Rashladni uređaj za pokojnika

Pravoslavni običaj da se uz odar preminuliog u kući sve do sahrane bdi i po nekoliko dana, koji se zadržao u ruralnim sredinama u Srbiji, Crnoj Gore i Bosni, doneo je na naše tržište i klimatizovanu opremu za sanduke.

Preduzeće za proizvodnju pogrebne opreme „AD Usluga“ iz Bačke Topole već četiri godine nudi kupcima ovaj specijalizovani pokrov sa kompresorom koji temperaturu sanduka drži do osam stepeni ispod nule i posao, može se reći, cveta.

– Reč je od dodatku sa rashladnim delom koji se stavlja na sanduk, umesto poklopca, kada je pokojnik izložen visokim temperaturama dva ili više dana – objašnjava Ivan Radosavljević, direktor najstarijeg i najvećeg preduzeća za proizvodnju pogrebne opreme u našoj zemlji.

Najsavremnija oprema košta oko pet hiljada evra, a kupuju je pogrebna javna i privatna preduzeća, uglavnom u mestima u kojima kapele nemaju svoju klimu ili gde je praksa da pokojnici do sahrane borave u kući. Pokrov sa klimom se iznajmljuje za 50 do 100 evra po danu, a kada dođe vreme da pokojnik krene put večne kuće, skine se i umesto njega se stavi običan poklopac za sanduk.

– U početku je to ljudima bilo, pre svega, skupo, a onda je i zvučalo čudno, međutim, narod već shvata da je to potreba i imamo sve više kupaca – dodaje Radosavljević. – Najviše smo ih prodali u Crnoj Gori – Podgorici, Baru i drugim mestima jer su tamo, pored običaja, i tropske vrućine.

Eh, da su to Topalovići znali, gde bi im bio kraj…

 

(Novosti)KOMENTARI

  1. Petar kaže:

    Neka! I treba zarađivati na budalama glupim i primitivnim i zaostalim!!! Tako treba !!!

  2. Pero kaže:

    Mene zanima, koliko dođe, ako možete poslati nekoliko slika, kakvih sve imate LP

  3. Boro kaže:

    Koja je cena rashladnog uređaja za pokojnika

OSTAVITE KOMENTAR

87 + = 91

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: