Rasadnik Neste Serenčea -Tavankut

Dan po dan i prođe godina, godina po godina prođe i decenija u priči koja sledi.

nesto serecse 3

Prošlo je nekoliko decenija, skoro ceo vek je prošao od kada je Mate Bajić, deda Serenče Neste iz Donjeg Tavankuta počeo sa uzgojem, u to vreme „čudnog bilja“, ali i sa prodajom semenja povrća. U to vreme mereći semenje kašikom za jelo.

Tik pored bivše fabrike „Yucom“, na površini od jednog jutra (5754,64m2) okolo Nestine i supruge mu Suzane kuće, prostire se prelep i čudesan park i rasadnik. Prelepo odnegovan park je posebno zanimljiv kada krene vegetacija i kada procvetaju svi cvetovi u vrtu porodice Serenče.

Iako vegetacija još nije krenula, bračni par Serenče već uveliko radi na pripremi vrta za predstojeću sezonu,vredno se radi na obrezivanju drvenastog bilja i kultivisanju zemljišta za sadnju u naizgled neplodnom pesku.

U ovom, kako bi pomislili neplodnom pesku  uspeva: juka, ležeća tuja, ruj, lovor višnja, pampas trava i niz drugih biljaka. Prelepo dvorište i sam rasadnik koji je registrovan kao poljoprivredno gazdinstvo krase kako mlade tako i odrasle sadnice: Orijentalis tuja, skaj roket, šimšira, borova i jelki raznoraznih vrsta..

nesto serecse 6

Nesto i Suzana usprkos svim nedaćama koje nameće tržište, a to je pre svega nedostatak novca, imaju ambicije da se i dalje bave ovim lepim , slobodno rečeno umetničkim poslom, pošto je Nesto pravi umetnik u orezivanju i pravljenju skulptura od zimzelenog rastinja.

Pun entuzijazma i pozitivne energije, Nesto je uvek spreman da pomogne oko sadnje i održavanja privatnih parkova kojih zahvaljujući rasadniku porodice Serenče nije malo, kako u Tavankutu tako i po celoj Vojvodini.

Ukoliko neko želi da se u hladovini i čistom vazduhu odmori od vrućine i da predahne u predstojećim letnjim danima, Nestin i Suzanin vrt je pravo mesto, posebno kada se uzme u obzir vino iz Nestinog podruma koje je za dobre poznavaoce dovoljno da ga vide, kamoli da ga degustiraju.

nesto serecse 5

nesto serecse 7

nesto serecse 4

nesto serecse 1

nesto serecse 8

 KOMENTARI

  1. Maravic Miso kaže:

    Broj telefona

OSTAVITE KOMENTAR

85 + = 91

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: