Raspisani konkursi za zeleniju i čistiju Suboticu

Nakon pet godina, Subotica je raspisala konkurse za finansiranje projekata udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine. Za poboljšanje kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom i zaštitu prirodnih retkosti Palića i Ludaša namenjeno je 2,5 miliona dinara.

“Promovisanje individulanog održavanja ložišta, smanjenje upotrebe čvrstih goriva za grejanje, poboljšanje energetske efikasnosti kuća i prelazak na “čiste” izvore energije mogu doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha. Veoma je važno da građani shvate i prihvate da spaljivanje otpada i žetvenih ostataka ne samo što je ilegalno već je i veoma opasno po ljude i prirodno okruženje”, kaže Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne srdine i održivi razvoj.

Pored poboljšanja kvaliteta vazduha, među prioritetima je i unapređenje sistema upravljanja otpadom. Cilj je bolje prikupljanje, selekcija i prerada otpada, kao i sprečavanje nastajanja “divljih deponija”.

“Stvaranje “divljih” deponija, odnosno jačanje svesti građana o njihovoj štetnosti, jako je bitno u očuvanju životne sredine. Tu civilni sektor može da odigra ne samo značajnu već i nezaobilaznu ulogu. Jer, nije dovoljno ukloniti “divlje deponije”. Bitno je da se one ponovo ne stvaraju”, kaže Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu.

Među prioritetima je i promovisanje prirodnih vrednosti i očuvanje biološke raznovrsnosti Subotice i njene okoline, a posebno jezera Palić i Ludaš.

“Izuzetno mi je drago da, nakon pet godina, opet raspisujemo konkurs iz oblasti zaštite životne sredine. Skupština grada je usvojila odluku da za finansiranje projekata organizacija koje se bave ekologijom iz gradskog budžeta izdvoji 2,5 miliona dinara”, kaže Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede i zaštitu životne sredine.

Maksimalni iznos na koji udruženja pojedinačno mogu da konkurišu je 150.000 dinara. Rok za prijavu je 10. maj, a konačni rezultati biće objavljeni 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine.


RTVKOMENTARI

 1. Gile kaže:

  Evo ja se prijavljujem… Moze?

 2. Ledenjak kaže:

  Ja sve nešto očekujem u narednim godinama specijalne jedinice koje će da obilaze stare kuće , nabijenice i zgrade gde će se dimiti iz ođžaka I onda naravno il da ih pohapse il što će biti ekonomičnije pobiti i uništiti za vjek vjekova Sirotinju koja nema ni za normalan obrok obavezno potamanitii a ove koji se krpe oduzet za kaznu i to malo što imaju da ne zagadjuju lep pogled i nekvare statistiku našem voljenom i nadasve nasmejanom vođi.To što imamo fabrike maltene u centru koje zagadjuju od zemlje do vazduha nebitno je.

  “Smrt rešava sve probleme .Nema čoveka, nema problema.” Staljin

 3. I sta ce biti??? kaže:

  Kako da ugradimo ljudima u mozak da ne bacaju smece?
  ?!!??

 4. MILENIJA kaže:

  Dok nema svesti, samo kazne pomažu!

 5. Šajze Mineli kaže:

  Znamo da mašemo srpskom trobojkom, da dižemo tri prsta do neba. Ma ne do neba nego do boga, al brate nikako da naučimo gde se baca đubre,gvožđe, plastika,papir,staklo, gde se odnosi šut niti umemo da počistimo ispred kuće ili da upotrebimo četku posle velike nužde. Tu nam ni milijarde neće pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =