Radivoj Komazec – narodni meteorolog

Meteorolog svetskog glasa i titelski zet Boris Koljčicki, svojim preciznim vremenskim prognozama osvojio je poverenje mnogih. Deceniju nakon njegove smrti u meni se rodila ljubav prema istom zanimanju – kaže Radivoj Komazec.

“Pre 16 godina počeo sam amaterski da se bavim meteorologijom. Sam početak bazirao sam na narodnom verovanju da 12 dana izmedju katoličkog i pravoslavnog Božica predstavljaju 12 meseci u godini. Tih 12 dana precizno zapisujem svaku meteorološku promenu. Te statističke podatke matematički izračunavam, tako da 48 minuta iznosi jedan dan u mesecu za koje se vreme predviđa. Kasnije sam proces predviđanja vremenskih prilika malo osavremenio praćenjem satelitskih programa sa prognozom. Uz to koristim i radove i šeme Borisa Koljcickog, te uz vrednosti zabeleženih statističkih podataka pravim svoju prognozu vremena.

komazec 1

Ova prognoza važi za Sivac i širu okolinu, ali je upotrebljiva i za deo Hrvatske i Mađarske. Tri puta dnevno merim temperaturu vazduha, merim količinu padavina i pratim pravac vetra. Sve ove karakteristike svakodnevno beležim i pravim svojevrstan dnevnik.

U tom dnevniku nalaze se i narodna verovanja za svece kao i za ponašanje životinjskog sveta u određenim vremenskim uslovima. Pa tako, ako je na Bogojavljanje hladno, biće kišna godina a ako je toplo – biće sušno. Kiša na Svetog Trifuna – očekuje se rodna godina. Kakvo vreme bude na Mladence, 22. marta, takvo će biti do Đurđevdana. Ako na Preobraženje bude sunčan dan i vedra noć –letina (pšenica) za sledecu godinu bi trebalo da bude dobra.
Ako medved na Sretenje (15. februara) izađe iz pećine i vidi svoju senku, vraća se u pećinu, što znači da će zima trajati još 6 nedelja. Ako primetite da su vrane u toku zimskih dana više na tlu nego u vazduhu, očekujte snežne padavine u roku od nedelju dana.

Temperature i padavine pogađam sa 65 % preciznosti, ali sam mnogo tačniji u predviđanju generalnih vremenskih prilika. Zbog toga me poljoprivrednici često pitaju za mišljenje da li će godina biti rodna, sušna, da li će biti mraza ili snega…

komazec

Prvih sedam dana u mesecu nestabilno sa čestim pljuskovima i nešto nižim teperaturama. Od osmog, toplije sa oko 26 stepeni sve do 18. maja gde dolazi do talasa manjeg zahlađena sa kišom. Do kraja meseca umerene temperature i dosta sunčanih dana.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR