Radionica za mlade u muzeju na temu odevanja

Saradnja Gradskog muzeja Subotica i Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice. U okviru IPA projekta prekogranične saradnje Gradskog muzeja Subotica i Muzeja “Ištvan Tir” u Baji, pod nazivom Istoricizam u Bačkoj, održane su dve modne radionice na temu rekonstrukcije modnih elemenata iz vremena istoricizma.

Učestvovale su učenice III. razreda Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice obrazovnog profila – modelar odeće. Radionicu su vodile prof. Kata Suknović i prof. Ana Žigmanov Vuković, eksperti za tekstil, krojenje i šivenje. Koordinator ovog dela projekta je bila Ljubica Vuković Dulić, viši kustos istoričar umetnosti.


Učenice su na radionicama radile nekoliko faza izrade kostima: izrađivale su skice kostima, vadile krojeve sa krojnih listova iz časopisa Die Modenwelt, jednog od najpopularnijih modnih časopisa u srednjoj Evropi iz druge polovine 19. veka koje poseduje kolekcija Gradskog muzeja Subotica, te krojile delove za haljinu, koristeći materijale popularne u tom razdoblju, saten i čipku.


Kao rezultat radionica nastala su dva kostima, izrađena na osnovu krojeva časopisa “Die Modennwelt” iz 1895. godine. Izrađene haljine prikazuju poslednje modne oblike iz vremena istoricizma. Njihovi krojevi odbacuju prethodne modne elemente: suknje više nisu imale krinolinu kao 1850-ih, nisu imale turnir kao kasnih 1860-ih i kasnih 1880-ih, niti su bile uske kao u prvoj polovini 1880-ih. No uzak struk je još uvek bio cenjen.

Naglasak kroja sada prelazi na gornji deo haljine, kojim dominiraju poput balona nabrani rukavi iznad lakta, a kojima su uzor rukavi iz vremena romantizma. Osim rukava, dekorativno su naglašeni i ovratnici te kragne, dok je suknja jednostavno, zvonasto oblikovana. Osim ukrasa od pozamenterije haljine u to vreme obiluju čipkom i izvezenim detaljima na koje su često pričvršćene i staklene perle. Šeširići, kao važan modni detalj, ukrašeni su perjem, veštačkim cvećem i ukrasnim iglama.


Na priloženim fotografijama možemo videti učenice u gotovim haljinama, kao i učenice sa profesorkama koje su ih realizovale, u ambijentu njihove škole. Treba dodati, da je zgrada Hemijsko-tehnološke srednje škole nastala upravo u vreme kada su se nosile ovakve haljine – izgrađena je 1897. u stilu eklektike, po projektu Janoša Bobule, a prvobitno je imala funkciju Državne ženske učiteljske škole – Preparandije, i pripada periodu istoricizma.


Dve haljine će se moći da se vide i tokom Noći muzeja, kao deo nove umetničke izložbe Gradskog muzeja Subotica “Istoricizam u Bačkoj – Subotica”.

(foto: S. Kolovič)KOMENTARI

  1. Dr Hoffman kaže:

    Vau! I u Subotici je moguće nešto originalno, i lepo…svaka čast devojkama i školi na ideji i kreativnosti.

  2. Croat kaže:

    Jbm ti kad ti treba IPA da se sasijes dve haljine. Mada ideja mi se bas svidja , mozda svaka generacija u narednih par godina treba da ima zadatak da sasije odeca koja su nosili nekad suboticani i da to bude jedna zasebna izlozba . U svakom slucaju sve pohvale za vredne ucenice i njihove nastavnike. Treba nam vise ovakvih akcija!

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: