Radovi NIS-a na Paliću uznemiravaju građane, nadležni im odgovaraju da su bezbedni

Od kako je u martu ove godine Naftna industrija Srbije počela da istražuje naftu i gas na dve lokacije na Paliću, meštani Ludoške ulice se žale na pogoršane životne uslove.

Danas je zbog toga u Subotici održan sastanak svih zainteresovanih strana. Na dan kada svet izražava brigu o životnoj sredini, pojedini meštani Palića izeli su probleme koje im stvaraju radovi na istraživanju nafte i gasa.

Zoltan Miković, iz Ludoške ulice na Paliću žali se na buku, vibracije, prašinu i izduvne gasove. Ne krije da je zabrinut za bezbednost svoje porodice.

U Naftnoj industriji Srbije tvrde da su sve radove dobili saglasnost nadležnih organa.

Srđan Dragišić, direktor tehničkog departmana NIS-a, navodi da na svim  projektima, pai u Subotici i na Paliću,  koriste  najsavremeniju tehnologiju koja štiti  ljude i životnu sredinu. Sve što rade uskađuju prema Republike Srbije.

Navode NIS-a potvrđuje i Saša Igić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za energetiku. Kaže da ta firma  svu neophodnu dokumentaciju, sve neophodne saglasnosti i da je sve  u skladu sa Zakonom o energetici, rudarstvu i geološkim istraživanjima.

U lokalnoj samoupravi Subotice kažu da nisu nadležni  u ovom slučaju. Žika Reh, sekretar za zaštitu životne sredine Grada Subotice, ističe da tokom dvomesečne  javne rasprave nije bilo primebi građana na studiju.

Građani Ludoške ulice traže da se radovi na bušotinama obustave, a u NIS-u su pokazali spremnost da sledeće nedelje, na lokacijama na Paliću, provere sa kakvim se problemima građani obližnjih kuća suočavaju.

 

RTSKOMENTARI

 1. (ba)laban kaže:

  I treba da nas jebu u zdrav (?) mozak kad ćutimo i teško nam je da zamenimo komociju udobnih fotelja ulicom i da se pridružimo hrabrim ljudima koji pokušavaju da urade nešto za živote svih nas.

  Ukoliko smatrate da treba vratiti život u normalu, pod okrilje Ustava i Zakona, a ne da sve bude u nadležnosti jedne barabe i njegove bande sektaša, morate da shvatite sledeće:

 2. Anonimni kaže:

  Inače čita Laz idi i uverite se sami.
  Bušotine završene .
  Nikom ništa ne smeta to je jadan
  Tip plašiti juče i na TV.
  Ali sve laz.radovi su gotovi.
  Tu prolazim često ni buka se nije čula a inacemalo kuća u okolini bušotina.3/4 kuće.

 3. Vlad Tepes kaže:

  Ne moze se nista uraditi, spreciti, zaustaviti. Mogu da buse gde god hoce, i kad im se prohte. Prodato je sve,, braci,,. Rusi su vlasnici NIS-a i svega.

 4. Saša kaže:

  Prvi komšija koji je najbliži nije ni A rekao,3.kanal se radi nije bilo nikakvih prijava do sad. Ako smeta buka onda ona smeta od početka! Isto postrojenje je radilo sve kanale. Nemojte zaboraviti da svi imaju korist od izrade novih bušotina,kako vlasnici zemlje na kojoj su pa do hotela gde su smešteni radnici i obližnjih prodavnica pa sve do naftne rente.

 5. croat kaže:

  Sasa
  Samo nemoj o rudnoj renti, malo pretrazi net koliko NIS placa tu rudnu rentu…

 6. Palic kaže:

  Nije istina da se ne cuje. Svi cuju koji zive pored a i malo dalje. Nocu bruji sa dve strane, prozori se ne mogu otvoriti jer se spavati od buke ne moze.
  Kamioni su prestali da prolaze, ali ih je na dan 100 proslo, napravili su ogromne rupe pored puteva.
  Jedan toranj su skidali i stavljali 4 puta.
  I nije se zavrsilo jer imaju dozvolu za jos dve busotine nazalost.

OSTAVITE KOMENTAR