Radnici „Fidelinke” traže da ih ombudsman zaštiti od Jovanovića

Stečajni upravnici žele da raskinu ugovor i sa „Agrohubom” koji je preuzeo dug ranijeg zakupca čiji je većinski vlasnik Jovanovićeva supruga Jelena.

 

Preduzeće „Subotica gas” obustavilo je prošle sedmice isporuku gasa za mlin i fabriku testa  „Fidelinke” jer njihov zakupac, beogradska firma „Agrohub” d. o. o. duguje više od pet miliona dinara.

fidelinka

Dugovi prema „Subotica gasu” nisu jedini dugovi „Agrohuba” (preduzeće u vlasništvu Čedomira Jovanovića, predsednika LDP-a), nakon što je početkom ove godine postao novi zakupac koji je preuzeo poslovne obaveze, ali i prethodne dugove preduzeća „Agroposlovi”, koja je bila u većinskom vlasništvu njegove supruge Jelene Jovanović. Ovo porodično preuzimanje tereta dugova prema „Fidelinci” praćeno je i dogovorom o otplati zaostalih rata zakupa koji su tada (19. februara) iznosile veće od trideset jedan milion dinara. Međutim, „Agrohub”, kao i „Agroposlovi”, nije uspeo da se drži dogovorenih rokova plaćanja.

Prema nezvaničnim informacijama zbog stalnih zaostajanja u plaćanju obaveza i nagomilanih dugova stečajni upravnici žele do kraja meseca da raskinu ugovor sa „Agrohubom” kao nepouzdanim zakupcem. Istovremeno, oko 60 radnika koje je angažovao „Agrohub” obratilo se i ombudsmanu Zlatku Marosiuku jer im nisu isplaćene zarade, u mlinu od februara, a u fabrici testa od maja ove godine.

– Radnicima se sada duguje više od deset miliona dinara i podneli smo prijave da se zaštite prava zaposlenih – kaže nam Marosiuk.

Stečajni upravnici i Kompanije „Fidelinka”, kao i povezane firme, fabrika testa, mlin i silos, u više navrata do sada upozoravali su na dug „Agrohub”, a 4. juna ove godine upućeno je i obaveštenje o aktiviranju menice. Kao odgovor usledilo je poduže pismo Čedomira Jovanovića, direktora „Agrohuba” u kojem navodi da će biti izmireni dugovi: prema poreskoj upravi petnaest miliona dinara, EPS-u deset miliona, za gas osam miliona, kao i prema zaposlenima – deset miliona dinara. U pismu Čedomir Jovanović iznosi da je neprihvatljivo da stečajni upravnici favorizuju „M. I. fajnans” (čiji je vlasnik izvesni Velimir Jovanović) kao potencijalnog novog zakupca jer je navodno reč o preduzeću koje je „Agroposlove” gurnuo u nelikvidnost.

Kada je  2010. godine Kompanija „Fidelinka”, sa svim svojim povezanim preduzećima otišla u stečaj, „Agroposlovi” su 2012. godine bili prvi zakupci opreme i proizvodne hale u fabrici testa. Ugovorom je obuhvaćeno i korišćenje žiga subotičkog proizvođača brašna i testenina, a zakup je na mesečnom nivou bio 12.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Saradnja sa „Agroposlovima” je nastavljena i kod zakupa mlina i dela laboratorije za 15.000 evra, a potom i silosa po ceni od 45 dinara po skladištenom kilogramu. „Agroposlovi” su bili u dugovima već 2013, a 2014. u julu je stečajni upravnik Kompanije „Fidelinka” Zoran Stojanović izvestio poverioce da ukupan dug iznosi blizu šezdeset dva miliona dinara.

Kompanija „Fidelinka” je februara ove godine obavestila „Agroposlove” da želi da raskinu ugovor o zakupu. Tada se pojavljuje pismo o namerama „Agrohuba” koji navodi da će preuzeti kompletan dug „Agroposlova” i nastaviti zakup mlina i fabrike testa. Međutim, ni „Agrohub” nije poštovao dogovorene rokove za mesečnu otplatu duga.

Istovremeno, u Zavodu za intelektualnu svojinu traje bitka da se očuva žig „Fidelinke” koji je očigledno jedan od najvrednijih „proizvoda”. Zoran Stojanović, stečajni upravnik Kompanije „Fidelinka”, novembra 2012. prvi put je opomenuo „Agroposlove” da nemaju pravo da upišu neisključivu licencu na žig subotičke kompanije. O tome je raspravljala i Administrativna komisija Vlade Srbije koja je odbila žalbu „Agroposlova” za upis neisključivog prava na žig, da bi pre nekoliko dana Stojanović ponovo uputio pismo Zavodu za intelektualnu svojinu u kojem traži podatke o tome da li postoji prijava za znak koji je isti kao znak „Fidelinke”.

———————————————————–

Novi poverilac

Razgovori o ekonomskoj opravdanosti „Agrohubovog” zakupa „Fidelinkinih” pogona atuelizovani su sredinom ove godine kada se kao poverilac u „Fidelinci” pojavljuje preduzeće „Heta ril estejt”. Hipotekarni kredit Hipo alpe adria banke koji su davani subotičkim mlinarima do 2010. godine takođe su prebačeni na „Heta ril estejt” koja se sada pojavljuje kao poverilac u stečajnom postupku za „Fidelinku”.

„Heta ril estejt” u Srbiji je registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a na sajtu Agencije za privredne registre kao njegov vlasnik navodi se preduzeće HAP GmbH.

Hrvatski časopis „Telegraf” aprila ove godine objavio je da je preduzeće HAP GmbH iz Klagenfurta u Hrvatskoj osnovalo i ćerku firmu H-Abduco d. o. o. radi naplate rizičnih kredita Hipo alpe adria banke iz Klagenfurta.

 

POLITIKAKOMENTARI

  1. damir rafai kaže:

    i treba ih zatvoriti oduzeti im sve ja sam jedan od radnika koji jos ni januarsku platu nije dobio

  2. Vlada kaže:

    kako u vojvodini mogu da propadnu fabrike hrane, a da niko ne zavrsi iza resetaka? miki maus jede banane drzava!
    izvin’te al’ morao sam da trolujem…

OSTAVITE KOMENTAR

65 + = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: