Radovi na objektima pod zaštitom tokom decembra

Ova godina je bila izuzetno burna kada su u pitanju obejkti pod zaštitom. Početkom godine je donesen plan detaljne regulacije za Centar I u okviru kojeg se nalazi većina zaštićenih objekata u gradu, i koji je probudio mnoge strasti i rasprave. Ubrzo je plan počeo i da se sprovodi i to ni manje ni više nego na obejktu arhitekte koji je svojim radom u velikoj meri učinio Suboticu originalnom i jedinstvenom.

Nedugo nakon rušenja kuća u Vase Stajića, još jedan slučaj je pogodio ljubitelje stare arhitekture. U pitanju je otpadanje fasade sa obejktu Tehničke škole "Ivan Sarić" koja je od tada pod ogradama.

Međutim, ubrzo su krenuli prvi radovi na sanaciji raznih objekata od značaja za grad. Prvi među njima je bilo objekat u Maksima Gorkog pored Hrvatske ambasade. Krov je potpuno obnovljen, fasada netaknuta, a stolarija će sačekati iduću godinu.

Slika

Objekat u Braće Radić 7 se u velikoj meri gradi. Krov prema ulici je rekonstruisan i postavljen je novi crep, dok je krov u unutrašnjosti kao i sama nadogradnja urađena lakim materijalima kako bi postojeći temelji izdržali novi sprat. Po rečima projektanta, nadogradnja će biti teška kao konstrukcija prethodno strušenog krova.

Slika

Slika

Slika

Slika

Više o ovom projektu na stranici:
Rekonstrukcija objekta u Braće Radića br.7

Najveći radovi se trenutno rade na Pošti, gde je u toku kompletna obnova krova koji se ovih dana privodi kraju.

Slika

Sistem za odvođenje vode je bio najveći problem ovog objekta zbog čega su zidovi bili natapani pa je fasada otpadala. To je u tolikoj meri bilo izraženo pa je zadnja strana bila ograđena i zabranjena za pešake. Ovaj sistem je prethodnih nedelja zamenjen i trenutno je objekta zaštićen od vlage.

Rekonstrukcija fasade objekta će se raditi iduće godine.

Slika

U Matije Gupca je u toku rekonstrukcija jednospratnice koja će i nakon radova biti poslovni prostor.

SlikaKOMENTARI

  1. Markes kaže:

    uzas. Unakazili su zgradu u Matije Gupca tek tako. :no:

OSTAVITE KOMENTAR

+ 11 = 17

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: