATVOR)??NIKAD SE NE ZNA, SVAKO IMA TAMO SVOJU CIGLU, A VERUJ MI SMEŠTAJ I cimeri TI NEĆE PRIJATI…

 5. DAD kaže:

  50 zaposlenih u radiju?
  Da mi je znati sta samo rade…

 6. Andrija kaže:

  Zorane, uopste mi nije jasan tvoj komentar? 
  Moj komentar je trebalo da bude polu duhovit, a pola i istinit. Ne znam zasto si se pronasao pogodjenim. Uglavnom…. aludirao sam na lopove, manijake, otimace, zlostavljace, sitne kradljivce koji slobodno setaju gradom, unistitelje spomenika, kradljivce bronzanih tabli – figura, itd, itd…. Izvini, ali sebe stvarno ne vidim u tom drustvu.

 7. Ма дај kaže:

  DAD:

  50 zaposlenih u radiju?

   

  Da mi je znati sta samo rade…

  Како шта раде? Једна половина стварно уређује радио и какве-такве радио-емисије а друга половина је у управном + надзорном + извршном одбору + директор, који су ту постављени по познатом коалиционом договору (читај – расподели плена) и који се појаве само кад легне плата на њихов жиро рачун… Много их је, превише њих на нашој грбачи преживљава. Зато сам и остао уверен да је најбоље да се приватизује Радио Суботица па нек преживе на тржишту, као сви ми остали.

 8. золика kaže:

  Andrija:

  Zorane, uopste mi nije jasan tvoj komentar? 

   

  Moj komentar je trebalo da bude polu duhovit, a pola i istinit. Ne znam zasto si se pronasao pogodjenim. Uglavnom…. aludirao sam na lopove, manijake, otimace, zlostavljace, sitne kradljivce koji slobodno setaju gradom, unistitelje spomenika, kradljivce bronzanih tabli – figura, itd, itd…. Izvini, ali sebe stvarno ne vidim u tom drustvu.

  duhovit ni malo nisi a ni istinit!

 9. Andrija kaže:

  Ovakav komentar od Zolike koji se cirilicno potpisuje, moze samo da mi bude kompliment! Hvala Золи!!!

 10. pauk kaže:

  Elvis Prisley – Jailhouse Rock

 11. dasHHa kaže:

  Lansky,huncute jedan.Uvek iznenadis sa prigodnim starim razglednicama. 😀

  Pogledajte tu staru zgradu(danas zatvor :/ )kako je svojom grandioznoscu dominirala na potezu izmedju zel.stanice i zgrade danasnje Tehnicke skole(MESC-a)

 12. Lansky kaže:

  Tu ima nešto zanimljivo. Pogledaj levu stranu zgrade. Ona danas ne izgleda kao na slici. To krilo nema više 14 prozora u nizu, već osam. I ugaona “kula” na toj strani je danas drugačija). Ta strana nema više ni fasadnu dekoraciju.
  Znam da je zgrada pogođena 1944. g. verovatno su tada nastale promene. 
  Ko tuda prolazi, može da izbroji prozore. Na staroj razglednici je 14 levo i 14 desno. 

 13. dasHHa kaže:

  Odmah sam zapazio da pola zgrade starog suda fali.Stvarno steta da su bombe unistile tu lepotu.Umesto Jadrana i Stadiona malih sportova bio je veliki park Marije Terezije sve do zel.stanice.

  Sa druge strane impresivne zgrade MESC-a i HTS L.Nesic i pored ne brige decenijama odolevaju zubu vremena.

  Svaki put kad gledam stare fotke,razglednice ili skeceve Subotice meni krene suza!

 14. Neša kaže:

  Radio Subotica je pravno lice koje postoji nezakonito a odgovorna lica u tom pravnom licu krše više zakona i čine krivična dela. S obzirom da su sva javna preduzeća bila u obavezi da se privatizuju do 31.12.2007. godine, ona koja ne izvrše privatizaciju po slovu zakona prestaju da postoje odnosno sledi njihovo brisanje iz registra. Odgovorna lica u Radio Subotici odbila su privatizaciju čime je pravno ovo pravno lice od 1.1.2008.g. prestalo da postoji. Međutim, Agencija za privredne registre nije izvršila brisanje a još je tragičnije što je Radio Subotica dobila dozvolu za emitovanje po konkursu koji je okončan 28.12.2007.g. Činjenica je da je dozvola važila samo par dana tj. do 31.12.2007.g. jer od 1.1.2008.g. ne može da važi za pravno lice koje ne postoji ali su i RRA i RATEL prekršili zakon neoduzimanjem dozvole za emitovanje. Kako već rekoh, od 1.1.2008. nije izvršeno brisanje JP Radio Subotica iz privrednog registra nego to fantomsko JAVNO preduzeće sa 52 zaposlenih već punih 5,5 godina živi na račun građana Subotice i Srbije u posldenjih dvadesetak godina nalazila se na začelju po slušanosti i kvalitetu programa. Za svoj nezakonit rad dobija ogroman novac pa ispada da su zaposleni kao i oni koji novac dobijaju iako nisu u radnom odnosu, bivaju plaženi za kršenje Zakona o radiodifuziji, Zakona o elektronskim komunikacijama, Zakona o privatizaciji, Zakona o privrednim društvima a u tim radnjama ima i obeležja krivičnih dela. Štaviše, JP Radio Subotica ne samo da nezakonito koristi jednu nego čak dve frekvencije – druga je data na korišćenje Radio televiziji Vojvodine ali RTV umesto da ispunjava zakonsku obavezu pokrivanja svojim programom, frekvenciju (ograničen prirodni resurs) koja joj je poverena od strane države Srbije arči na JP Radio Suboticu koja postoji protivpravno i troši pare iz budžeta na svoj rad lažno se predstavljajući kao “javni servis građana” jer to JP nikako ne može da bude s obzirom da je Zakonom o radiodifuziji propisano postojanje samo dva javna servisa: RTS i RTV. JP Radio Subotica je jazbina protivpravnih i kriminalnih radnji zbog koje su bar dve radio stanice na prošlim konkursima ostale bez prava na emitovanje daleko kvalitetnijeg, inventivnijeg, modernijeg i slušanijeg programa.
  Apsurdno je da se nepostojeće lice “seli” sa jednog mesta na drugo i da se od toga pravi bilo kakva priča. JP Radio Subotica je protivpravna tvorevina a odgovorna lica krše zakon, sve ostalo je irelevantno. 

 15. Gledač kaže:

  JP Radio Subotica nije ništa gora od Studio B npr. pa eno ga. Što njima ne objasniš kao i ostalima sa kojima se vode razgovori. Samo naš da se ubije a od Novog Pazara pa do Beograda da postoje. Zakon bi trebalo da je isti za sve zar ne?
  Ovako po običaju umlatiti ovde sve a dole neka cveta hiljadu cvetova.

 16. Neša kaže:

  Broj minusa na moj prethodni komentar dokazuje da javnost nije svesna realnosti u kojoj živi. Samo vi verujte medijima koji su vam 12 godine servirali propagandu o demokratizaciji, privatizaciji, potrošačkim i stambenim kreditima, Evropi, investicijama, boljem životu… a život sve gori i sve teži. I biće i dalje sve dok lupate minuse.

 17. freelancer kaže:

  @Neša…
  Nije baš pristojno servirati javnosti i služiti se poluinformacijama. Sticajem okolnosti i sam sam učesnik tog cirkusa i rašomonijade oko dodela frekvencija i VEOMA dobro znam šta, kako, kome i zašto… No to sada i nije bitno.
  Radio Subotica i JESTE JP upravo zato da bi se kao osnivač pojavljivala lokalna samouprava. Radio Subotica je “pukla” na dodeli regionalne (tu je napravljena POLITIČKA igranka sa RTV Panon), a i lokalna je bila upitna, jer se u priču ubacila zajednička (opalac!) frekvencija katoličke i SP crkve Radio Marija, koja je MORALA dobiti frekvenciju. Neki su svoju i PLATILI. Razume se kako…
  Ono što je BITNO! Budućnost FM radija je NIKAKVA! Znam o čemu pričam, jer mi je do decenijski struka. Dinosaurus na umoru. Pa čak ni oni “one-man-band” radio stanice (FM područja) imaju samo jednu perspektivu – smrt. Digitalni, web, internet radio (u okviru multidisciplinarnih medija) je ono što DOLAZI. U ri širokopojasnog interneta, jedna FM staničica je osudjena na propast iz prostog razloga što je ekonomski neodrživa.
  Zašto 50 zaposlenih na Radio Subotici… Pa zato što je za realizaciju jedne emisije “predvidjeno” nekoliko učesnika, od autora-voditelja, realizatora, tonca, muzičkog urednika (koji zapravo ni sam ne zna šta radi) do urednika i na kraju glodura. Sistematizacija od pre 50 godina. Na delu. MORA da propadne…
  Preseljenje, u ovom slučaju, ne znači NIŠTA. Da li ćeš umreti na ovom ili onom mestu, potpuno je svejedno. Kad si već mrtav. Priča o privatizaciji je POTPUNO besmislena. Šta da se privatizuje? Niko NORMALAN ne bi dao ni kintu za taj radio, a lokalna samouprava će svakako morati, pre ili kasnije, da “klekne” i odustane da bude “osnivač” medijske kuće.
  O propasti Radio Subotice bi se moglo danima pisati. A tek o političkim igrankama oko nje? No, to će svakako isplivati jednog dana u celosti. Takodje i o propasti medijskog prostora uopšte u gradu. “Uredjenjem” medijskog prostora u Srbiji, primorani ste da slušate “nacionalne”, S, Indeks, B92… Regionalce ne sluša niko. A na lokalu? YU Eko??? Pa to vam je kao bivša Juga. Posle Tita – raspad. Interesuje me koliko će DANA opstati kada… Ostali nisu vredni pomena. Nekima je učinjena neoprostiva nepravda (na žalost), a neki su jednostavno ZASLUŽILI da propadnu iz raznoraznih, mahom prljavih razloga poslovanja i postojanja (koje su ih karakterisale).
  Ipak, danas je 2013. Za tri godine licence ističu. I…? Da vidimo tada ko će biti RRA, a ko će konkurisati (i za koju, digitalnu, frekvenciju).
  I na kraju, jedan Rumun je na pitanje “A kako ste vi u Rumuniji rešili pitanje sredjivanja medijskog prostora?” (budući da je i to bio uslov za ulazak u EU), odgovorio: “Pa lepo, na kraju “sredjivanja” je svaki od članova agencije za radiodifuziju bio “dobar” po milion eura!” Uuupsss… A koliko je onda “dobar” onaj “Bogu posvećeni” kod nas?
  😀

 18. dasHHa kaže:

  Lansky:

  Tu ima nešto zanimljivo. Pogledaj levu stranu zgrade. Ona danas ne izgleda kao na slici. To krilo nema više 14 prozora u nizu, već osam. I ugaona „kula“ na toj strani je danas drugačija). Ta strana nema više ni fasadnu dekoraciju.

   

  Znam da je zgrada pogođena 1944. g. verovatno su tada nastale promene. 

  Ko tuda prolazi, može da izbroji prozore. Na staroj razglednici je 14 levo i 14 desno. 

  Dali si imao prilike do sad videti originalni plan prvog gradskog trga?

 19. Neša kaže:

  @freelancer

  Ne znam zašto navodite da se služim poluinformacijama. Sve što navodim ima utemeljenje u zakonima. Irelevantno je ko je osnivač i kakav je oblik organizovanja pravnog lice JP Radio Subotica jer od 01.01.2008.g. to lice pravno NE POSTOJI. Druga je stvar što od tog datuma APR krši zakone neizvršavajući brisanje iz Registra. Da nije sve slučano dokazuje završetak konkursa za dodelu frekvencija dana 28.12.2007.g. tj. TRI dana pre nastupanja zakonske obaveze brisanja iz registra za ukupno 67 pravnih lica (javnih preduzeća) koji koriste 102 frekvencije protivpravno. Punih 5,5 godinama raznim ekspertima u RRA, RATEL, ANEM, NUNS, NDNV… usta se puna uvreda na račun “pirata”. Međutim, najveći broj “pirata” je upravo u tim udruženjima pod aminovanjem nadležnih agencija. Uzgred, nijedan zakon RS ne poznaje termin “piraterija” u smislu emitovanja bez dozvole te je to samo jedan od pogrdnih i podrugljivih izraza koji koriste medijske “poštenjačine”. Jedan od takvih manira ima i protivpravna Radio Subotica koja javno izjavljuje da ne želi da je preuzme neki “privatnik”(!). Želeli ili ne, njihova OBAVEZA je bila još pre 5,5 godina da se privatizuju.

  O “nesrećnoj” budućnosti FM radija možemo da govorimo u nekoj drugoj vremenskoj dimenziji (razvijenom svetu). Međutim, u Srbiji u kojoj se ni digitalizacija televizije ne sprovodi po planu (a o digitalnom radiju se još i ne razmišlja) a tehnika poprilično zaostaje, FM nema alternativu (za razliku od Evrope). Ono što uništava radio (i televiziju) u Srbiji jesu razne organizacije za “zaštitu” autorskih i fonografskih prava. Veći deo programa čini muzika ali nje sve manje ima zbog nenormalno visokih naknada od strane SOKOJ i OFPS. Muzika je proterana i sa svih javnih mesta (lokala, kafića, restorana, dućana, butika, razglasa…) jer vlasnici ne mogu da plaćaju tolike namete. Mišljenja sam da su razlozi dvojaki: otimačina novca (jedan od niza načina) i izmena svesti građana. Zaštita autora sa tim nema nikakve veze. Naprotiv, smanjivanjem količine muzike u javnosti građani se odvikavaju od nje, sve će im manje biti potrebna, autori više neće imati za koga da pišu, imaće sve manje posla i ostati bez zarade. Na taj način organizacije pod izgovorom zaštite autora zapravo rade protiv njih a da autori toga nisu ni svesni. Rezultati se već osećaju. Sa druge strane, bez muzike koja oplemenjuje, čovek je podložniji kontroli. Sve je to smišljeno i sprovodi se u delo upravo zahvaljujući pobrojanim agencijama i medijskim udruženjima.

  Što se tiče postojećih medija, 2006. godine je rađeno istraživanje slušanosti i gledanosti na osnovu tačnih podataka koji se nisu dopali onima koji su krojili medijsku sliku Srbije. Godinu dana kasnije novo istraživanje, zasnovano na lažnim podacima, dalo je potpuno drugačije rezultate koji su zapravo bili pripremljen alibi za buduće konkurse. Frekvencije su dobili “uspešni” mediji koji to nikada nisu bili a nisu ni danas. U Subotici je tada bilo 11 lokalnih radio stanica na 17 frekvencija. Bilo je to bogatstvo raznih, dobrih i loših, sadržaja. Tržište i konkurencija vremenom bi učinili svoje i ali su se javila “regulatorna” tela da (de)regulišu ovu oblast. Vidljive rezultate ima samo par godina kasnije, katastrofalni su.

  Ne slažem se sa Vašom konstatacijom da je nekim medijima učinjena nepravda. Protiv njih, auditorijuma i građana Subotice i Srbije učinjeni su: informativno, kulturno, obrazovno i svako drugo upropaštavanje ali i protivpravne radnje, krivična dela i kršenje Ustava.

  Danas u Subotici imamo “uspešne” radio stanice koje u istraživanju iz 2006. godine nisu bile ni u prvih 10 od ukupno 17. Tako bi bilo i danas da medije uređuje tržište a ne RRA. A kako i da bude dobro kada RRA primenjuje Zakon o radiodifuziji za koji je Rade Veljanovski rekao da nema veze sa verzijom koju je radna grupa za izradu predloga zakona napisala jer ga je od predloga do konačne verzije neko menjao čak devet puta iz raznih razloga i interesa.

  Za sve to vreme kvalitetni ljudi koji su stvarali kvalitetne medije marginalizovani su jer su bili smetnja.

 20. freelancer kaže:

  @Neša…

  Zašto sam upotrebio termin “poluistina”? Najpre, TAČNI su podaci koje ste navelu u pogledu vremena (datumski) dobijanja frekvencije i rašomonijade oko postojanja Radio Subotice, kao pravnog lica. Medjutim, prevideli ste, ili možda znate, a prećutali ste, da je doneta UREDBA, naknadno rešenje, smejurija tipa “lex specialis”, da NEKE radio stanice čiji je osnivač lokalna samouprava NASTAVE legalno sa radom, jer je to “u interesu lokalne zajednice” sa naglaskom na višenacionalnost, višejezičnost i blablabla… Dakle, do “sledećeg deljenja karata” Radio Subotica će legalno funkcionisati. Pitanje privatizacije je smešno što se (u ovom slučaju) može privatizovati samo IME (mada ni to, realno nije moguće, jer onog momenta kada se ugasi, SVAKO može da registruje kod APR-a d.o.o sa nazivom Radio Subotica ili Radio Mileva, šta god). Oprema je ANALOGNA i smeši joj se jedino ili otpad ili eventualno neki muzej.

  O ostalom ne bih. Mada, ZA SVAKU pojedinačnu radio stanicu u Subotici (iz 2006.) znam poimenično sastav osoblja, precizne i verodostojne podatke KAKO se zaposlenici vode (kao honorarci ili stalno zaposleni), kako (I DA LI) se zarade, doprinosi, porezi i ostalo plaćaju i da ne nabrajam…

  Rejting “po rezultatima istraživanja” je mogao da bude takav kakav je bio SAMO u Srbiji.

  Mnogo, ali MNOGO je tu prljavštine bilo. ITEKAKO je bilo radija koji su nepravedno ugašeni (znam za dva), koji su imali PERSPEKTIVU, programski, finansijski, kako god. Odbili su platiti REKET bradatom & Co. Platili su oni sa dna liste onog prvobitnog “istraživanja” prema kome su ih slušali samo uža i dalja rodbina i prijatelji… 🙁 Ali dobro… SVE ima svoj kraj. Pa i ova s**nja u i od države 🙁

 21. Neša kaže:

  @freelancer

  Nisam prevideo a nisam ni prećutao Uredbu iz razloga što je ona u slučaju privatizacije medija irelevantna jer je u suprotnosti sa Zakonom i Ustavom.

  Pravna snaga akta podrazumeva meru uticaja koju jedan pravni akt ima na druge akte. U tom smislu, akt niže pravne snage (uredba) mora da bude saglasan sa aktom više pravne snage (zakon), kao što svi zakoni i drugi opšti akti doneti u Republici Srbiji moraju biti saglasni sa Ustavom Republike Srbije, tako i svi podzakonski akti moraju biti u skladu sa zakonom (hijerarhija izvora prava).

  Vlada uredbom podrobnije razrađuje odnos uređen zakonom (a ne protivno njemu), u skladu sa svrhom i ciljem zakona. Potreba za donošenjem uredbi proizilazi iz opštosti i nedovoljne određenosti zakonskih odredbi i ona predstavlja izvedeni, a ne samostalni akt ali uredba ne može izmeniti, opozvati ili ukinuti zakone parlamenta što je sa spornom uredbom itekako slučaj.

  U ovom slučaju nisu poštovani Ustav i Zakon te je samim tim Uredba protivpravna te su sva lica dužna postupiti po zakonu koji PROPISUJE rok za privatizaciju 31.12.2007.g. a preduzeća koja ne postupe po zakonu imaju se brisati iz registra. Zašto to APR nije uradila nije ni bitno, bitno je da APR jeste postupila protivno slovu zakona.

  Niste u pravu po pitanju “privatizacije” imena da svako može da registruje taj naziv jer Zakon o privrednim društvima propisuje da “poslovno ime društva može da sadrži naziv Republike Srbije ili njene teritorijalne jedinice i autonomne pokrajine, uz prethodnu saglasnost nadležnog organa, u skladu sa zakonom.” Dakle, registrovati sporni naziv može samo onaj kome Grad Subotica da saglasnost za korišćenje naziva a to nikako ne može biti svako.

  Još jednom navodim da u slučaju medija nije reč o nepravdi nego o nepoštovanju zakona. Zakon o radiodifuziji pisali su eminentni stručnjaci ali posledice njegovih brojnih izmena i nepostupanja po njemu od strane drugih “stručnjaka” ali i medija, vlasnika, urednika, novinara i zaposlenih doveli su do rezultata kakve imamo danas. Ako je za utehu, za stanje su najviše krivi upravo mediji jer su dozvolili da se sa njima postupa protivpravno iako je njihova snaga daleko veća od snage vlasti. Za to što je nisu iskoristili sami su krivi te su krivi i za situaciju u kojoj se nalaze i nije mi ih žao kada mi kukaju. Problem je što su njihovom krivicom stradali ostali mediji ali i celo društvo.

 22. Neša kaže:

  DOPUNA:

  Zanimljivo je da Uredba koju pominjete uopšte ne postoji a ja se u trenutku pisanja komentara nisam setio tog “detalja”. Štaviše, navodno postoji Zaključak Vlade koji se ovim pitanjem bavi ali tragajući za njim nisam našao ništa te stvari upućuju da JP Radio Subotica protivpravno postoji i protivpravno troši novac građana a odgovorna lica krše zakon.

 23. Gledač kaže:

  @Neša
  Kod nas je Zaključkom ili Odlukom Vlade npr. Simpo oslobođen poreza i doprinosa za zaposlene možda i 20 godina. Jedno je zakon a drugo život u ovoj sferi u Srbiji. Obavezna frekvencija crkvama?! Kako su se samo složili oko toga 😉
  Nisam protiv poštovanja zakona ali dosadilo da se sve sprovodi prvo kod nas na severu a kako se spušta prema jugu jenjava im polet za zakone. Zato i treba da rade makar na crnjaka i trebali su i ostali koji su se ugasili da ostave koliko može. U ovoj zemlji nikad zakoni nisu bili isti za sve a neće nikad ni biti to je sad već jasno. Uvek ima neko tumačenje ili diskreciono pravo ministra.

OSTAVITE KOMENTAR