Radovi u Gimanziji “Svetozar Marković”

Kada se šetate zgradom Gimnazije možete osetiti monumentalnost objekta koji se ne ogleda samo u izgledu i gabaritima već i u korišćenom materijalu. Pored parketa, pločice u hodnicima sa starim dezenima su nakon decenija korišćenja u takvom stanju da mogu da izdrže još toliko. Njihova eventualna zamena bi bila potpuni promašaj imajući u vidu kvalitet ovih savremenih.

Sa druge strane veliki problem ove škole je takođe ono najstarije – stolarija. Zbog važnosti objekta, nemoguća je zamena postojećih drvenih prozora za prozore od nekog drugog materijala. Njihovo održavanje ili eventualno zamena je jako skupa a ukoliko se to ne radi u kontinuitetu, gubici na grejanju su i pored debelih zidova jako veliki. Praktično, ovaj milionski (u dinarima) problem je za samu školu nerešiv bez pomoći nadležnog ministarstva ili sekretarijata.

U Gimnaziji su ovoga avgusta otpočeli radovi na sanaciji dotrajale međuspratne konstrukcije. Radovi se sprovode u hodnicima prvog i drugog sprata ali i u pojedinim učionicama.

 

Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 3,3 miliona dinara od čega je grad učestvovao sa 1,3 miliona. Radovi će biti završeni početkom septembra zbog čega će gimnazijalci u školu krenuti sa jednom nedeljom zakašnjenja u odnosu na vršnjake iz drugih škola. Svih pet dana će biti nadoknađeno tokom predstojećeg polugodišta. U septembru i oktobru će biti realizovana po jedna radna subota, a tri radna dana će biti nadoknađena nakon Božića, od 26. do 28. decembra.

Dvorišna fasada zgradeKOMENTARI

  1. Jo kaže:

    Ljepo, ljepo.

OSTAVITE KOMENTAR