Rasim Ljajić još jednom istakao problem Roma

Lider SDPS-a i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, obišao je romsku porodicu Bašić u Subotici i Gerontološki klub u Đurđinu.

 

romi

Ljajić je istakao da su Romi još uvek najugroženija manjinska zajednica u Evropi pa i Srbiji.

 

– Ovo je specifična situacija jer se radi o porodici koja je raseljena sa Kosova. Njeni problemi dvostruko veći. Sa jedne strane imaju status raseljenih lica što znači slabiji materijalni status i ugrožena su im prava zbog činjenici da su proterani. Romi spadaju među najugroženiju zajednicu – istakao je Rasim Ljajić i dodao

 

– Mi smo 2000. godine učinili iskorak po pitanju poštovanja ljudskih prava i tada su Romi priznati kao nacionalna manjina. Definisali smo i nacionalnu strategiju. Veoma je bitno da što više romske dece završi školu i da mi kao država imamo partnere, a to možemo ako se stvore romski lideri koji će zastupati njihove interese – istakao je Rasim Ljajić.

 

Subotica je grad koji ima najbolju mrežu sistema socijalne zaštite za stare osobe i ovakav model skoro da nema ni jedna lokalna samouprava u zemlji i često se ističe kao primer.

 

ivanisevic i rasim– Kada imate ambiciozne ljude sa vizijom onda možete ovako nešto da napravite i da u sistemu socijalne zaštite imaju preko 6000 članova kroz gerontološke klubove. To je veoma važno, jer prema našim istraživanima kao glavni problem do sada se isticala usamljenost starih osoba, a onda materijalni i socijalni status i kvalitet zdravstvenoh usluga. Planiramo da osnujemo poseban deo koji se odnosi na vođenje brige o starima. Mi ćemo se truditi da reformišemo ukupan penzioni sistem, ali reforme ne mogu ići na uštrb penzionera – rekao je Ljajić.

 

Dr Nenad Ivanišević direktor Gerontološkog centra u Subotici je istakao da ima višegodišnju odličnu saradnju sa Ljajićem i Vladom republike Srbije. Gerontološki klub u Đurđinu je upravo nastao uz pomoć Vlade Republike Srbije i EU.KOMENTARI

 1. nebitan kaže:

  Romi imaju besplatne stomatološke usluge a ja plaćam porez i doprinose a moram da plaćam i stomatologa…!? Toliko o tome…

 2. pravdoljub kaže:

  "Pa znas kako je bato, zena ,deca. Nema se mora da se krade". I sve sto ode sa Kosova u EU to sve vrate nama u Zabatku.. Pa neka se mi kako znamo, nosimo sa njima i njihovim prohtevima  zahtevima i hirovima…A sto moje dete nema? Boli uvo koga od nasih nadleznih, preziveo sam ratove i mnogo toga jos  ta prizivice Bunjevac i jovo, naostrit bricu i ko pridje  oma oooops..

 3. Zsolt kaže:

  Ako je gopodinu Ljaicu toliko zao tih cigana zasto ih ne nosi kuci u Sandzak.

 4. zorandjala kaže:

  posto mi nismo na aljaski pa nemamo belih medveda morali smo da nadjemo nesto sto nam je najvrednije da ga zastitimo zakonom a kod nas su to psi lutalice i romi ni jedne nesmes ni pipnuti inace si na,,,o sada sam shvatio zasto na selu ruse kuce u kojima niko ne stanuje mislio sam da je to zbog gradjevinskog materijala medjutim stao sam jednom da pitam i odgovor me je potpuno zbunio ako ostane prazna samo tri dana odmah se useljavaju romi.\icini mi se da je to pravi odgovor.Netreba biti rasista ali cinjenica je da oni rade nesto sto se kosi sa zakonom a niko ih ne sprecava zato sto su zasticeni.

 5. STeve kaže:

  Nemam utisak da raseljena lica (ne mesam ih sa izbeglicama, kojih inace nakon 15-ak god jos uvek ima jer im zbog necega ocigledno ne pada na pamet da to promene) imaju manja prava i povlastice od mene, koji to nisam

 6. Neša kaže:

  Novi svetski poredak je kroz Treći rajh "romsko pitanje" (cigane, jer i oni sami ne vole reč rom) rešavao na monstruozan način a kroz Četvrti (nadnacionalnu tvorevinu Evropska unija) rešava ih se uvaljivanjem nerazvijenim državama o trošku tih država.

  Isti je slučaj sa "subvencijama" stranim investitorima. Mi im plaćamo da dođu da nas i dalje pljačkajum i izrabljuju.

  Takođe, daju novac za projekte od kojih isključivo oni imaju interes.

  Gde oni povlače "demokratske" poteze i daju raznu "pomoć" onom kome su pomagali ostane šteta!

OSTAVITE KOMENTAR