Rasprave oko javnih preduzeća

U toku je zasedanje 30-te redovne sednice Skupštine grada.

 

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili  Lokalni  akcioni plan zapošljavanja za 2012. godinu.  Dokument obuhvata  analizu terenutnog stanja i različite mere zapošljavanja u ovoj godini.  Planom je predviđeno da se iz gradskog budžeta za subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima izdvoji 7, 5 miliona dinara, a za potrebe sprovođenja Javnih radova 3, 4 miliona dinara. Nosilac svih aktivnosti biće Nacionalna služba za zapošljavanje i očekuje se da bude zaposleno oko 100 ljudi.

 

Planom je predviđeno da se zapošljavaju  najugroženija grupa kada je nezaposlenost u pitanju, a tu spadaju mladi, Romi, žene i  osobe koje imaju preko 45 godina.U raspravi je istaknuto da je  nezaposlenih mnogo više nego što je napisano u dokumentu, kao i da u gradu treba razvijati  industriju, poljoprivredu i turizam. Primedba je bila i što pored broja koliko će lica biti zapošljeno nije stavljen broj Subotičana koji su ostali bez posla. Savez Vojvođanskih Mađara nije glasao za ovu tačku, a odbornici su se usvojili sa 38 glasova za, 16 protiv i 2 uzdržana.

 

Žustra rasprava se vodila i oko izmene Odluke o preduzeću JKP “Parking” po kojoj bi trebalo da zaživi projekat iznajmljivanja bicikla.

 

Opozicija je istakla da  Parking ne bi trebalo da se bavi iznajmljivanjem bicikla i da prvo trebalo da  se izgrade biciklističke staze. Rasprava je otišla u drugom pravcu gde se pokrenulo pitanje nacionalne pripadnosti zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima. Sa 34 za, 15 protiv i pet uzdržanih je tačka usvojena.

 

Na zasedanju lokalnog parlamernta usvojena je odluka  da sve zaposlene i nezaposlene trudnice koje su ušle u 28-mu nedelju trudnoće, a nisu rodile više od četiri deteta, imaju pravo na isplatu jednokratne nadoknade. Za ove namene izdvojeno je 30 miliona dinara. Odbornici su kritikovali što  nije definisano koliko će iznositi jednokratna pomoć trudnicama.

 

Onda su došla na red javna komunalna preduzeća. Rasprava između odbornika se vodila oko tačke koja se odnosila na program rada JKP “Čistoće i zelenila”. Većina odbornika za govornicom je diskutovala o tome kako grad nije očišćen, a naročito prigradska naselja. Zamerka je bila i na projekat pošumljavanja u Đurđinu. Rukovodioci Čistoće su istakli da će oni nasraviti programe pošumljavanja, reciklaže i kupovine tipskih kanti za smeće.

 

Usvojen je program rada javnih komunalnih preduzeća “Čistoća  i zelenilo”, “Dimničar”, “Subotica gas”,   “Parking” i “Subotičke pijace” bez većih rasprava.

 

Prilikom usvajanja programa rada JKP “Vodovod i kanalizacija” odbornici su se vraćali u prošlost i jedni druge podsećali šta je kada koja vlast obećala. Povela se priča oko gradnje vodovodnih i kanalizacionih mreža. Nakon više od jednog časa rasprave tačka je usvojena 33 za protiv 12 i 1 uzdržan.KOMENTARI

  1. zeljko kaže:

    zanima me samo koga li ce da subvencionusu kod zaposljavanja, i ko ce da dobije poslove ( namestaljke kao i do sada )
    a sto se tice bicikla za iznajmljivanje, pa treba to dozvoliti LKP parking, i ovako su osiromasili zbog dva dana ne naplacivanja parkinga ( zeznuo ih sneg)

OSTAVITE KOMENTAR