Radionica asertivnog postavljanja granica u Mađarskom kulturnom centru na Paliću

Radionica asertivnog postavljanja granica danas se održala u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru na Paliću (Bohinjska ulica). Radionica je održana na mađarskom jeziku a bila je namenjena starijim sugrađanima.

U prijatnoj i sigurnoj atmosferi učesnici su bili u mogućnosti da osveste lične granice, razmene iskustvo i saznaju više o pojmu asertivnosti. Za mnoge od njih ovo je bila jedinstvena prilika da razgovaraju o pojmu otvorenosti, da uviđaju međusobne sličnosti, nasuprot ustaljenom uviđanju međusobnih razlika i neslaganja, te da se uče prihvatanju i podršci. Kako i sami navode tokom celog života se uči te im je ova radionica ulepšala dan i otvorila mogućnosti da sagovornike sagledaju iz drugog ugla.

Voditeljka radionice je Karolina Vereš, psiholog, psihodramski psihoterapeut i predsednica udruženja Centar za lični razvoj Spektrum u Subotici. Karolina Vereš ima višegodišnje iskustvo u psihodijagnostici i savetodavno-psihoterapijskom radu. Pored vođenja iskustveno-psihoterapijskih psihodramskih grupa, bavi se i individualnom psihoterapijom na srpskom i mađarskom jeziku. Radi sa mladima, odraslima i starijim osobama. Pored psihodrame, završila je i trening telesne psihodrame. U svoj rad integriše i druge teorije i tehnike (teoriju afektivnog vezivanja, šema teoriju i alatke geštalt i art terapije, bajke). Ima iskustva u radu sa osobama koje su preživele traume i doživele gubitke, u pružanju psihološke podrške marginalizovanim grupama stanovništva (osuđenici na izdržavanju zatvorske kazne, osobe koje žive sa HIV-om, LGBT populacijom), kao i sa otkivanjem psihološkog uzroka i tretmanom psihosomatskih bolesti (panični napadi, sterilitet i dr.).

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše reginalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat u decembru otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, budućeg mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome će se pružati podrška regionalnim umetnicima i promovisati najrazličitiji trendovi u kulturi. Zvanično otvaranje Centra se očekuje u januaru 2020. godine ali je tokom decembra pripremljen zanimljiv kulturni program na oba jezika. Učešće u svim programima je besplatno.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

 

Decembar u Mađarskom kulturnom centru: KOMENTARI

  1. Kenjereš Andraš kaže:

    Egy gondolat bánt, ahogy elnézem a jelenlevőket, ötven alatt nem látok senkit, ha igen bocsánat.

OSTAVITE KOMENTAR