Raspisan tender za izgradnju Pačirskog natputnjaka

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izbor izvođača radova na izgradnji Pačirskog natputnjaka na obilaznici oko Subotice.

RTV

Tender za radove procenjene vrednosti od 225 miliona dinara sa uračunatim porezom otvoren je u narednih mesec dana.

Nakon izbora izvođača, rok za izvođenje radova jeste 180 kalendarskih dana od momenta uvođenja u posao.

Ovo je drugi u nizu natputnjaka koji su planirani na obilaznici oko Subotice. Početkom godine završen je i predat na upotrebu natputnjak na Meljkutskom putu.

Natputnjaci su rešenje za problem prolaska poljoprivrednih mašina ka obradivom zemljištu čije pristupne puteve je presekla novoizgrađena obilaznica.

RTVKOMENTARI

 1. Potporucnik i natporucnik kaže:

  Posto kako citam, postoji rec “Natputnjak” interesovalo bi me da li postoji i rec “Potputnjak”? Ako neko zna molim da objasni. Unapred zahvalan.

 2. Gligorije kaže:

  Nadvožnjak=krece se voz.
  Natputnjak= put za vozila
  Ne brini se potponaručniče….Srpska je reč.

 3. Arhitekta kaže:

  @ Potporucnik i natporucnik

  Blago tebi kada ti je to najveći problem u životu. Ne, ne postoji. Ono što bi ti nazvao “potputnjakom” je put, a ono gore je opet natputnjak.
  Meni je veći problem što je tamo postojao nasip, pa je porušen, a gotovi betonski elementi verovatno više nisu upotrebljivi zbog korozije armature. Sada će sve Jovo-nanovo. Verovatno zato što će tako biti skuplje i provizija veća …

 4. Gligorije kaže:

  Dakle ništa od asfaltiranja Pačirskog puta do ulaska u grad do Ktc-a. A bilo je u planu da se moze i odatle ukljuciti na y krakove..

 5. Trovach kaže:

  Dzaba se svadjate. Bice nakurnjak 🙂

 6. avet kaže:

  @Gligorije
  Gledam mapu, pa shvatam da asfaltiranje Pačirskog puta na izlasku iz grada kod Ktc-a i odatle uključenje na Y-krakove uopšte nije loš predlog i dobro rešenje bi bilo za delimično rasterećenje saobraćaja jednog dela grada.
  Tehnički bi to bilo izvodljivo sa petljama, ali ne verujem da će na to trošiti novac.
  A baš ti je dobra ideja, stvarno.

 7. Porucnik i natporucnik kaže:

  Posto ja decenijama ne zivim u Subotici, moj materinji jezik je ostao prilicno zakrzljan i nije pratio savremene lingvisticke trendove. U moje vreme se govorilio: most, podvoznjak, nadvoznjak, vijadukt, tunel i slicno.

  @ Trovach

  Nakurnjak je slavizam danas vec zastareo (arhaizam) koristio se vekovima, nije imao nikakvu pezorativnu konotaciju i oznacavao je deo muske odece. Taj stari izraz ce verovatno ponovo negde isplivati na povrsinu i verovatno imati znacenje nesto kao prezervativ. Slican slucaj imamo vec skoro 150 godina sa prastarim sveopste poznatim slavizmom – voz. Danas se iskljucivo koristi kao izraz za zeljeznicu iako je rec daleko starija od zeljeznice i ima opste znacenje u glagolu voziti se. Voz ne mora uvek biti lokomotiva sa vagonima. Rec moze oznaciti recimo i voz sena ili nesto slicno.

 8. Anonimni kaže:

  @Porucnik i natporucnik e, neka si rekao ovim novokompanovanim pametnjakovicima i danasnjim, kao, sveznalicama.

 9. Suboticki kaže:

  Koliko se sećam, obecan je i na deonici Y kraka između Somborskog i Zednickog puta ali izgleda da je to Kern zaboravio

OSTAVITE KOMENTAR